Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató 

Színház

EGYETEMI MINIÉVAD. A Tamási Áron Színházban október 20. és 25. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak vizsgaelőadásaiból álló sorozatot láthat a közönség. Ma 17 órától a nagyteremben színpadra épített nézőtéren Földrengés Londonban, rendező: Dobrovszki Dóra, korhatár: 14+. A Vajdasági Tanyaszínház ma 20 órára meghirdetett Scapin furfangjai című előadása objektív okok miatt elmarad. A megvásárolt jegyek október 25-ig visszaválthatóak vagy átválthatóak más előadásra a városi jegyirodában. Az online vásárolt jegyek árát a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszer automatikusan visszautalja a vevők számlájára.  21-én, pénteken 19 órától a nagyteremben színpadra épített nézőtéren Alkésztisz, rendező: Ricz Ármin, korhatár: 14+. DBUTANT FESZTIVÁL. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház és a Konstancai Állami Színház által szervezett DbutanT fesztivál és verseny 7. kiadása zajlik a héten Sepsiszentgyörgyön. Öt alkotó száll versenybe a következő elő­adásokkal: ma 19 órától Leckék a szerelemről és az agyról – díszlettervező: Ștefana Chelar, pénteken 19 órától Hogyan temettem el a bátyámat az aszfaltba – díszlettervező: Daria Nicu. KORTÁRS TÁNC. Október 22-én, szombaton 18 órától a Háromszék Táncstúdióban Reverse Discourse – a bukaresti Linotip Független Koreográfiai Központ vendégelőadása (koreográfia: Ioana Marchidan). JEGYEK a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon kaphatóak. A jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak. BRASSÓ. A brassói Magyar Színházi Fesztiválon a Sică  Alexandrescu Színház kamaratermében ma 17 órától Kamasz Számadás – Brok Bernadette (Grimasz színjátszó Csoport) egyéni előadása, összeállítás Janikovszky Éva és Szilágyi Domokos szövegeiből, rendező: Bálint Ferenc.

 

Kiállítás

MŰVÉSZEK A KAMERA FÓKUSZÁBAN TÁRLAT. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Budapesti Műcsarnok az Árkosi Kulturális Központtal együttműködve különleges ünnepi tárlattal tiszteleg közelgő nemzeti ünnepünk előtt október 21-én 14 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). 2021-ben, a 125 éves jubileumát ünneplő Műcsarnok kiállításainak sorában volt látható a Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói című tárlat. A Művészek a kamera fókuszában című tárlat e két kiállítás anyagából válogat. Kurátor: Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, társkurátor: Gelencsér Gábor filmesztéta. A kiállítást Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Vargha Mihály, az MMA rendes tagja, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója nyitja meg. Házigazdák: Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője és Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója. 

 

Tánc

Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokában ma táncházra kerül sor, amely táncoktatással kezdődik 20 órától. Podholiczky Rebeka Ráhel és Szvinyuk Sándor házigazdák szatmári táncokat oktatnak. Muzsikál a Heveder Banda és a Folker együttes. A belépés ingyenes.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Tomboló blöki (magyarul beszélő), 16.45-től Mirciulică (román vígjáték), 18.30-tól A játszma (román feliratos) és Beugró a paradicsomba (magyarul beszélő), 20.30-tól Amszterdam (román feliratos), 20.45-től Ártatlanok (román feliratos). 

Hírdetés

 

Hitvilág

ELŐADÁS. Az Őszintén a szenvedélybetegségről programsorozatban október 21-én, pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben Család és függőség címmel Horváth Mária szociális munkás tart előadást.  ÉLETVÉDŐ ÜNNEP KOVÁSZNÁN. A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis életvédő társaság szervezésében a meg nem születettek Timár utca 39/C szám alatti emlékparkjában október 22-én életvédő ünnepet tartanak. 15 órától keresztút, 15.45-től szentmisét mutat be ft. Mátyás Károly plébános, Jánó Árpád akolitusi és Kercsó Ferenc kántori szolgálatával; 16.30-tól megemlékeznek Szent II. János Pálról, vele kapcsolatban élményeket oszt meg Páll Gizella; megemlékeznek Szent Gianna Beretta Molla születési centenáriumáról; 17 órától agapé.  120 ÉVES A SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Ünnepre készül a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom közössége. Október 26-án 120 éves lesz a templom, 1902-ben ezen a napon szentelték fel a kibővített szent hajlékot. Az egyházközség triduummal készül az ünnepre: október 23-án, 24-én, illetve 25-én a 18 órától kezdődő szentmiséken elmélkedések lesznek, a búcsús misét pedig 26-án 18 órától tartják.

 

Lőrincz P. Gabriella szerzői estje A Petőfi Kulturális Ügynökség által működtetett Magyar írórezidencia program első sepsiszentgyörgyi vendége Lőrincz P. Gabriella (polgári nevén Zselicky Gabriella) kárpátaljai származású költő, író. Szerzői estjére október 21-én, pénteken 18 órakor kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. A meghívott beszélgetőtársa Miklóssi Szabó István író lesz.

 

Roma konferencia Sepsiszentgyörgyön Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete és az Erdélyi Roma Testvériség Egyesület (ERTE) október 21-én, pénteken 10 órától szakmai konferenciát szervez Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében Lehetőségek a roma közösség szegregációjának felszámolására Háromszéken címmel. A rendezvényen háromszéki önkormányzati vezetők, roma képviselők, valamint a roma közösségben dolgozó szociális munkások vesznek részt. A konferencia célja, hogy a szakembereknek lehetőséget biztosítson a tapasztalat- és eszmecserére, hogy elindítsa a közös munkát a roma szegregáció felszámolására. Megvitatásra kerülnek azok a lehetőségek, amelyek a romák önellátását, szakmára nevelését, illetve a munkára szorgalmazását ösztönzik, azok az eszközök, amelyekkel a roma szegregáció felszámolását segítenék elő, valamint egyéb kérdések, mint a lányanyaság, a higiénia és viselkedéskultúra kérdéskörei.

 

Családos mesedélután Kovásznán Az I. Erdélyi Népmesemondó Találkozó népszerűsítő programpontjaként a Szóperencia Egyesület mesélni hívja Hideg Anna nénit, a Népművészet Mestere díjas mesemondót Ördöngösfüzesről. Ma 17 órakor Kovásznán a Városi Művelődési Házban várnak kicsiket és nagyokat egy kellemes őszi délutánra, élő szavas mesélésre, együtt dalolásra. A mesedélutánra a helyszínen adományjellegű támogatói belépő váltható, mellyel hozzájárulhatnak meseprogramok lebonyolításához.

 

Röviden

IVÓVÍZ. Ma 8–13 óráig Kökösben szünetel az ivóvízszolgáltatás.  ÁRMSZÜNET. Ma 9–17 óráig Árkoson és Sugásfürdőn szünetel az áramszolgáltatás. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kommandón, pénteken Szotyorban gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Dona (telefon: 0367 409 392), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »