Mi költjük a legtöbbet a régióban egészségügyre, a többiek mégis tovább élnek

Szlovákia költ legtöbbet egészségügyre a régió országai közül, de a halandóság mégis  itt a legmagasabb. A szakértők szerint a fő ok a hatékonyság hiánya.

 

„Ha [a hatékonyság]  elérné az OECD átlagát, a várható élettartam Szlovákiában három hónappal hosszabbodna meg, vagy a mostani élettartamot 8 százalékkal kevesebb ráfordításból is el lehetne érni”

– áll az egészségügy kiadásairól szóló jelentés.

 

Az OECD adatai szerint Szlovákia a bruttó hazai termék (GDP) 5,6 százalékát költi egészségügyre, ami magasabb, mint Csehország, Magyarország vagy Lengyelország esetében, ennek ellenére ezeknél az országoknál 15 százalékkal alacsonyabb az „egészségügyi ellátással elkerülhető” halandóság gyakorisága.

 

Szlovákia népessége viszonylatában 1890-nel kevesebb haláleset történik a V4 többi országában. Náluk a nők átlagosan öt, a férfiak átlagosan hat hónappal élnek tovább a szlovákiai lakosokhoz képest.

 

Az egészségügyi tárca élére nem volt jelentkező a választások utáni posztosztásnál. Végül a Smer Druckert nevezte ki, aki korábban azt ígérte, megoldást talál a kórházak eladósodottságára és a hatékonyság növelésére. Konkrétumokról egyelőre nem hallani. Forrás: Teraz.sk

 

Túl sok gyógyszert fogyasztunk

 

A jelentés szerint, bár magas a halandóság, több gyógyszert fogyasztunk, mint a csehek. 137-197 millió euróval több gyógyszert vásárolunk nyugati szomszédunknál. A fő probléma a felírások magas száma és a nem túl költséghatékony gyógyszerek jelenléte a piacon. Tízmilliókat spórolhatna az állam a speciális egészségügyi berendezéseken is (a CT-botrányhoz hasonló esetek ezt alátámasztják).

 

Az eladósodott kórházakon a jelentés szerint az orvosi berendezések hatékonyabb (vagyis nem mesterségesen túlárazott, hanem megversenyeztetett közbeszerzésen keresztüli) vásárlása segítene leginkább. A becslés szerint a pozsonyi Egyetemi Kórház, ami ma mind közül a legeladósodottabb kórház, évente 31,3 millió eurót tudna megspórolni igazságosabb közbeszerzési eljárásokkal.

 

Az OECD átlagnál magasabb a gyógyszerfogyasztásunk. A V4 többi országát is magunk mögé utasítottuk. A grafikonból jól látszik, hogy a gazdag nyugati országok színvonalán költekezünk gyógyszerekre. Forrás: OECD.org

 

Drága laboratóriumok és radiodiagnosztikai eszközök

 

A V4 többi országához képest kétszer annyit költünk laboratóriumi vizsgálatokra és radiodiagnosztikára. „A magasabb költségekhez nagyobb mennyiségű vizsgálat is társul, ami azonban a többi országhoz viszonyítva az egy vizsgálatra eső költségek megnövekedéséhez vezethet. Ha egy főre vetítve a csehekhez hasonló értéket költenénk radiodiagnosztikára, évente 151 millió euróval csökkennének kiadásaink”, olvasható a jelentésben.

 

Szlovákiában az egészségügyre szánt kiadások jóval gyorsabban nőttek az elmúlt években, mint a közkiadások összesen.

 

Egészségügyre költjük a legtöbbet? Nem látszik. A felmérés hatékonyság hiányát nevezi meg okként. A kifejezés mögött jórészt korrupció húzódik meg. Forrás: Atlas.sk

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »