Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Tortoma Önképzőkör

Motorkerékpáros felvonulás Hatodik alkalommal szervezi meg a Free Adventurer Bikers Egyesület az immár hagyományossá vált tavaszi motoros rendezvényét Sepsiszentgyörgyön, a figyelemfelkeltő városi felvonulást. A motoros közösség felhívása az autósok változatosan ítélkező társadalmához: mi is vagyunk az utakon, tiszteljetek bennünket, amiképpen mi is tisztelünk benneteket. A rendezvényre május 7-én, szombaton kerül sor, a motorosok 10.30-kor gyülekeznek a volt Bodok Szálló előtti parkolóban, az itt zajló különféle programok után a déli harangszókor indul a városi felvonulás.

Zene ZONGORAHANGVERSENY. Ma 18 órától interaktív zongorakoncertet tart Ozana Kalmuski-Zarea zongoraművész az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Bástya Ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. sz.). Műsoron: Ludwig van Beethoven-, Franz Schubert-, Frédéric Chopin-, Eric Satie- és Edward MacDo­well-miniatűrök. Jegyeket előre is meg lehet vásárolni 20 lejért a központ székhelyén naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 652). HANGVERSENYÉVAD. Május 6-án, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében a Plugor Sándor Művészeti Líceum tart szimfonikus koncertet. Fellép a Campanella gyerekkórus, a Reménység gyerekzenekar, az Eufónia Ifjúsági Kamarakórus, a Szerenád Ifjúsági Kamarazenekar és a Marzialle Ifjúsági Fúvószenekar. Karvezetők: Lőfi Gellért Attila, Sipos Zoltán, Maksai József. Zongorán közreműködik Opra Balázs József. Jegyek a városi kulturális szervezőirodában vásárolhatók hétköznapokon 8–16 óráig, telefon: 0267 312 104. A jegyek ára 30 lej, diákok és nyugdíjasok számára 15 lej.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.15-től Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (románul beszélő), 16.30-tól Pirula panda (magyarul beszélő), 18.15-től Uncharted (magyarul beszélő) és Nyughatatlanok (román feliratos), 20.30-tól Morbius (magyarul beszélő) és Az Északi (román feliratos). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hírdetés

Kiállítás EMŰK. Az Erdélyi Művészeti ­Központban Szilágyi V. Zoltán (1951–) grafikusművész és animációs filmrendező kiállítása május 7-ig, Tamás Anna textilművész tárlata május 14-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10–18, szombaton 11–18 óráig. A SEPSISZENTGYÖRGYI SZENT JÓZSEF-PLÉBÁNIÁN a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör A Kárpát-medence gyöngyszemei című kiállítása május 7-ig naponta 9–18 óráig látogatható. KOVÁSZNÁN a Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a XXI. Nemzetközi Magyar Fotószalon képei május 19-ig tekinthetők meg.

Könyvbemutató Május 5-én, csütörtökön 18 órától kettős könyvbemutatót tartanak a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvárban. Dr. Székely Zsolt, a BBTE nyugalmazott docense bemutatja Székely Zoltán Emlékeim című kötetét, amely dr. Székely Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum egykori régész-igazgatójának önéletírásos és szakmai levelezését tartalmazza. Bemutatásra kerül továbbá A vándor székely emlékei című kötet, Balykó Elek egerpataki székely huszár-katona emlékirata. A találkozó alkalmából mindkét kötet kedvezményes áron megvásárolható.

Megjelent A Korunk folyóirat májusi számában a Magyar Ifjúsági Központ YZ Intézete és az Országos Magyar Diákszövetség közös kutatásának eredményei olvashatók. Az Egyetemisták jövőképkutatása címet viselő felmérés a romániai magyar egyetemi hallgatókat kérdezte jövőterveik alakulásáról a koronavírus-járvány tükrében. A nagy mintás online felmérés témakörei mindazt érintették, ami a mai egyetemisták életében fontos tényező lehet: az online oktatást, a járványhelyzet alatti kulturális életet, a megélhetést, a pénzgazdálkodást és a jövőtervezést. A kutatás arra volt kíváncsi, miben változtatták meg az egyetemisták rövid és hosszú távú terveit a 2020-as év történései a továbbtanulással, pályaválasztással, letelepedéssel és családalapítással kapcsolatban. A tanulmányokban olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint: Ki számít jó tanulónak az online oktatásban? Mi befolyásolja leginkább a középiskolások egyetemválasztását? Hogyan befolyásolta a koronavírus az egyetemisták életpályáját? Milyen fizetést szeretnének a jövőben az egyetemisták? Vállalkozóként, szabadúszóként vagy alkalmazottként képzelik el magukat? A májusi Korunk kapható a H–Press Kft. lapárudáiban.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Szárazajtán és Uzonkafürdőn, szerdán  Dobollón és Dobollópatakon gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a [email protected] e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. SZÉKELY NEMZETI TANÁCS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig szimbolikus áron ismét megvásárolható A székely nemzet atlasza (A Székelyföld tájrajza és történelme).

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Romulus Cioflec utcai Hygea 3. (telefon: 0267 310 110, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »