Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

Színház

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a nagytermében szeptember 29-én, csütörtökön 19 órától Tamási Áron: Hullámzó vőlegény című előadását játssza Albu István rendezésében. Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon kaphatóak. A jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16 óráig, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak.

 

Kiállítás

KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS. A Vadon Közhasznú Egyesület szervezésében a Székely­földi Vadászati Közgyűjtemény épületében (Sepsiszent­györgy, Bene-ház) ma 18 órától Szalontai-Mihály Gyopár Lélektükrök című kiállítását megnyitja Nagy Zoltán megyei tanácstag, hagyományőrző huszár. Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. LÁBAS HÁZ. A Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóterében, a Lábas Házban szeptember 29-én, a hónap utolsó csütörtöki napján 17 órakor nyitják meg Kakas Zoltán kamarakiállítását. A tárlat fotók és néhány tárgy segítségével vezet be néphitünk, hiedelmeink világába. A látogatók többek között megtudhatják, miért van orsó az istállóban, vagy hogyan lehet meghallani a Jordán vizének zakatolását. A kiállításon bemutatják a szeptemberi hónap műtárgyát is. Csütörtökön 16–19 óráig ingyenes belépéssel várják az érdeklődőket a többi időszakos kiállításra, a Miszla Art@Csernáton című tárlatra, illetve Albert Levente egyéni kiállítására is. FOTÓKIÁLLÍTÁS. A Székely Nemzeti Múzeum szervezésében szeptember 30-án 12 órakor nyílik Szelényi Károly Magyar Örökség-díjas fotóművész, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagjának Magyar koronázási jelvények című kiállítása a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. A kiállítást megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A rendezvény házigazdája Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház igazgatóhelyettese. A kiállítást rendezte Sz. Farkas Aranka. A tárlat megtekinthető október 30-ig hétköznapokon 8–16 óráig.

 

Könyvbemutató

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) harmadik könyvét mutatják be pénteken 18 órakor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében: Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig című kötet ötletgazdája Galbács Pál, szerkesztője Szekeres Attila, szerzői Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból, Szlovéniából verbuválódtak, de van köztük a Székelyföldről Ausztriába vagy a távoli Hawaii-szigetekre, illetve a Partiumból Ausztráliába elszármazott újságíró is. A bemutatón a kötet több társszerzője is részt vesz, a helybelieken (Csinta Samu, Fekete Réka, Ferencz Csaba, Galbács Pál, Hecser László, Kuti János, László Zsuzsa, Schaffhauser Ildikó, Szekeres Attila, Váry O. Péter) kívül Balázs János (Oklánd), Csermák Zoltán (Budapest), Gáspár Sándor (Marosvásárhely), Józsa Erika (Sidney), Sarány István (Csíkszereda), Simonffy Katalin (Marosvásárhely).

 

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében szeptember 29-ig tartják a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A mai program: 10 órától Rotundu Cojocaru Mirela: Tu ce fel de dragon ai fi?, 12 órától Csavar-Mátis Katalin: Mesecsoport nagyóvodás, kisiskolás gyerekeknek, meseterápiás önismereti, énképfejlesztő foglalkozás felsősöknek, Szeresd, akit a tükörben látsz! Csütörtökön: 10 és 12 órától Danny Bain Interaktív mesék afrikai ritmusokra – A fán lakó gyermekek; A mézeskalács úr meséje; Szaszuma és a szél; Állatos mesék. A mesefesztiválra minden jegy elkelt. 

Hírdetés

 

Mozi

EVA FILMMAKERS FEST. Sepsiszentgyörgyön szeptember 30-ig tart a 23-án kezdődött Eva FilmMakers Fest második kiadása. Ez az ország első olyan filmfesztiválja, mely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A program a Művész moziban: ma 18 órától A létezés eufóriája (rendező: Szabó Réka), 18 órától Baróton Külön falka (rendező: Kis Hajni), 19.20-tól közönségtalálkozó Szabó Rékával. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán találhatók. MŰVÉSZ MOZI. A sepsi­szentgyörgyi filmszínház műsorán ma: 16 órától Encanto (magyarul beszélő), 16.15-től Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 18 órától Avatar (román fel­irattal) és 20.15-től magyarul beszélő, 21 órától Búék (román felirattal). 

 

Tudástár Kézdivásárhelyen A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében szeptember 28-án, szerdán 18 órától a Tudástár rendezvénysorozatban Dezső Ágota tart Maga mutatja magát – népviseletünk csodás világa címmel előadást.

 

Hitvilág

BÚCSÚ LEMHÉNYBEN. A lemhényi Szent Mihály-templom ünnepi búcsús szentmiséje csütörtökön 11 órától kezdődik.

 

Röviden

IVÓVÍZ. Az új ivóvízvezetékre való rácsatlakozás miatt Kovásznán ma 8–19 óráig a Mihai Eminescu, Andrei Șaguna, Kőfejtő, Mész, Iustinian Teculescu, Fások, Zöld és a Tölgyfa utcában; javítási munkálatok miatt Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 8–13 óráig a Román Hadsereg utcai 1–17. számú magánházaknál szünetel az ivóvízszolgáltatás.  HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Gelencén, csütörtökön Haralyban és Gelencén gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709), Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot. A Kovászna Megyei Gyógyszerészeti Kamara honlapja: colegfarm.ro.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »