Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

A szerzővel dr. Szekeres Attila István történész beszélget. Török Zoltán 1957-ben született, tősgyökeres gyergyószentmiklósi, két gyermek apja, közelebbről kétszeres nagyapa. Végzettsége szerint közgazdász-számítástechnikus, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház aligazgatója, a dévai Corvin Kiadónál megjelenő lapok szerkesztőségi tagja, a Marosvásárhelyi Rádió külső, önkéntes munkatársa. Színészi és táncházas múlttal rendelkezik, a művészetekhez közel álló, második kötetes író és újságíró, gasztronómus, Székelyföld szerelmese. WANEK FERENC geológus, egyetemi oktató, tudománytörténész Fordulópontok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt című kötetét ma 17 órától a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban Boér Hunor könyvtáros, muzeológus mutatja be.

Színház A sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház május 13-án, pénteken 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke című előadását (koreográfus: Arcadie Rusu), 14-én, szombaton 21.30-tól Sepsiszentgyörgy főterén a Pyro című tűzzsonglőr-előadást játssza. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatóak.

Képernyő Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsorán: 19.30 Legyünk összhangban. A nagyajtai vártemplom avatóünnepsége. 21.00 Farkas Árpád Kossuth-díjas költőre, a Háromszék napilap volt főszerkesztőjére emlékeztek Baróton. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube csatornán.

Mozi DOKUMENTUMFILM-BEMUTATÓ. Ma 18 órától a Művész moziban a Variart és a Dunatáj bemutatja Vargyasi Levente rendező-operatőr és T. Bányai Péter rendező-vágó Keserédes című dokumentumfilmjét. A film az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait követi nyomon. Kettős nézőpontból láttatja a kisgazdák vergődését és a cukorgyárak bezárását, elkeseredett helyzetben lévő termelők, ellehetetlenített vállalatok vezetői vallanak helyzetükről. A vetítést követően beszélgetésre kerül sor az alkotókkal. A belépés ingyenes. MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi műsorán ma: 16 órától Sonic, a sündisznó 2. (magyarul beszélő) 16.15-től Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (románul beszélő), 20.45-től Doctor Strange az őrület multiverzumában (magyarul beszélő) és Morbius (magyarul beszélő). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hírdetés

Zene ZONGORAKONCERT. Ma 18 órától rendkívüli akadémiai zongorakoncertre hívja az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az Árkosi Kulturális Központ. Előadók: a Brassói Transilvania Egyetem zenetanszékének diákjai: Sinka Noémi (I. év), Sarah Păun (I. év), Sabin Bănescu (II. év), Alexandra Mitu (II. év), Komis Kinda (II. év), Sebastian Marcu (IV. év) és Ana Nițu (mesteri, II. év). Helyszín: az Árkosi Kulturális Központ koncertterme (Bástya Ház, Sepsiszentgyörgy). Egy jegy ára 10 lej. RÁKÁSZ GERGELY HÁROMSZÉKEN. Május 13-án, pénteken 19 órától a kovásznai belvárosi református templomban hosszú kihagyás után ismét a város vendége lesz Rákász Gergely magyarországi orgonaművész. Jegyek kaphatók a Kovásznai Városi Művelődési Házban ma 7.30–15 óráig, pénteken 7.30–13.30-ig, illetve koncert előtt fél órával a helyszínen. Telefon: 0267 340 394, 0762 674 516. Jegyárak: 10 lej (diákjegy), 20 lej (teljes árú jegy). * Kézdivásárhelyen szombaton 19 órától a Vigadó Művelődési Házban lép fel az orgonaművész (érdeklődni a 0730 600 279-es telefonon lehet, jegyár: 25 lej) * Sepsiszentgyörgyön vasárnap 19 órától a Gyöngyvirág utcai református templomban hallható a koncert (jegyek a városi kulturális szervezőirodában 30 lejért kaphatóak). KORTÁRS MAGYAR ORGONA­ZENE EURÓPÁBAN. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban szombaton 19 órára kortárs magyar orgonazenére várják az érdeklődőket. Műsoron: Horváth Márton Levente és Zarándy Ákos művei.

Határok nélküli összetartozás Gyula és Kovászna kulturális és művészeti találkozóját tartják Gyulán ma és  holnap. A rendezvény ma 17 órától kezdődik a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A programból: Butyka Gyula, a Kovásznai Kulturális Központ referense bemutatja Kovászna város kulturális életét, majd a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjainak zenés műsora után Molnár Júlia, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos pedagógusa beszél a Csoma-kultuszról a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. Pénteken 14 órától az Erkel Ferenc Művelődési Központ színháztermében a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpadának Az ember tragédiája című előadását láthatják.

Konferencia A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) május 12–15-én szervezi meg a XXIII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát Kézdivásárhelyen a Gábor Áron Szakképző Líceumban. Pénteken földtani és bányász-kohász kirándulás lesz. A rendezvény részletes programja megtalálható az EMT honlapján: emt.ro.

Pallérozó Nyereményjátékunk nyertesei: Bálint Gyöngyi (telefonszámának utolsó három száma: 629), Bálint Ibolya (998), Para Anna (497), Para Zoltán (497), Domokos Zsuzsanna (316) sepsiszentgyörgyi és Szilágyi Júlia (251) bodoki olvasónk, akik egy-egy páros belépőt nyertek Rákász Gergely koncertorgonista sepsiszentgyörgyi előadására. A nyereményeket a koncert helyszínén, a Gyöngyvirág utcai református templomban vehetik át a személyazonossági igazolvány felmutatásával.

Ügyelet Ma Sepsiszentgyörgyön 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Komollón és Bitán, pénteken Egerpatakon és Szacsván gyűjti a hulladékot. MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói irodájának képviselői május 16-án, hétfőn 10 órától meghallgatást tartanak a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. INGYENES FELKÉSZÍTŐ. A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba május 14-én, szombaton 15 órától, a líceum Visky Árpád Drámatermében. (A felvételire május 19-én kerül sor.) Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »