Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön

A rendezvénysorozatot Koszika és a Swing à la Django koncertje nyitja január 20-án 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. 21-én 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományos ünnepi koncertjére kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Ugyanezen a napon 19 órától Máthé Kriszta, az Apróka eszponkák szerzőjének író-olvasó találkozója a Szimplában. 22-én 17 órától a Művész moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően mutatják be a Kincsmag című rövidfilmet, melyet ugyanezen alkotók célzottan a magyar kultúra napjára készítettek. A vetítést közönségtalálkozó követi 18 órától a film szereplőivel. A zenei előadásokra és a filmvetítésekre a helyek száma korlátozott. A jegyeket elővételben lehet megvásárolni a városi jegyirodában. Koszika és a Swing à la Django koncertjére 30 lej a teljes árú jegy, 15 lej a kedvezményes, a fúvósok ünnepi hangversenyére egységesen 25 lejes jegyet lehet váltani. A Magyar Filmnapok vetítéseire jegyeket a Művész mozi pénztárában lehet megvásárolni. Az eseményt a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel partnerségben szervezi a művelődési ház.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház e heti előadásai: Örkény István: Tóték (rendező: Bocsárdi László) a nagyteremben 19-én, szerdán és 22-én, szombaton (előadás a magyar kultúra napja alkalmából); Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Kártyások (rendező: Zakariás Zalán) a kamarateremben 20-án, csütörtökön 19 órától. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban a Pam param (koncepció, koreográfia: Andrea Gavriliu) produkciót 23-án, vasárnap 19 órától játssza. ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház műsorterve: 22-én, szombaton 19 órától III. Richárd (Eugen Gyemant rendezésében); 23-án, vasárnap 19 órától bemutató: #acedesiguranță (Bobi Pricop rendezésében – öt színház koprodukciója a fiatalok TikTokos életéről, a nézőtéren legfeljebb 14 néző foglalhat helyet). Az előadásokra a belépés az érvényes járványügyi előírások szerint történik. Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatók. A városi kulturális SZERVEZŐIRODA nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig  9–16, pénteken 9–13 óráig, előadások napján egy órával a kezdési időpont előtt. Cím: Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 1. szám; telefon/fax: 0267 351 886, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336.

Kiállítás MAGMA. Sugár János képzőművész alkotásaiból – installáció, digitális print, ready-made, stencil, átalakított tárgyak, filmek, videók – mutat be a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér Luxus Vektor címmel egy bő válogatást, melynek merítése az 1980-as évektől napjainkig tart. A kiállítást megnyitó akcióra január 18-án, kedden 19 órától kerül sor, mely alkalomból a művész elkészíti 1983-as, Magyarország a tiéd lehet című munkájának replikáját. LÁBAS HÁZ. A nagy érdeklődésnek köszönhetően meghosszabbítják a Székely Nemzeti Múzeum Éltemet ha elpipáztam című kiállítását a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban március 10-ig. A kiállítás látogatható hétköznapokon 9–16, csütörtökön 9–19, hétvégén 10–14 óráig.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Az Ivácson László által rendezett Átöltözés január 20-án, csütörtökön 19 órától látható Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban; a Táncsétány című produkciót január 31-én 19 órától játsszák ugyanott. Az előadásokra védettségi igazolással lehet belépni, a védőmaszk viselése kötelező. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatók.

Hitvilág EGYETEMES IMAHÉT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Ma 18 órától a Sepsiszentgyörgy III. belvárosi református templomban igét hirdet Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor; 18-án, kedden 18 órától a Sepsiszentgyörgy IV. Gyöngyvirág utcai református templomban igét hirdet Makkai Péter református lelkipásztor. GYÁSZFELDOLGOZÓ CSOPORT FIATALOKNAK. A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián Nem vagy egyedül! címmel gyászfeldolgozó csoport indul fiatalok számára minden hétfő este 7 órától január 17. és március 21. között Hajlák Attila István imecsfalvi plébános vezetésével. Jelentkezni a 0744 146 394-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet.

Hírdetés

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 14.40-től és 17 órától Görgényi Tünde stúdióvezető és önkéntes munkatársai fogadják az imaszándékokat, 15 órától Irgalmasság rózsafüzér, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 18 órától szentmise Kisbácsból, 18.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 19.35-től esti mese, 22 órától Zsolozsma – kompletórium.

Asztalitenisz-bajnokság A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, partnerségben az önkormányzat sportirodájával ma 15 órától a Kicsid Gábor Sportcsarnokban amatőr sportolók számára asztalitenisz-bajnokságot szervez, betartva a járványügyi korlátozásokat. A következő korosztályok jelentkezhetnek: 2014/2015-, 2013/2012-, 2010/2009-, 2008/2007-ben születettek, valamint az ifjúsági korosztály és a felnőttek.

Rejtett kincseink Rejtvénysorozat kiértékelése. Kisgyörgy Zoltán és Forrai Tibor Rejtett kincseink című keresztrejtvény-sorozatának kiértékelésére – a járványhelyzetre való tekintettel – január 19-én, szerdán a szerkesztőségben kerül sor. Hűséges rejtvényfejtőinket, néhány meghívott jelenlétében a szokásos módon díjazzuk. Az ötvenkét részt tartalmazó sorozat díjazottjai azok közül kerülnek ki, akik legalább negyvenkilenc keresztrejtvényt megfejtettek és megfejtéseiket be is küldték a szerkesztőségbe.

Apróhirdetések, gyászjelentők Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) egész héten 9–12 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden IVÓVÍZ. Szünetel az ivóvízszolgáltatás Uzon és Szentivánlaborfalva településen január 19-én, szerdán 9–13 óra között javítási munkálatok miatt. Amennyiben a vízszolgáltatás újra üzembe helyezésekor a zavar merül fel, ezt jelezni lehet a 0744 326 104-es vagy a 0267 315 393-as telefonon. KÖZÜZEMI ÜGYFÉLFIÓK. Ügyfélszolgálati irodája mellett a Közüzemek Rt. online felületén is várja ügyfeleit az apacov.ro honlapon. Az ügyfélfiók a következő lehetőségeket kínálja: vízóraállás bejelentése; számlák megtekintése és letöltése; éves számlaérték-diagram megtekintése; online számlafizetés. A szolgáltatás a honlap Online ügyintézés menüjében elérhető: név és ügyfélkód alapján lehet ügyfélfiókot létrehozni, a regisztrációhoz egy érvényes e-mail-címre is szükség van, melyre sikeres regisztrációt követően fiókaktiváló e-mailt küld a szolgáltató. INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Telefon: 0741 568 527.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »