Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Közönségtalálkozó Kovásznán

Kiállítás GYÖRKÖS 100 KIÁLLÍTÁS BARÓTON. A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, valamint Erdővidék Múzeuma szervezésében Györkös Mányi Albert (1922–1993) festőművész életmű-kiállításának megnyitójára kerül sor október 18-án, kedden 18 órakor Erdővidék Múzeumában (Barót, Kossuth Lajos utca 158. szám). A kiállítást méltatják: Demeter László, a múzeum vezetője; Hoffmann Edit ny. muzeológus; Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, az emlékév fő szervezője; Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi vezetője, a kiállítás kurátora, az emlékév társszervezője. MŰVÉSZEK A KAMERA FÓKUSZÁBAN TÁRLAT. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Budapesti Műcsarnok az Árkosi Kulturális Központtal együttműködve különleges ünnepi tárlattal tiszteleg közelgő nemzeti ünnepünk előtt október 21-én 14 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). 2021-ben, a 125 éves jubileumát ünneplő Műcsarnok kiállításainak sorában volt látható a Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói című tárlat. A Művészek a kamera fókuszában című tárlat e két kiállítás anyagából válogat. Kurátor: Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, társkurátor: Gelencsér Gábor filmesztéta. A kiállítást Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Vargha Mihály, az MMA rendes tagja, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója nyitja. Házigazdák: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi vezetője és Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója.

Színház DBUTANT FESZTIVÁL. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház (TAM) és a Konstancai Állami Színház (TSC) által szervezett DbutanT fesztivál és verseny 7. kiadása ma kezdődik Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény október 22-én, szombaton ér véget a nyertes látványtervezők díjátadó gálájával. Öt alkotó száll versenybe a következő előadásokkal: ma 19 órától Petra von Kant keserű könnyei – díszlettervező: Theodor Cristian, kedden 19 órától Brainstorm – díszlettervező: Ana Maria Mănăilă, szerdán 19 órától Black Box – díszlettervező: Cosmin Stancu, csütörtökön 19 órától Leckék a szerelemről és az agyról – díszlettervező: Ștefana Chelaru, pénteken 19 órától Hogyan temettem el a bátyámat az aszfaltba – díszlettervező: Daria Nicu. * A verseny első szakasza, a DbutanT Nemzetközi Szcenográfiai Program szeptember 24-én ért véget Konstancán. A konstancai fordulóban a DbutanT versenyzői által készített installációk közül néhány alkotás Sepsiszentgyörgyön ki lesz állítva a héten. Ezek közé tartozik a főtéren felállított Metamorfózisok című installációs és fotókiállítás, később a Maria Miu jelmezkiállítás az Árkosi Kulturális Központban és az Élő szobrok installáció, Diana Sav jelmezeivel, szintén a főtéren. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház szerdán 19 órától a Háromszék Táncstúdióban [email protected] című előadását játssza. Koncepció, koreográfia: Fren_Ák, korhatár: 18+ * 22-én szombaton 18 órától a Háromszék Táncstúdióban Reverse Discourse – a bukaresti Linotip Független Koreográfiai Központ vendégelőadása (koreográfia: Ioana Marchidan) * 23-án vasárnap 18 órától a Háromszék Táncstúdióban Omen – a bukaresti Linotip Független Koreográfiai Központ vendégelőadása (koreográfia: Arcadie Rusu). EGYETEMI MINIÉVAD. A Tamási Áron Színházban október 20. és 25. közt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak vizsgaelőadásaiból álló sorozatot láthat a közönség: 20-án csütörtökön 17 órától a kamarateremben Földrengés Londonban, rendező: Dobrovszki Dóra, korhatár: 14+; 20 órától a nagyteremben Scapin furfangjai – a vajdasági Ta­nyaszínház előadása (rendező: Ricz Ármin) * 21-én, pénteken 19 órától a nagyteremben – színpadra épített nézőtérrel Alkésztisz, rendező: Ricz Ármin, korhatár: 14+ * 22-én, szombaton 19 órától a nagyteremben Yvonne, Burgundia hercegnője, rendező: Szilvay Máté * 23-án, vasárnap 19 órától a nagyteremben – színpadra épített nézőtérrel Ahogy tetszik rendező: Szilvay Máté. Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon kaphatóak. A jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16 óráig, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak.

Zene KAMARAZENE. Ma 18 órától Mesék az elvarázsolt erdőből című rendkívüli kamarazene-koncertre kerül sor az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám). Fellépnek: Cleopatra David (szoprán), Ieronim Buga (zongora) és Sorin Lupașcu (kürt). A Mesék az elvarázsolt erdőből című előadás egy olyan különleges kamarakoncert, amelyen egy szokatlan társítás keretében hallhatunk válogatást Weber, Reissiger, Schubert, Sinigaglia, Weinberger és Perepeliţă munkáiból. Jegyeket előre is meg lehet vásárolni 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: kedden 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép magyarul beszélő és 16.45-től románul beszélő, 18.15-től Amszterdam (román feliratos), 18.30-tól Mirciulică (román vígjáték), 20.30-tól Éjszakai átutazók (román feliratos francia dráma), 20.45-től Medieval (román feliratos); szerdán: 16.30-tól Mrs. Harris Párizsba megy (román feliratos), 16.45-től Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 18.30-tól Beugró a paradicsomba (román feliratos), 18.45-től Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 20.30-tól A játszma (román feliratos), 21 órától Ecc, pecc, ki lehetsz? (román feliratos); csütörtökön: 16.30-tól Tomboló blöki (magyarul beszélő), 16.45-től Mirciulică (román vígjáték), 18.30-tól A játszma (román feliratos) és Beugró a paradicsomba (magyarul beszélő), 20.30-tól Amszterdam (román feliratos), 20.45-től Ártatlanok (román feliratos).

Tortoma Önképzőkör Október 18-án, kedden 19 órától a baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében Tündérkert a hegyek között címmel Székely Árpád földrajztanár (Székelyudvarhely) tart vetített képes előadást a Kárpátok kiemelt és kevésbé ismert természeti kincseiről. A helyszínen az előadó azonos című fotóalbuma is megvásárolható. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Indul a Sakksuli A Szent György Lovag Sakk Klub hamarosan elindítja 7–10 éves gyerekeknek szóló Sakksuli programját kezdő és haladó szinten a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Líceumban. Csatlakozni az év során nem lehet, a jelentkezők számától függetlenül csak 1–1 csoportot indítanak. Érdeklődni a [email protected] e-mail-címen, a 0741 333 691-es telefonon vagy a klub Facebook-oldalán lehet.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0367 409 392), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) 12–18 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden IVÓVÍZ. A mérőórák cseréje miatt ma 8–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Román Vilmos városi födött uszodában, a Baroque épületében és a mellette levő minifocipályánál, az orosz piacnál, valamint a Supeco üzletben. A nyomóvezetékre való rácsatlakozás miatt ma és kedden 8–17 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a József Attila, a Dózsa György (tömbházakat is beleértve), a Bolyai János (tömbházaknál is), a Virág, a Budai Nagy Antal, az Erdő, a Zöld Péter, a Villa, valamint a Csorgó utcában. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Ojtozban és Kézdimartonosban, kedden Lemhényben gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak. GAZDA JÓZSEF KÖNYVEI. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óra között megvásárolható Gazda József tíz különböző könyve, művészeti albuma.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »