Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Irodalmi karaván

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgyön több helyszínen. Zenei rendezvények, a Magyar Filmnapok mellett a szervezők közönségtalálkozókkal és Kós Károly-körúttal is készülnek január 20–22. között. A rendezvénysorozatot Koszika és a Swing à la Django koncertje nyitja január 20-án 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. 21-én 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar hagyományos ünnepi koncertjére kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Ugyanezen a napon 19 órától Máthé Kriszta, az Apróka eszponkák szerzőjének író-olvasó találkozója a Szimplában. 22-én 17 órától a Művész moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően mutatják be a Kincsmag című rövidfilmet, melyet ugyanezen alkotók célzottan a magyar kultúra napjára készítettek. A vetítést közönségtalálkozó követi 18 órától a film szereplőivel. A zenei előadásokra és a filmvetítésekre a helyek száma korlátozott. A jegyeket elővételben lehet megvásárolni a városi jegyirodában. Koszika és a Swing à la Django koncertjére 30 lej a teljes árú jegy, 15 lej a kedvezményes, a fúvósok ünnepi hangversenyére egységesen 25 lej a jegy. A Magyar Filmnapok vetítéseire jegyek a Művész mozi pénztárában kaphatók. Az eseménysort a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a művelődési ház szervezi.

Könyvbemutató KISGYÖRGY ZOLTÁN két útikönyvét – Alsó-Háromszék, illetve Erdővidék és Székföld – január 23-án, vasárnap 17 órától Málnáson az ifjúsági teremben mutatják be a baróti Tortoma Könyvkiadó szervezésében.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház Örkény István: Tóték című előadása (rendező: Bocsárdi László) ma és 22-én, szombaton 19 órától (előadás a magyar kultúra napja alkalmából); Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Kártyások című darabja (rendező: Zakariás Zalán) a kamarateremben 20-án, csütörtökön 19 órától látható. A városi kulturális SZERVEZŐIRODA nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig, előadások napján egy órával a kezdési időpont előtt. Cím: Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 1. szám; telefon/fax: 0267 351 886, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336.

Kiállítás SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának szervezésében január 22-én, a magyar kultúra napján szabadtéri kiállítás nyílik a színház előtt, majd 19 órától a Bocsárdi László által rendezett Tóték című előadást játssza a társulat. Idén áprilisban lesz Örkény István születésének 110. évfordulója, a kiállítással és előadással a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza és dráma megteremtője előtt tisztelegnek. A főtéren a színház előtt több napon át látható majd a Tóték Székelyföldön című kiállítás, első napján, január 22-én az Örkény darabjából 1969-ben Fábri Zoltán által rendezett Isten hozta, őrnagy úr! című legendás film hanganyagát hallhatják az érdeklődők. A kiállításon a darab székelyföldi bemutatói mellett az 1967 februárjában tartott ősbemutatóról is talál majd egy rövid információs anyagot a közönség.

Zene RENDKÍVÜLI HANGVERSENY. Bécsi udvari hangverseny címmel rendkívüli koncertre várják az érdeklődőket ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám). Fellép a brassói Impressione zenekar: Alina Maria Nauncef – elsőhegedű, Mădălina Györke – második hegedű,  Ioana Papa – brácsa, Vanda Mülthaler – cselló, Anca Preda – zongora, Iulian Hășfăleanu – nagybőgő és basszusgitár, Ovidiu Nauncef – dob. A koncert a hatályban lévő egészségügyi előírásoknak megfelelően zajlik. A helyek száma korlátozott, jegyek (20 lejért) a központ székhelyén naponta 9–15 óráig vásárolhatók, telefon: 0267 373 651.

Hírdetés

Mozi A SEPSISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZI műsorán ma: 16.30-tól Encanto (magyarul beszélő), 17.15-től Három emelet (román felirattal), 19.15-től A Gucci-ház (román felirattal), 19.30-tól Pók­ember: Nincs hazaút (magyarul beszélő); csütörtökön: 16.30-tól Énekelj! 2. (románul beszélő) és 17 órától magyarul beszélő; 18.30-tól A tábor (román családi akciófilm), 19.15-től West Side Story (román felirattal), 20 órától Toxikoma (román felirattal). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102.

Hitvilág EGYETEMES IMAHÉT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Ma 18 órától a szemerjai református templomban igét hirdet Ráduly-Baka Zsuzsanna erősdi református lelkipásztor; január 20-án, csütörtökön 18 órától a református vártemplomban igét hirdet Maior Ildikó pusztaújlaki református lelkipásztor.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Az Ivácson László által rendezett Átöltözés január 20-án, csütörtökön 19 órától látható Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Az elő­adásra védettségi igazolással lehet belépni, a védőmaszk viselése kötelező. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatók.

Művészettörténeti előadás A magyar kultúra napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében január 20-án, csütörtökön 18 órától Jánó Mihály művészettörténész vetített képes előadást tart Barabás Miklós és Gyárfás Jenő háromszéki festőművészek műhelytitkaiból címmel. Közreműködnek: Filip Ignác (fuvola) és Filip Zsombor (klasszikus gitár). A Gábor Áron Terem előterében látható lesz a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy által korábban elkészített, Barabás Miklós életpályáját és szakmai útját bemutató pannó-kiállítás (kurátor: Jánó Mihály). A rendezvény az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával zajlik.

Rejtett kincseink Kisgyörgy Zoltán és Forrai Tibor Rejtett kincseink című keresztrejtvény-sorozatának kiértékelésére – a járványhelyzetre való tekintettel – ma a szerkesztőségben kerül sor néhány meghívott jelenlétében. Hűséges rejtvényfejtőinket a szokásos módon díjazzuk. Az ötvenkét részt tartalmazó sorozat díjazottjai azok közül kerülnek ki, akik legalább negyvenkilenc keresztrejtvényt megfejtettek és megfejtéseiket be is küldték a szerkesztőségbe.

Röviden IVÓVÍZ. Szünetel az ivóvízszolgáltatás Uzonban és Szent­ivánlaborfalván ma 9–13 óráig javítási munkálatok miatt. Amennyiben a vízszolgáltatás újraidulásakor hiányosságok merülnek fel, ezt jelezni lehet a 0744 326 104-es vagy a 0267 315 393-as telefonon.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »