Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Író-olvasó találkozó Sepsiszentgyörgyön

32. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön Sepsiszentgyörgyön november 11–12. között zajlik a 32. Népzene- és néptánctalálkozó. A pénteki program: 16 órától flashmob a főtéren; 17.30-tól filmvetítés: Válaszúti hegy aljába’ – portréfilm Kallós Zoltán néprajzkutatóról a Háromszék Táncstúdióban; 19 órától a Duna Művészegyüttes Héttorony című táncszínházi előadása Makovecz Imre emlékére a Tamási Áron Színházban, rendező-koreográfus: Juhász Zsolt; 20.30-tól táncház a Tamási Áron Színház előcsarnokában – zenél a Heveder zenekar, a Folker együttes, a Finom zenekar és a kolozsvári zenészek. A részletes program elérhető a hte.ro honlapon, jegyek vásárolhatóak a központi jegyirodában és a programok helyszínén. Az Arénához óránként ingyenes autóbuszjárat indul.

Kiállítás LÁBAS HÁZ. Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel nyílik történelmi kiállítás november 10-én, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös vándorkiállítása a magyarországi sörkészítés és a sörfogyasztás történetét járja körül. A kiállítást dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a tárlat kurátora nyitja meg. A vendégeket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. Közreműködik: Demeter-Petrova Anasztázia és Demeter Miklós. KOVÁSZNA. November 10-én, csütörtökön 17 órától a kovásznai Kádár László Képtárban megnyitják az Incitato Alkotótábor Ló+ témájú kiállítását. A megnyitón elhangzik Túros Eszter művészettörténész méltatása, közreműködik a Gyerő Katalin tanárnő által vezetett Magnificat gyermekkórus.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (magyarul beszélő), 17 órától Harc a városért (román feliratos), 18.30-tól Beugró a paradicsomba (magyarul beszélő), 19 órától Mirciulică (román vígjáték), 20.30-tól Black Adam (román feliratos), 21 órától Metronom (román filmdráma).

Színház A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR DIÁKSZÍNPAD Lázár Ervin Tűz című novellája alapján készült legújabb bemutatóját ma 18 órától a Kovásznai Művelődési Központ színpadán lehet megtekinteni. Rendező: Molnár János. OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY. November 10-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum Visky Árpád Drámatermében lesz látható az Osonó Színházműhely Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadása. Rendező: Fazakas Misi, előadja: Mucha Oszkár. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás szükséges a [email protected] e-mail-címen.

Zene ZŰRÖS BANDA-KONCERT. Második alkalommal muzsikál Sepsiszentgyörgyön a magyarországi Zűrös Banda, a koncertnek a Szimpla ad otthont november 10-én 19 órától. Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Jegyeket a helyszínen lehet váltani az esemény előtt két nappal, ára 35 lej.

Hírdetés

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Reggeli ima, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től Ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Túrterebesről, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Ingyenes ügyintézés Vargyason Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Vargyason a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági  és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

Röviden ÁRAMSZÜNET. Csernátonban és Albisban ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás. HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás ingyenes. MEGHALLGATÁS. Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa november 10-én, csütörtökön 12 órától meghallgatást tart a kovásznai polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni. MOZGÓ DÉLUTÁN KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A Zöld Nap Egyesület partnerségben az önkormányzat sportirodájával ma 16–18 óráig az idei év hatodik Mozgó délutánját szervezi meg a céhes városi sportcsarnokban és annak környékén.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Sensiblu – Dr. Max (telefon: 0267 312 049), Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

#YOUTHfocus-szempont! Figyelem, 14–25 év közötti fiatalok! Kíváncsiak vagyunk és egyben szeretnénk is hallatni véleményeteket a sajtóban! Ha úgy érzitek, a következő témák kapcsán véleményeteket megosztanátok a nagyvilággal, ne habozzatok, küldjétek el írásban legtöbb 4500 karakterben november 20-ig a turul­[email protected] e-mail-címre. A legjobb szövegek közül hat megjelenik a Háromszék, a Székely Hírmondó és az Observatorul de Covasna hasábjain, valamint különdíjban is részesülnek. A következő témákban várnak írásokat: Én a közösségi médiában! Hogyan használom fel a közösségi médiát, hogyan kezelem magam a különböző platformokon? • Kommentháború, avagy mindenki lehet szakértő?! Árny­oldalai és előnyei a szabad véleménynyilvánításnak. • Lájkolod, hogy önkéntes vagyok? Mi a trendi a közösségi médiában? Az önkéntesség ide tartozik? • Fake news, avagy a (közösségi) médiában megosztott tartalmak és az azok iránti felelősségvállalás. Mit osztok meg én és mit oszt meg nagymama? • Meghallgatnak vagy nem hallgatnak? Részt veszek a közösséget érintő ügyekben? Egyáltalán fontos, hogy hallassam a hangom például választások, városrendezés, események lebonyolítása kapcsán? A témák szorosan kapcsolódnak a médiaműveltség fogalmához, valamint a közösségi és társadalmi kérdésekhez. Az e-mail tárgyában kérik feltüntetni: Youthfocus-írásom, teljes név. Az írások fejléce tartalmazza a következőket: teljes név, életkor, telefonszám, e-mail-cím, lakhely, a szöveg témáját (a felsoroltak közül), valamint a címét.

Nőfókusz Sepsiszentgyörgyön A Kós Károly út 31. szám alatti Mindful teremben kéthetente szerdánként 17.30-tól várja a Nőfókusz azon nőket, akik akarnak és mernek találkozni önmagukkal, akik arra vágynak, hogy a maga egészében megéljék nőiességüket. Az első találkozás témája: az idő mint ajándék. Csoportvezetők: Faragó Pálma pszichológus és Langer Rozália mentálhigiénés szakember. A programot támogatja a sepsiszentgyörgyi RMDSZ Nőszervezete, ezért a részvétel ingyenes, ám jelentkezéshez kötött. A helyek száma korlátozott. Részletek a szepuljtudatosan.com honlapon.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »