Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kovásznai Városnapok

A mai program: 18 órakor a Kádár László Képtárban Mihály Zsolt, a csíkszentsimoni Harangláb Kulturális Egyesület elnöke megnyitja a nyárádszentsimoni művésztelep kiállítását. Részt vevő művészek: Baáb József, Éltes Barna, Ferencz Zoltán, Horváth Levente, Mihály Eszter, Rizmayer Péter, Siklódy Ferenc és Sipos Gaudi Tünde. A tábor művészeti vezetője Éltes Barna szobrászművész. A megnyitón közreműködik: Somodi Ágota, a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont diákja. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg. Pénteken: 15–17 óráig Élő szoborpark – a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad programja a Városi Művelődési Ház előtti parkban; 15–16 óráig fellép a Sicton; 16.10–16.50-ig a Tanulók Klubja tánccso­portjainak előadása; 17 órától ünnepélyes megnyitó – Gyerő József polgármester nyitóbeszéde; 17–17.40-ig toborzó – a Tanulók Klubja Fúvószenekarának és Mazsorettcsoportjának nyitókoncertje; 17.30–18 óráig Vörös és Fekete – fotókiállítás-megnyitó Bolla Bernadett pápai fotóművész munkáiból a Városi Művelődési Ház kiállítótermében; 18–19 óráig Mandinga; 19.30–21 óráig Édász (AC/DC tribute band); 21.30–23 óráig Akela; 23 órától Background.

Kiállítás EMŰK. Az Erdélyi Művészeti Központ, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, az Árkosi Kulturális Központ és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet közös szervezésében Györkös Mányi Albert (1922–1993) festőművész műveiből nyílik kiállítás szeptember 2-án, pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (földszint), majd az Árkosi Kulturális Központban (Olt utca 6. szám). A tárlatot Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, valamint Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a kiállítás kurátora nyitja meg. A kiállítás megtekinthető szeptember 2–30. között keddtől péntekig 10–18 óráig, szombaton 11–18 óráig. VARÁZSMŰHELY. Az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében szombaton 11 órától a 3–6 éves, 16 órától a 7–10 éves gyermekeket várja a Varázsműhelybe Jakab Zsuzsanna pedagógus. A pénteken nyíló Györkös Mányi Albert kiállításhoz kapcsolódóan, a művész festményeinek világa ihlette foglalkozáson a részt vevő gyermekek meseolvasás, interaktív játékok és kézműves-foglalkozás részesei lehetnek. A múzeumpedagógiai foglalkozások ingyenesek, legtöbb húsz gyermek részvételével zajlanak és időtartamuk hozzávetőleg másfél óra.

Zene A SZÁZTAGÚ SZÉKELY FÉRFIKÓRUS találkozójára szeptember 2–4. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön a helyi 100 éves Magyar Férfidalárda szervezésében. Vendégek: a Csíkborzsovai Férfikórus (karnagy: Ványolós András), a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara (karnagy: Málnási Katalin), a Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet (karnagy: Bartalis Izabella), a Marosszéki Harmónia Dalcsoport (karnagy: Márton Zsolt). Az egyesített székelyföldi férfikórusok gálaműsorát szeptember 3-án 19 órától tartják a Krisztus Király római katolikus templomban, melyre minden érdeklődőt várnak. A belépés díjtalan. Vasárnap, szeptember 4-én az alsócsernátoni református templomban énekelnek a 10.30-kor kezdődő istentisztelet után, majd a VII. Huszár-Katonadal Találkozón a Haszmann Pál Múzeum kertjében csendülnek fel az alkalomhoz illő kórusművek. Zongorán közreműködik: Ambrus Sándor.

Erdei koncert és séták a természetben A Sepsibodok község területén található Sütei borvízforrásnál és annak környékén tartják szombaton, szeptember 3-án a Muzsikál az erdő összművészeti rendezvénysorozat első, háromszéki kiadását. A rendhagyó esemény célja, hogy a zene és a művészetek erejével népszerűsítse a környezettudatos, fenntartható életmódot. Reggel lovas és kerékpártúra indítja az egész napos rendezvényt, majd az oltszemi fogathajtó pálya épületében Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa tart ismeretterjesztő előadást. A klímaváltozás, erdeink egészsége, a biológiai sokféleség képezi a témáját annak az erdei sétának, melyet Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója vezet, míg Bedő Sándor erdőmérnök természeti értékeink védelmére hívja fel az érdeklődők figyelmét az általa vezetett erdei túrán. A Sütei borvízforrásnál a Muzsikál az erdő fotó- és gyermekrajzpályázat nyertes alkotásaiból nyílik kiállítás. A biztonságos túrázásról Márton Attila hegyimentő beszél egy délelőtti előadáson, majd Szabó Lajos erdőmérnök vezeti az érdeklődőket az erdei koncert helyszínére. A rendezvényt István Ildikó és barátai koncertje és táncház zárja.

Hírdetés

Képernyő Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Szent István király emlékére. Szent István-napi kenyérszentelés és ünnepség Erdővidéken. 20.50 Kiss Alpár-portré. 21.50 Falunap Nagybaconban. 22.22 Tanácsülés. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (magyarul beszélő), 16.45-től Tomboló blöki (románul beszélő), 18.15-től Nem (magyarul beszélő), 18.30-tól Miután boldogok leszünk (román feliratos), 20.45-től Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 21 órától A meghívás (román feliratos).

Hitvilág SZENTSÉGIMÁDÁS. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban ma 17 órától a Máltai Szeretetszolgálat tagjai és a plébániai ifjúság tagjai, a Szent József-templomban a 18 órától kezdődő szentmise után a medjugorjei imacsoport vezeti a szentégimádást. ÜNNEP ÁRKOSON. Az Árkosi Unitárius Egyházközség szeptember 4-én, vasárnap a 11 órakor kezdődő istentiszteleten ünnepi keretek között megemlékezik a 100 éve alakult árkosi Régeni Áron Dalárdáról, valamint a 150 éve készült Kolonics-orgonáról. Minden érdeklődőt várnak.

Őszi nyitvatartás a megyei könyvtárban A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mától visszatér a megszokott nyitvatartásához, és a következő órarend szerint várja közönségét: felnőtt kölcsönző, gyermekkönyvtár: keddtől péntekig 9–19, szombaton 9–13 óráig; olvasóterem: kedden és csütörtökön 9–19, szerdán és pénteken 9–15, szombaton 9–13 óráig. A Sport utcai fiókkönyvtár programja változatlan.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Uzonban és Uzonfüzesen, pénteken Sepsimagyaróson, Lisznyóban és Lisznyópatakon gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak. A NÉP ÜgYVÉDJE. Szeptember 5-én, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje és a gyermekek ügyvédje. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes. SEPSI TABAKÓ FESTIVAL. Sepsiszentgyörgyön tartják szeptember 1–3. között Erdély legújabb városi fesztiválját, a Tabakót az egykori dohánygyár területén. Napijegyek elérhetőek a tabako.ro/tickets oldalon. FALUNAPOK. A hétvégén Olaszteleken és Szotyorban szerveznek falunapot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »