Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

IKEBANAKIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Kiss Béla Ikebana Kör és a Kónya Ádám Művelődési Ház ismét megrendezi a Kiss Béla emlékének szentelt ikebanakiállítást május 21–22-én. A megnyitó 21-én, szombaton 11 órától lesz, az érdeklődők nyílt műhelyeken is kipróbálhatják a virágrendezés művészetét. A kiállítás szombaton 18 óráig és vasárnap 17 óráig látogatható az 1956-os emlékparkban és a Kónya Ádám Művelődési Ház nagytermében.

Székelyhimnusz-konferencia Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ május 21-én, szombaton tudományos konferenciát tart Székely himnuszként közismertté vált énekünk tiszteletére a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az eredetileg Kántáté címet viselő szöveg 1921-ben született, szövegét az erdélyi származású Csanády György, zenéjét dr. Mihalik Kálmán szerezte. A konferenciát az első nyilvános bemutató (1922. május 22.) századik évfordulója alkalmából rendezik meg. A program: 12 órától a konferenciát megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; a Székely himnusz eredeti és a hivatalos elfogadás előtt álló, hangszerelt változatát előadja a Vox Humana kórus. Elő­adást tart: dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja; Boér Hunor  könyvtáros, Székely Nemzeti Múzeum; Demeter Lajos helytörténész; Katona Zoltán újságíró, helytörténész; Szebeni Zsuzsa kulturális diplomata, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője; dr. Sófalvi Emese muzikológus, egyetemi adjunktus, Babeș–Bolyai Tudományegyetem; Lőrincz József nyugalmazott magyartanár, irodalomtörténész, költő; Hermann Gusztáv Mihály történész; Pál Judit egyetemi tanár, Babeș–Bolyai Tudományegyetem; Orbán Zsolt történelemtanár, Márton Áron Főgimnázium; Bárdi Nándor történész, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Kisebbségkutató Intézet; dr. Patakfalvi Czirják Ágnes posztdoktori kutató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Levetítik Száva Enikő Csillagösvényen című dokumentumfilmjét, és bemutatják Hermann Gusztáv Mihály– Orbán Zsolt Csillagösvény és göröngyös út című kötetét.

Színház A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Jevgenyij Svarc A sárkány című darabjának bemutató előadását szombaton 19 órától tartja a színház nagytermében. Az előadás rendezője Vladimir Anton. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatóak.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től A rosszfiúk (románul beszélő) és 16.30-tól magyarul beszélő, 18.15-től Downton Abbey: Egy új korszak (román feliratos), 18.30-tól Az építész-lét fontossága (román feliratos), 20 órától Az Északi (román feliratos), 20.30-tól Doctor Strange az őrület multiverzumában (román feliratos). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma az esti szentmise után megbeszélést tartanak a Ferenc szentatya által meghirdetet szinodális út kapcsán. Várnak szeretettel mindenkit, hogy a témában megfogalmazott kérdéseket megbeszélhessék és aktualizálják azokat a közösség sajátosságainak megfelelően.

Hírdetés

Zene FIATAL TEHETSÉGEK GÁLÁJA. Május 19–21. között az Árkosi Kulturális Központ és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében tartják az országos és nemzetközi versenyeken díjazott fiatal tehetségek gálájának 32. kiadását. A három nap alatt különféle hangszerek szólalnak meg a klasszikus zenei koncerteken. Előadók a bukaresti és sepsiszentgyörgyi zenelíceumok tanulói: Kádár János Balázs, Anita Stoica, Kakasi Zsuzsanna, Anastasia Cismas, Iosif Mirea, Vajda Gergő, Matei Lăbunț, Maria Ciobănaș, Kádár Lia, Molnár Kitti, Ivanitzki Krisztina, Sebestyén-Lázár Kata, Chris Cioacă, Máthé Izabella, Bartha Botond és Mátyás Attila. A gála zenei vezetői: Nicolae Dumitru és Sebestyén-Lázár Enikő tanárok. Az előadások ma 18 órától és pénteken 17 órától kezdődnek, a gála zárórendezvényére (díjak kiosztása) szombaton 11 órától kerül sor a kulturális központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Bástya Ház, Olt utca 6. szám). A belépés ingyenes. A HÁZHOZ MEGY A ZENEDE könnyűzenei előadás-sorozat erdélyi turnéja során ma 11 órától a Kovásznai Városi Művelődési Házban hallható (jegyek a művelődési ház irodájában vagy előadás előtt a helyszínen kaphatók). A legendás rocktörténeti személyiségeket a székelyföldi Baricz Gergő énekhangjával és Nagy Zoltán gitárjátékával idézik meg a gyermekeknek. A ritmus­szekciót Megya­szay István és Bordás József alkotja.

Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében május 20-án, pénteken 19 órakor a szerzők jelenlétében bemutatják Enyedi Pál és Márk Attila A Magyar Unitárius Egyház orgonái I., A Háromszék-Felsőfehéri és a Székelyudvarhelyi Egyházkör című közös könyvét. Köszöntőt mond Péterfi Ágnes unitárius lelkész, a könyvet méltatja Lőfi Gellért orgonaművész, karnagy.

Ballagási ünnepségek Háromszéken SEPSISZENTGYÖRGY. A végzős középiskolások és szakiskolások ökumenikus ballagására május 20-án, pénteken 12 órakor kerül sor a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban. ♦ A Székely Mikó Kollégiumban 21-én, szombaton 9 órától kezdődik a kicsengetés. KÉZDIVÁSÁRHELY. A Gábor Áron Szakközépiskolában 20-án, pénteken 10 órától, a Református Kollégiumban 21-én, szombaton 11 órától tartják a ballagási ünnepséget.

Napközis gyöngyfűző tábor A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör ismét megrendezi napközis gyöngyfűző táborát (kezdő és haladó szinten), ahová lányokat és asszonyokat vár május 30. – június 4. között naponta 9–18 óráig a belvárosi római katolikus plébánia (Kós Károly út 6. szám) konferenciatermében. Az oktatás, a délelőtti zsíroskenyér-kóstoló és közös kávézás ingyenes. A foglalkozáshoz szükséges gyöngyök és egyéb kellékek a helyszínen beszerezhetőek csomagokként, és napi közös ebéd igényelhető térítés ellenében. A résztvevők létszáma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges a 0727 273 056-os telefonon vagy Facebookon május 28-ig. A tábort megnyitja Vinkler Aurélia Aranka szervező-szakkörvezető, előadó-oktató tanárok: Szikszó Istvánné (Budapest) és Henning Edit (Sepsiszentgyörgy).

Teniszmaraton Kilyénben Kilyénben a teniszbázison szombaton szezonnyitó rendezvényen teniszmaratont szerveznek. Férfi és női teniszezők saját választásuk szerint játszhatnak egyéni/páros/vegyes páros meccseket, amilyen időpontban szeretnének. Nincs kieső, mindenki továbbjutó, mindenki sportosan szórakozik. Délben bográcsozás lesz, vasárnap visszahívás a ház részéről. Iratkozni és érdeklődni a 0743 225 468-as telefonszámon lehet.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »