Mi, hol, mikor?

7. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Ma 17 órától nyitják meg a 6. Székelyföldi Grafikai Bien­nálé fődíjasa, Mettrai Pongchomporn thaiföldi művész egyéni kiállítását Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban. A kiállítást Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, művészettörténész nyitja meg. * Ugyancsak ma 19 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben megnyílik A madár él / Baász Imre – tanútörténetek és a nyomtatás gondolata című kiállítás, mely egy Baász Imre-portrét próbál meg összerakni, kiegészítve az ehhez a szellemi tradícióhoz tartozó kortárs művészeti projektekkel. A kiállítást Miklósi Dénes és Koter Vilmos képzőművészek, valamint a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársai rendezték. * Csütörtökön 17 órától tartják a 7. Székelyföldi Grafikai Bien­nálé hivatalos megnyitóját és díjátadó ünnepségét Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítást Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és dr. Kányádi Iréne művészettörténész nyitja meg.

Könyvbemutató A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától kerül sor Gazda József Miért is éltem? című könyvének sepsiszentgyörgyi bemutatójára. A szerzővel legújabb könyvéről, illetve az új kiadásban megjelent, Min­dennek mestere című munkájáról Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató beszélget. A helyszínen megtekinthető lesz a Gazda testvérek, László, József és Klára könyveiből rögtönzött kiállítás is.

Tisztelgés az aradi vértanúk előtt SEPSISZENTGYÖRGY. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata koszorúzással emlékezik meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre 15.30-tól kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál. Beszédet mond Vargha Fruzsina alpolgármester, felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a kezdeti tizenhárom kopjafa után immár a huszonötödik kopjafát faragta és adományozta a városnak. A Székely Mikó Kollégium diákjai vendégeikkel, a Kárpát-medencei osztály anyaországi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és muravidéki diákjaival közösen készülnek a megemlékezésre. A koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után a megemlékezők levonulnak az Erzsébet parkba, az 1848–49-es honvédemlékműhöz. A megemlékezést Zelenák József evangélikus püspökhelyettes áldása, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalára műsora, a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és kegyeleti virágok elhelyezése zárja. KÉZDIVÁSÁRHELY. A Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán csütörtökön 14 órától az aradi vértanúkra emlékeznek. Közreműködnek a Nagy Mózes Elméleti Líceum IX. osztályos diákjai és az iskola zenekara. Műsoron: 1848–49-es katonadalok, Az aradi tizenhárom balladája – zenés feldolgozás, valamint versek Ady Endre és Kerecseny János tollából. Betanították: Ferencz-Lukács Csenge, Nagy-Babos Tamás és Dezső Zelinda tanárok. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt. KOVÁSZNA. A városi RMDSZ szervezésében csütörtökön 18 órától a belvárosi református templomkertben emlékeznek az aradi vértanúkra. Beszédet mond Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő, áhítatot mond Balogh Zoltán református esperes és Mátyás Károly plébános. Közreműködik a Református Férfidalárda, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat. (b. j.)

Színház OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum B. Angi Gabriella Drámatermében lesz látható az Osonó Színházműhely Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadása (rendező: Fazakas Misi). Helyfoglalás a [email protected] e-mail-címen. VENDÉGELŐADÁS. Az idei évad egyik kiemelt eseménye a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vendégjáték-sorozata: október 6–8. között naponta 18 órától a Sardar Tagirovsky által rendezett Raszputyin című előadást láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.

Zene KAMARAZENE. Ma 18 órától rendkívüli kamarazene-koncerten az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) fellépnek a brassói egyetem zenetanárai: Alina Nauncef (hegedű) és Anca Preda (zongora). Műsoron: Edvard Grieg szonátái zongorára és hegedűre. Egy jegy ára 20 lej. * Ugyanott október 6-án, csütörtökön 18 órától rendkívüli kamarazene-koncerten fellép a brassói Gaudeamus kvartett: Lucia Neagoe (elsőhegedű), Raluca Irimia (második hegedű), Leona Varvarichi (brácsa), Ștefan Neagoe (cselló) és Filip Zsombor (klasszikus gitár). Jegyár: 20 lej.

Hírdetés

Filmtettfeszt A Filmtett Egyesület október 5–16. között szervezi meg a Film­tettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 22. kiadását. Kovásznán a Városi Művelődési Házban ma 10 órától vetítés gyerekeknek: A kuflik és az Akármi, 16 órától Filmgalopp – erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye: Ungváry Oscar: A fiúk országa (román kisjátékfilm), Búzási Gyopár: Az utolsó mese (román–magyar animációs film), Szabó Barbara: Füst (román kisjátékfilm), Gábor Balázs: Ülök és nézem (román animációs film), Frunza Roland: Vándorol a pénz (román kisjátékfilm).

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16 órától Avatar (román feliratos) és 16.30-tól magyarul beszélő, 19 órától Miután boldogok leszünk (román feliratos), 19.30-tól Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 20.45-től Beugró a paradicsomba (román feliratos).

Hitvilág RÓZSAFÜZÉR ZARÁNDOKLAT. Október 3–7. között Sepsiszentgyörgyöt körülölelő Rózsafüzér zarándoklatot szerveznek a város öt katolikus templomában, illetve a templomok közötti útszakaszokon. A zarándoklat minden este a hat órai szentmisét követően kezdődik. Ma a Csíki utcai Szent Gellért-templomtól az Állomás negyedi Szent Benedek-templomig, csütörtökön a Szent Benedek-templomtól a Gyár utcai Krisztus Király-templomig tart az imamenet.

Ördög Nóra és Nánási Pál Sepsiszentgyörgyön A Magyarországon nagy sikert arató Traccs beszélgetőest-sorozat Erdélybe érkezik. Marosvásárhely (október 10.) és Csíkszereda (október 11.) után október 12-én, szerdán 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferencia­termében Ördög Nóra és Nánási Pál, Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb sztárpárosa lesz a vendég. A kötetlen beszélgetőesten a meghívottakat Máthé Kincső moderátor kérdezi. Jegyár: 40 lej, megvásárolható az eventikum.ro oldalon. A fennmaradó helyeket a helyszínen értékesítik.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0372 409 392), Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Sepsiszentkirályban a kultúrotthonban fogadják a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyekben az érdeklődőket. JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket. IVÓVÍZ. Ma 8–15 óráig Gidófalván és Étfalvazoltánban, október 7-én 8–15 óráig Fotosmartonoson és Angyaloson az ivóvízhálózat mosatását végzik. Szünetel az ivóvíz-szolgáltatás ma 10–15 óráig Gidófalván és Fotosmartonoson; Kovásznán csütörtökön 8–21 óráig a Mihai Eminescu, Andrei Șaguna, Kőfejtő, Mész, Iustinian Teculescu, Fások, Zöld és Tölgyfa utcában. A Ștefan cel Mare, Barátság sétányon, Testvériség, Szabadság, Fenyves, Aurel Vlaicu, Piliske, Dózsa György, valamint a Timár utcában a fogyasztók nyomáscsökkenést észlelhetnek. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kézdimárkosfalván, Kézdimartonfalván és Hatolykán, csütörtökön Kézdiszentkereszten és Bélafalván gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »