Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

KAMARAZENE-KONCERT. Az Árkosi Kulturális Központ és a Plugor Sándor Művészeti Líceum magánének-szakos tanárai nagyszabású koncertsorozatot indítanak az ének történetének bemutatására a kezdetektől napjainkig, amely átível az opera- és a dalirodalom állomásain, és ünnepekhez kötött énekes repertoáron. A koncertsorozat ötletgazdája és művészeti vezetője: Sebestyén-Lázár Enikő. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében kerül sor a sorozat első eseményére. Az ének- és csembalókoncerten pre­klasszikus áriák és barokk muzsika hallható. Előadók a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai: Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán), Babos Margit (szoprán), Simon Piroska (szoprán), Oláh-Badi Alpár (tenor), Szabó-Siklódi Levente (orgona, csembaló). Zongorakíséret: Kőmíves-Bokor Zsuzsa, Imreh Klaudia és Ambrus Sándor.

PulzArt Kortárs Művészeti Fesztivál Sepsiszentgyörgyön október 13–16. között zajlik a 8. PulzArt Kortárs Művészeti Fesztivál. A csütörtöki program: 17.30-tól a Zamat Caféban közönségtalálkozó Szvoren Edina magyarországi íróval (a belépés ingyenes); 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében koncert: Fazer (DE), jegyár: 40/20 lej; 20 órától a Cimborák bábstúdióban a Strangeface Theatre Company Spaced című bábelőadása (UK), jegyár: 22/11 lej; 20.30-tól a Háromszék Táncstúdióban az iráni szerző, Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabja Pálffy Tibor előadásában, jegyár: 22/11 lej; 22 órától a Zamat Caféban Vinyl Selection Dobrival (ingyenes a belépés). Az előadásokra jegyeket a városi szervezőirodában és az eventim.ro oldalon lehet váltani. Honlap: pulzart.ro.

Sugár János Időjárőr projektje A 8. pulzArt Kortárs Összművészeti Fesztivál keretében a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér programjaként kerül sor Sugár János Időjárőr című projektjére. Egy lakókocsit helyeznek el Sepsiszentgyörgy több forgalmas helyszínén, felszólítva a lakosságot, az arra járókat a közösségi alkotásra. A projekt lényege, hogy bárki, aki a lakókocsiban legalább tíz percen keresztül folyamatosan diktál, 100 lejt kap, melyet nyeremény formájában kézbesítenek. A következő helyszíneken lehet „Időjárőrözni” 16 és 19 óra között: ma az Állomás negyedben az 1918. december 1. út és Păiuș David hadnagy út kereszteződését övező járdán, a Román katona emlékműve szomszédságában, csütörtökön a Szabadság téren.

Kortárs magyar drámák a Szimplában Telt házzal indult az Okuláré Projekt – kortárs dráma felolvasó-sorozat 2022/2023-as évada október elsején Győrben. Az eseményen a résztvevők három egyfelvonásos drámát olvasnak fel október folyamán 13 helyszínen a világ különböző pontjain. A programba bekapcsolódott a sepsiszentgyörgyi Szimpla is, október 14-én 19 órától várja a kortárs irodalmat kedvelő diákokat és felnőtteket. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követi, az est végén a közönség a kedvenc szövegét is megszavazza.

Tánc A Háromszék Táncegyüttes Rézhúron című előadását a XIII. Székelyfödi Napok részeként ma 19 órától Bereckben a kultúrotthonban, csütörtökön 19 órától Sepsibükszádon a kultúrotthonban, pénteken 19 órától Köpecen a kultúrotthonban és szombaton 18 órától Kovásznán a Városi Művelődési Házban játssza.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 16.45-től Tomboló blöki (magyarul beszélő), 18.15-től Mirciulică (román vígjáték), 18.30-tól Nincs baj, drágám (román feliratos), 20 órától Ártatlanok (román feliratos), 20.45-től Medieval (román feliratos).

Hírdetés

Hitvilág EGYMILLIÓ CSILLAG. Két év után újra köztereken szervezik meg az Egymillió csillag a nélkülözőkért elnevezésű szolidaritási akciót. Pénteken 18 órától ismét felragyognak az együttérzés lángjai, mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számára a közösségük és érdekli őket a nélkülözők sorsa. Csatlakozni lehet Sepsiszentgyörgyön a főtéren, október 21-én pedig Bereckben a Szent Miklós-templomban, majd a Művelődési Központban.

Könyvbemutató Székely verbunk című verseskötetét mutatja be Kolozsvári alias B. Kovács András október 13-án, csütörtökön 18 órától az unitárius templom gyülekezeti termében.

Székelyföld Napok Kovászna, Hargita és Maros megyében október 7–16. között zajlanak a Székelyföld Napok. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében ma III. Kaptár Dokumentumfilm-szemle: 19 órától Csonka vágányon (rendező: Dékány István). A belépés ingyenes. * Kovásznán a művelődési házban ma 19 órától a Bekecs Néptáncszínház Tóték című előadása Örkény István azonos című tragikomédiája alapján (ren­dező-koreográfus: Györfi Csaba). * Bodzafordulón a művelődési házban ma 11 órától a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház bemutatja a Domnul Andrei, îngrijitorul parcului című gyerekelőadását. * Honlap: szekelyfoldnapok.ro.

Ördög Nóra és Nánási Pál Sepsiszentgyörgyön A Magyarországon nagy sikert arató Traccs beszélgetőest-sorozat Erdélybe érkezik. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Ördög Nóra és Nánási Pál, Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb sztárpárosa lesz a vendég. A kötetlen beszélgetőesten a meghívottakat Máthé Kincső moderátor kérdezi. Jegyár: 40 lej, megvásárolható az eventikum.ro oldalon. A fennmaradó helyeket a helyszínen értékesítik.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Reggeli ima, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től Ima a hivatásokért, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro. A SEPSI RÁDIÓBAN ma 12 órakor  Nagy B. Sándor újságíró, lapunk munkatársa beszélget Dancs Árpád szerzővel Az én színházam 2. című új könyvéről.

Röviden INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Zabolán a polgármesteri hivatalban, illetve Kézdimartonoson az általános iskolában fogadják a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyekben az érdeklődőket. JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket. GAZDA JÓZSEF KÖNYVEI. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig megvásárolható Gazda József 10 különböző könyve, művészeti albuma. DÉNES ISTVÁN-EMLÉKTÚRA. A háromszéki EKE október 15-én, szombaton tartja a Dénes István-emléktúráját a vargyasi szorosba. Útvonal: végig a szoroson és vissza, utána sütés a látogatóközpontnál. Indulás 8 órakor a Sugás Áruháztól. Túravezető: Dukrét Lajos. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Torján, csütörtökön Futásfalván és Torján gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Romulus Cioflec utcai 3-as Hygea (telefon: 0267 310 110), Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »