Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

Képernyő

RTV1. Ma 15 órától: Sepsibook – Zene és költészet, kultúrtörténet és gasztronómia határmezsgyéjén mozgó előadások, beszélgetések, kerekítők, gyermek és ifjúsági programok, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók várták mindazokat Sepsiszentgyörgyön, akik ellátogattak a Sepsibook idei első kiadására. A rendezvényről készült beszámolóban a kötetbemutatók mellett zenés irodalmi produkciók, kultúrtörténeti kalandozások szerepelnek. k Fogas mese – Fogorvosi javaslatra született a Fogas mese című kesztyűs bábelőadás azzal a céllal, hogy eloszlassa a fogászattal szembeni félelmet a gyerekekben, és közvetetten a felnőttekben is. A gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház oktató meséjében Csorbi és Szuvi kalandjai során végig követhető, hogy mi minden történik a szájüregben a két baráttal: baktériumok támadása, fogselyem-táncoltatás, csoki, cukor meg a rendszertelen fogmosás nyomainak felfedezése, majd a várva várt megoldás, a Kezelés. A száj higiéniára való nevelés folytatódik a dr. Székely Zsolt fogorvos rendelőjében szervezett nyílt napon, amikor a gyerekek barátkozhatnak a fogorvosi eszközökkel. RTV3. Ma 11 órától (ismétlés): Czímerek – A címerek története a lovagkorig nyúlik vissza, amikor a tetőtől talpig páncélba burkolt harcost lehetetlenség volt felismerni, ezen segített a pajzsra festett címer. Napjainkban reneszánszát éli a heraldika, olyan szempontból, hogy közigazgatási egységeknek ma is alkotnak címereket, habár nem biztos, hogy ezek címertani szempontokból megfelelnek az ősi heraldikai követelményeknek.

Háromszék mesélője – beszélgetés Kisgyörgy Zoltán geológussal. A szakíró és újságíró számtalan turisztikai és művelődéstörténeti kiadvány szerzője. Bár elmúlt már nyolcvanöt éves, jelenleg is több köteten dolgozik. Tudását szívesen osztja meg másokkal. A nem mindennapi mesélőt Bartha Ágnes kérdezte. 

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Encanto (magyarul beszélő), 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 18.15-től Jurassic World: Világuralom (magyarul beszélő), 18.30-tól Fekete telefon (román feliratos) és 21 órától magyarul beszélő, 20.30-tól Néha hóval havazik, máskor meg sötétséggel (román filmdráma); szerdán: 16.15-től Minyonok: Gru színre lép (magyarul beszélő), 16.30-tól Lightyear (románul beszélő), 18 órától Elvis (román feliratos), 18.30-tól Mozi-almanah. Hat rövidfilm (román játékfilm), 20.30-tól Jurassic World: Világuralom (román feliratos), 20.45-től Top Gun: Maverick (magyarul beszélő). Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Kis fekete pályázat

Hírdetés

Az elmúlt évek sikerei nyomán a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye idén is meghirdette kézművesek, iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára a Kis fekete pályázatát. Július 18-áig várják a pályázatokat, alkotásokat postai úton vagy – előzetes egyeztetés után – személyesen a Hagyományok Házába vagy a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. Regisztrálni a Hagyományok Háza honlapján kell, a pályamunkához rövid leírást is kérnek. A zsűrizésre augusztusban kerül sor, később a fotózást végezik el, a legjobb alkotásokból októberben rendeznek divatbemutatót. A „Kis fekete” kezdeményezés immár két évre tekint vissza, célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák, szakterületek képviselőinek találkozását és közös alkotását, motívumok, technikák újragondolását (pl. hímzés-bőr vagy gyöngy-bőr párosítása), olyan darabok megalkotását, amelyek a kortárs öltözködéskultúrába beilleszthetők. Részletesebb információ a hagyomanyokhaza.hu honlapon.

 

Hitvilág

SZORGOS KEZEK DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI SZAKKÖR. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás) várják az érdeklődőket. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyv­tártermébe. BEJÁRÓS HITTANTÁBOR KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A Boldog Özséb-plébánia bejárós hittantábort szervez július 4–6. között a Bujdosó vendéglő nagytermében és a Molnár Józsiás parkban. 

 

Röviden

INGYENES MEGHALLGATÁS. Július 11-én, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje és a gyermekek ügyvédje. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes. ÁRAMSZÜNET. Az Electrica villanyszolgáltató értesíti az ügyfeleket, hogy Sepsiszentgyörgyön július 7-én 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás a Borvíz, József Attila, Csorgó, Villa és Szajván utcában. Tehát nem lesz villany az egyfázisú, a nyári tábor, szajván, vízszivattyúház és a 157-es transzformátorhoz tartozó fogyasztóknál. Részletek a distributie-energie.ro honlapon. Érdeklődni a 0800 500 929-es (zöld) telefonon lehet. NYÁRI NYITVATARTÁS. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár augusztus 31-ig nyári nyitvatartás szerint várja az olvasókat: kedden 9–19, szerdától péntekig 9–17, szombaton 9–13 óráig. A Sport utcai fiókkönyvtár programja nem változik.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter II. (telefon: 0267 351 025, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »