Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

DÁLNOKON Andrei Pennazio, a jászvásári Octav Bâncilă Művészeti Középiskola XI. osztályos tanulója, a MOL Tehetségtámogató kedvezményezettje munkáiból nyílik kiállítás március 12-én, szombaton 11 órakor a Gaál-kúriában. Az érdeklődők számára a szervezők kisbuszt indítanak a rendezvény helyszínére Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről is. Jelentkezni az [email protected] e-mail- címen vagy a 0755 045 699-es telefonon lehet. KATALÓGUSBEMUTATÓ. Március 12-én, szombaton 17 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban bemutatják az IttMást – Romániai magyar művészet 1975–1989 között című kiállítás katalógusát. Az albumigényű katalógus tartalmazza a romániai kommunista diktatúra utolsó időszakának újító képzőművészeti törekvéseit bemutató, Vécsi Nagy Zoltán által írt előtanulmányt, a kiállított műalkotások fotóreprodukcióit, ezek listáját, valamint a kiállító művészek e korszakra eső életrajzát. Vécsi Nagy Zoltán művészettörténésszel Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi oktató beszélget. ÜNNEPI TÁRLAT. Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében Lénárt Tamás művészettörténész március 13-án, vasárnap 12 órakor megnyitja a március 15. tiszteletére rendezett 33. ünnepi tárlatot. Közreműködik Józsa Irén ny. tanárnő, valamint a Cantus Kamarakórus Fórika Balázs karnagy irányításával. MOHOS-PIKNIK.  Hétfőn 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban megnyílik a Mohos-piknik fotótárlat, mely a helybeli Mohos Fotóklub tagjai által a magyar fotográfia napja alkalmából az Erzsébet parkban szervezett szabadtéri fotópikniken kiállított felvételekből nyújt válogatást. A rendezvény házigazdája Huszár Szilamér fotográfus, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete fotószakosztályának koordinátora. Köszöntőt mond Hlavathy Károly fotóművész, a Mohos Fotóklub elnöke, a tárlatot Toró Attila fotóművész, az Erzsébet parkbeli fotópiknik szervezője méltatja.

Ünnepi rendezvények március 14-én, hétfőn SEPSISZENTGYÖRGY. 19 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében az Üsztürü Zenekar tart néptánccal fűszerezett koncertet. Vendégeik lesznek: Nyitrai Marianna (ének) és Rácz László (cimbalom). Emellett a Kincskeresők Néptáncegyüttes, valamint Tőkés Edit és Tőkés Csaba Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást. A jegyek ára: 30 (teljes ár) és 15 lej (kedvezményes jegy), elővételben kaphatóak a városi kulturális szervezőirodában, illetve az esemény előtt egy órával a helyszínen. * 10 és 16 óra között koszorúzásokra kerül sor a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékműveknél. * A Forradalmi Kisvonat tematikus járat hétfőn és kedden 9, 11, 13 és 17 órától indul az Erzsébet parkból az 1848–49-es honvéd­emlékműtől, s olyan történelmi jelentőségű helyszíneket érint, amelyek szorosan kötődnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. Idegenvezető: Demeter Lajos könyvtáros, helytörténet-kutató. A kisvonatra 3 és 5 lejes jegyeket lehet váltani az indulás helyszínén. A dél­előtti járatokra iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várják a 0729 062 856-os telefonon. BODVAJ. 13.50-től toborzó a nagybaconi fúvós­zenekar közreműködésével, karnagy: Vágási István; 14 órától  ünnepi műsor: köszöntőt mond Mihály Réka tanítónő, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnöke; Gábor Áron rézágyúja – közös éneklés a nagybaconi fúvószenekar kíséretével; ünnepi beszédet mond Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) elnöke; szavalat – Vörösmarty Mihály Szózat című költeményét előadják Biró Tímea, Molnos Adrienn Katalin és Barabás Gellért, a nagyajtai Kriza János Általános Iskola VIII. osztályos diákjai, felkészítő tanáruk Incze Ágnes; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja; ének: Édesanyám, hol van az az édes téj – éneklik Tana Ágota és Varga Gyopár, a bardoci Benkő József Általános Iskola VIII. osztályos tanulói, felkészítő tanáruk Fehér Orsolya; ünnepi beszédet mond Benedek-Huszár János, Barót polgármestere; imát és áldást mond Moisza Arnold magyarhermányi református lelkipásztor; koszorúzás; himnuszok a nagybaconi fúvószenekar kíséretével. Az ünnepségen díszőrséget állnak a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárai. BARÓT. 17.30-tól koszorúzás az egykori Korona Szálló kapuja melletti Kossuth-emléktáblánál és a római katolikus torony oldalán található 1848–49-es emléktáblánál; 17.45-től koszorúzás a tejgyár bejárata melletti Beke-emléktáblánál; 18 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Zathureczky-temetőben (szervező: Baróti Református Egyházközség); 19 órától megnyílik az Örvendjen az egész világ – Kodály Zoltán élete és munkássága című kiállítás a Barót Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében (szervezők: sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet, Barót Városi Művelődési Ház).

Hírdetés

Könyvbemutató ELŐADÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A kantai templomban ma 13 órától Borota Gábor terapeuta és pszichológus előadást tart az erőszakról, konfliktusról. 18 órától a minorita kolostorban bemutatják Borota Gábor Átalakító – A keresztény hit és önismeret hétköznapokat átalakító ereje című könyvét. A könyvbemutatón közreműködik Bodó-Czerék Gergő, Bakó-Fazakas Vajk és Bakó-Fazakas Bátor (hegedű és nagybőgő). KOVÁSZNA. A Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében március 14-én, hétfőn 18 órától Hover Zsolt református lelkipásztor, újságíró, író Erdélyi szabadságharc, 1848–49 című könyvét mutatják be a szerző jelenlétében. A rendezvényen Vajna János, Mihaiteanu Koszti, Szász Mihály a könyv mondanivalójához illeszkedő dalokat ad elő. Az est házigazdája Balogh Zoltán lelkipásztor.

Hitvilág SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Szombaton barkácsolós hittan lesz 10–12 óráig az óvodás és 1–4. osztályos gyerekeknek; lelki napot tartanak a bérmálkozóknak 10–16 óráig. Délután egy másik lelki napra is sor kerül a medjugorjei imacsoport szervezésében, ahol mindenkit szívesen látnak: ez 14.30-kor kezdődik és a 18 órai szentmisével ér véget. Nagyböjt vasárnapjain 7.30-tól a magzat keresztútját végzik a reggeli mise előtt a Pro Vita Hominis csoport vezetésével. Vasárnap az esti szentmise után virrasztás/szentségimádás lesz 22 óráig. HITERŐSÍTŐ ALKALOM. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 18 órától Lőrinczi Levente kissolymosi unitárius lelkész tart hiterősítő szolgálatot. EGYETEMES IMAHÉT. Árkoson az Unitárius Közösségi Házban naponta 19 órától végeznek szolgálatot az egyetemes imahéten. Ma Palkó Zalán Koppány (Felsőrákos), szombaton Biró Attila, majd a teaest után könyvbemutatót tart Márk Attila, vasárnap Biró Attila. KOVÁSZNÁN a belvárosi református templomban vasárnap 16 órától unitárius istentiszteletet tartanak.

Röviden ÁRAMSZÜNET. Angyaloson hét­főn 9–14 óráig szünetel az áramszolgáltatás. ÚTLEZÁRÁS. Ma 12–12.30 óráig útlezárásra kerül sor Sepsiszentgyörgy belvárosában a következő utcákban: Kossuth Lajos, Gábor Áron, 1918. december 1. (Szent György tér és főtér közötti szakasz), Gödri Ferenc, Gróf Mikó Imre. MOZI. A sepsiszentgyörgyi Művész mozi hétvégi programja megtekinthető az arta.city­plex.ro/hu honlapon. Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974), hétfőtől a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) szombaton és vasárnap 12–16 óráig; a Grigore Bălan tábornok út 62/2. szám alatti Fazakas Dental Clinic rendelőben (0744 857 743) szombaton és vasárnap 10–12 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »