Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Múzeumok éjszakája A Székely Nemzeti Múzeum június 23-án, csütörtökön tartja hagyományos Múzeumok éjszakája programját a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban és az Erzsébet parkban. Ezen a napon a múzeum minden időszakos kiállítása ingyenesen látogatható 9–19 óráig. k 17 órától a Codex Régizene Együttes Mit bízik ez világ? 19. századi főúri muzsika című koncertjére kerül sor. Az együttes: Kovács Éva (rebek, hegedű); Kovács László (fidula, hegedű); Adorján Csaba (fidula, brácsa); Lázár Zsombor (fidula, gordonka); Szőgyör Árpád (ének, nagybőgő); Filip Zsombor (lant); Filip Ignác (fuvolák, művészeti vezető). * 18 órától Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató Maradok holtig hív testvéred… A Zathureczkyek családi levelezése című kötetét Boér Hunor könyvtáros, muzeológus mutatja be. * 19 órától Kós Károly sepsiszentgyörgyi épületei címmel pannókiállítás nyílik az Erzsébet park könyvtár előtti sétányán. k 19.30-tól tematikus kisvonatozás – Kós Károly sepsiszentgyörgyi épületeiről Török Áron építész mesél. Indulás a könyvtár elől.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a nagyteremben Szerelem és más bűntények című előadást játssza. Stefan Arsenijević azonos című filmje alapján az előadást rendezte: Theodor-Cristian Popescu (korhatár: 14+).

Irodalmi felolvasóest a Szimplában Kortárs drámák felolvasóestjére várja Sepsiszentgyörgyön a Szimpla ma 19 órától mindazokat, akik kíváncsiak az Okuláré projekt következő, rukkola nevű, negyedik fordulós, évadzáró előadóestjére. Az Okuláré projekt célja teret biztosítani kortárs magyar pályakezdő drámaíróknak arra, hogy élőben, minél nagyobb közönség előtt próbálhassák ki magukat. A mai esten Magyar Bogi, Pinthér Anna és Tóth Márk fiatal kortárs írók műveit hallhatja a közönség. A felolvasóestet Bilibok Anita, Gothárd Veronika, Sánta Yvette, Dávid-Gulácsi Péter, Dávid-Gulácsi Zsuzsanna, Bedőházi Róbert, Gergely Ágnes és Gecse Roland tartja.

Zene KAMARAZENE. Ma 18 órától rendkívüli kamarazeneest az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám). Fellép: Székely Kitti Fruzsina szoprán, a brassói Transilvania Egyetem Zenetanszékének végzős diákja. A műsor a fiatal művésznő vizsgaelőadása. Zongorakíséret: Mihaela Pavel tanárnő, zenei irányító: Mihaela Buhauciuc, a zenetanszék canto tanára. Egy jegy ára 10 lej. T Június 23-án, csütörtökön 18 órától a Springtime romance című kamarakoncert előadói marosvásárhelyi zeneművészek: Ávéd Éva (zongora) és Kecskés Ávéd Erika (brácsa). Jegyek a központ székhelyén is kaphatók naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. SEPSI JAZZ & BLUES. A Sepsi Jazz & Blues Egyesület Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával és a Kónya Ádám Művelődési Házzal partnerségben június 24–25-én megszervezi az 1. Sepsi Jazz & Blues Fesztivált Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal jön létre, célkitűzése a jazz és blues zenei műfajok népszerűsítése élő zene által, romániai és nemzetközi előadók közreműködésével. A fesztiválra a napi jegyek egységesen 40 lejbe kerülnek, melyeket a helyszínen, illetve elővételben a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni. További információk a sepsijazzblues.ro honlapon. ÜVEGHANG AKADÉMIA. Ötödik alkalmához érkezett az Üveghang Akadémia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgonaművész, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek június 24-én, pénteken 19 órától a Krisztus Király római katolikus templomban. A belépő felnőtteknek 10 lej, diákoknak/gyerekeknek ingyenes. NYÁRESTI KONCERTEK. A vártemplomi esték idei első koncertjén június 24-én, pénteken 19 órától Máté Péter ismert dalai csendülnek fel a Vártemplomi Kórus, valamint Bíró Annabella, Dénes Dorottya, Farkas Tamás Zoltán, Hajdú Loránd, Kolcsár József és Kolcsár Linda előadásában. Közreműködnek: Kolcsár József színművész, Kertész Huba (gitár), Hajdú Loránd (zongora). A koncert helyszíne a várudvar. TRANSYLMANIA. Június 25–26-án ünnepli a vargyasi Daniel-kastélyban fennállásának 20. évfordulóját a TransylMania zenekar. Számos előadás, kiállítás, koncert, gyerek- és felnőttfoglalkoztatás színesíti a programot. ANIMA SOUND SYSTEM. Június 26-án 20 órakor Sepsiszentgyörgyön, a Szimplában koncertezik az Anima Sound System, ahol idén megjelent albumuk dalai mellett jól ismert slágereiket is hallhatja majd a közönség. Belépők 35 lejes áron kaphatók 22-én 12 órától kezdődően a Szimplában, illetve koncert előtt 19.30-tól a kapunyitásnál. TÓTH GABI koncertezik Sepsiszentgyörgyön az 56’-os emlékparkban június 26-án, vasárnap 20 órától. Az eseményre a belépés ingyenes.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (román feliratos) és 18 órától magyarul beszélő, 16 órától Encanto (magyarul beszélő), 18.30-tól Éjjeli őrjárat (román–magyar filmdráma), 20.45-től Downton Abbey: Egy új korszak (magyarul beszélő), 20.45-től Top Gun: Maverick (román feliratos).

Kiállítás Jel címmel nyílik kiállítás június 25-én, szombaton 12 órakor Atyhán a Kakas­ülő Galériában. A Vinczeffy László szervezte tárlaton tizenegy alkotó vesz részt. A kiállítást Zakariás Ágota kolozsvári művészettörténész nyitja meg.

Hitvilág BÚCSÚK. Hilibben a katolikus templom búcsúja 23-án, csütörtökön 11 órától kezdődik. Főcelebráns, szónok: Szabó Gyula nyugdíjas plébános (Vágás). D Szentivánlaborfalva templombúcsúja június 23-án 18 órától lesz, ünnepi szónok: Tóth József baróti plébános.

Röviden ÁRAMSZÜNET. Ma Sepsi­szentgyörgyön 9–10 óráig a Sport utcai 15-ös, 16-os és 21-es tömbházban, illetve 10–12 óráig a Puskás Tivadar utcában és az Olt utcai 1, 2, 3, 4, 7, 28 és 41-es tömbházban szünetel az áramszolgáltatás. IVÓVÍZ. Június 23-án, csütörtökön javítási munkálatok miatt 8–13 óráig szünetel az ivóvízszolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Voican utca alsó részében (Csíki és Erege utca közötti szakasz). LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Torján és Futásfalván, csütörtökön Bereckben gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). SZÚNYOGIRTÁS. Kézdivásárhely önkormányzata értesíti a lakókat, hogy június 20–23. között Kézdivásárhelyen és a hozzá tartozó településeken 20 és 2 óra között szúnyogirtást végez a következő program szerint: ma és csütörtökön Nyujtódon, Szászfaluban és Sárfalván. Az időjárási viszonyok függvényében a program változhat. JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért újra fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Cserebereklub, 18 órakor az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE szabadtéri tevékenységen vesz részt június 24-én, pénteken. Találkozó 10 órakor a Szemerja negyedi sportcsarnoknál.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »