Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

VÉGZŐSÖK HANGVERSENYE. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Bástya Ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának két végzőse, Erica Albu (mezzoszoprán) és Cătălina Catrina (szoprán) lép fel. A két énekes a brassói zene tanszéken képzett fiatal zenészgenerációt képviseli, amelyre már odafigyel a hazai és a nemzetközi szakma is. Zongorakíséret: Mihaela Pavel zongoratanárnő, zenei irányító: Mihaela Buhaiciuc cantotanárnő. Jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 10 lej.

II. Folker Kaláka A család apraja-nagyját várják június 18-án, szombaton 12 órától a Benedek-mezőre a II. Folker Kalákába. A programban: gyermektáncház, kézműves-foglalkozások, mesemondás, énektanítás, gyermekjátékok, vetélkedők, hang­szerbemutató, hangszersimogató, bográcsolás, gyümölcslékóstoló, Folker-tanítványok bemutatkozása, a Folker együttes és meghívottjai, táncház, tábortűz. Belépő a rendezvényre javasolt adomány formájában: 15 lej/fő, 30 lej/család (létszámtól függetlenül). A rendezvény ideje alatt a helyszínen büfé működik.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a nagyteremben Jevgenyij Svarc A sárkány (rendező: Vladimir Anton, korhatár: 14+); június 19-én, vasárnap 19 órától a kamarateremben Ivan Viripajev Illúziók (rendező: Pálffy Tibor, korhatár: 14+) című előadását játssza.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (román feliratos) és 20.30-tól magyarul beszélő, 16 órától Encanto (magyarul beszélő), 18 órától Top Gun: Maverick (magyarul beszélő), 18.30-tól Downton Abbey: Egy új korszak (román feliratos), 20.45-től Doctor Strange az őrület multiverzumában (román feliratos). Honlap: arta.cityplex.ro.

Hírdetés

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES a 2021/22-es évadot az Átöltözés című néptáncszínházi előadással zárja június 20-án, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban.

Hitvilág ÚRNAPJA. A sepsiszentgyörgyi belvárosi katolikus templomban ma, Úrnapján, Jézus Szent Testének és Szent Vérének kötelező főünnepén a szentmisék 8 órától, 10 órától és 18 órától kezdődnek. Az esti szentmise után tartják a szokásos úrnapi körmenetet. Kérik a gyerekeket, az esti misére vigyenek virágszirmot, hogy az Oltáriszentségnek virágszőnyeget készíthessenek a körmeneten. S A sepsiszentgyörgyi Gyár utcai katolikus templomban az esti szentmise után úrnapi körmenetet tartanak. BEJÁRÓS GYEREKTÁBOR. Június 16–18. között 0–5. osztályosok számára szervez a kézdivásárhelyi Szentháromság-plébánia bejárós gyermektábort a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán és dísztermében. A tábor ingyenes, adományt elfogadnak. HOZZÁD TARTOZOM! NYÁRI TÁBOR zajlik a héten péntekig naponta 10 és 14 óra között a sepsiszentgyörgyi vártemplom új gyülekezeti termében és udvarán. A programban többek között tanulnak a kapcsolatokról, önmagukról, Istenről, barkácsolnak, énekelnek, játszanak. SZÜLŐK ISKOLÁJA. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja hetedik alkalommal szervezi meg a Szülők iskolája nyári tábort július 26. és 30. között Szelterszen. Az idei családos tábor témája: Szívtől szívig – A családi kommunikáció művészete. Meghívott előadók: Szigyártó Adrienn pszichológus, pár- és családterapeuta, illetve Kedves Rita segítőnővér, szociális munkás, tréner. A szakemberek a családnak mint egy fejlődő, változásban lévő, élő rendszernek a sajátosságaira mutatnak rá, arra, hogy hol a helyünk benne és hogyan tudunk a rendszeren belül együttműködni. Megnézik, melyek azok a tényezők, amelyek akadályozzák és amelyek segítik az együttműködést és a kommunikációt a családban. Regisztrálni a csalad.ro oldalon lehet.

Megjelent Megjelent a júniusi Székelyföld. A tartalomból: Szépirodalom – Király László: Estétől reggelig, Kötter Tamás: Ikarus a Yellow-ba, Király Zoltán versei, Zsidó Ferenc: Anti, Dimény-Haszmann Árpád: Úgy akarom szeretni Dimény H. Árpádot, Szabó-Biró Brigitta rövidprózái. Czetz János két élete – Magyarosi Sándor: Bevezető – a 200 éve született magyar tábornok és argentin ezredes emlékezete,  Csikány Tamás: Czetz János határőr öröksége; Lázár Balázs: A rastatti követgyilkosság – avagy a székely huszárok és egy világbotrány története; Süli Attila: Czetz János honvédtábornok tordai tevékenysége; Balogh Ádám Tibor: Az argentínai Újvilág, ahol Czetz János második otthonra lelt; Ingrid de Jong: A határ túlsó oldalán: a pampák és Patagónia bennszülöttjeinek viszonyulása területeik elfoglalásához (fordította Magyarosi Sándor), Siposné Kecskeméthy Klára: Czetz János hazatérési kísérletei. Disputa – Gazda József Kocsis István Trianon-könyve kapcsán. A borítón Louis Le Breton Buenos Aires látképe című, 1860-ban készült litográfiája látható. A Székelyföld kulturális folyóirat kapható a H–Press lap­árudáiban.

Szentgyörgy Kupa A Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat Szentgyörgy Kupa néven labdarúgó-bajnokságot szervez hátrányos helyzetű gyermekeknek. Négy csapat méri össze erejét az OSK edzőpályáján pénteken 9.30-tól a következő városzrészekből: Csíki negyed, Őrkő, Oltmező és Szépmező. A csapatok hetente vesznek részt edzéseken a Vadász utcai sportcsarnokban, az edzéseket a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei és a Sepsi GAL Egyesület közösségi facilitátora tartja. Mindegyik helyszínen voltak mérkőzések, most a döntőre kerül sor. A sportesemény keretét a Prospera fejlesztési projekt adja. A Sepsi OSK felkarolta az eseményt, így helyszínt biztosít a mérkőzésnek, a kupaátadón jelen lesznek az OSK jeles személyiségei, és a programban szerepel a stadion meglátogatása is. A program: 9 órától bemelegítés és sajtótájékoztató a szervezőkkel, támogatókkal; 9.30–13 óráig mérkőzések, 13.30-tól a Szentgyörgy Kupa átadása, 14 órától az OSK Stadion látogatása, 15 órától protokoll, bográcsebéd a résztvevőknek.

Röviden VÍZELZÁRÁS. Ma 8–17 óráig javítási munkálatok miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Román Hadsereg utca 17. és 33. szám közötti szakaszán, az Ady Endre-iskolánál és -óvodánál, valamint a 2-es tömbház A és B lépcsőházánál. A szolgáltatás újraindítása után a víz elszíneződésére lehet számítani. Amennyiben a vízszolgáltatás újraindításakor hiányosságok merülnek fel, jelezni lehet a 0744 326 104-es vagy a 0267 315 393-as telefonon. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kézdiszentléleken, pénteken Kézdiszentléleken és Kiskászonban gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget).

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai Help Net (0737 899 825) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »