Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könvbemutató

A Magyar Kultúra Napja Sepsiszentgyörgyön A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kónya Ádám Műve­lődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Zenei rendezvények, magyar filmnapok mellett a szervezők közönségtalálkozókkal és Kós Károly-körúttal is készülnek a január 20–22. közötti időszakban. A rendezvénysorozatot Koszika és a Swing à la Django koncertje nyitja január 20-án 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. 21-én 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományos ünnepi koncertjére kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Ugyanezen a napon 19 órától Máthé Kriszta, az Apróka eszponkák szerzőjének író-olvasó találkozója a Szimplában. 22-én 17 órától a Művész moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően mutatják be a Kincsmag című rövidfilmet, melyet ugyanezen alkotók célzottan a Magyar Kultúra Napjára készítettek. A vetítést közönségtalálkozó követi 18 órától a film szereplőivel. A zenei előadásokra és a film­vetítésekre a helyek száma korlátozott. A jegyeket elővételben lehet megvásárolni a városi jegyirodában. Koszika és a Swing à la Django koncertjére 30 lej a teljes árú jegy, 15 lej a kedvezményes, a fúvósok ünnepi hangversenyére egységesen 25 lejes jegyet lehet váltani. A Magyar Filmnapok vetítéseire jegyeket a Művész mozi pénztárában lehet megvásárolni. Az eseményt a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel partnerségben szervezi a Művelődési Ház.

A Román Kultúra Napja Sepsiszentgyörgyön A Román Kultúra Napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban január 14-én, pénteken 18 órától közönségtalálkozó lesz Bogdan Coșa brassói íróval. A szerző beszélgetőtársa az eseményen Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus. Szervező a Bod Péter Megyei Könyvtár, partnerségben a Teinnel és a brassói Transilvania Egyetem bölcsészkarával. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. The Tiger Lillies, Phelim McDermott, Julian Crouch: Jógyerekek képeskönyve – junk-opera (rendező: Hegymegi Máté, korhatár: 16+) ma 19 órától a nagyteremben; Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Kártyások (rendező: Zakariás Zalán) 14-én, pénteken 19 órától a kamarateremben. UDVARTÉR TEÁTRUM. A kézdivásárhelyi színház Görgey Gábor Hol a stukker?! című vígjátéka ma és pénteken 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban; 15-én, szombaton 19 órától Kovásznán a művelődési központban, 16-án, vasárnap 18 órától a Brassóban a Redut Kulturális Központban tekinthető meg. Jegyár: 25 lej, nyugdíjasoknak és diákoknak 20 lej. ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház bemutatót tart január 14-én, pénteken 19 órától. Elise Wilk Eltűnések című művét Cristian Ban rendezte. Az előadásra a belépés az érvényes járványügyi előírások szerint történik. Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatók. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban 15-én, szombaton 19 órától a Pappa mia! című előadást játssza (rendező-koreográfus: Fehér Ferenc).

Bábszínház A Cimborák Bábszínház A fehér macskahercegnő című bábjátéka (ajánlott életkor: 3+) január 15-én, szombaton 11 órától látható a bábszínház stúdiótermében. Alois Mikulka cseh szerző eredeti szövegét Tömöry Márta fordítása alapján átdolgozta és rendezte: Nagy Lázár József. A jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as telefonszámon várják Csüdöm Eszternél.

Hírdetés

Mozi A SEPSISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZI műsorán ma: 16.15-től Clifford, a nagy piros kutya (magyarul beszélő) és 16.30-tól románul beszélő, 18.15-től Három emelet (román felirattal), 18.15-től Spencer (román felirattal), 20.15-től Gyűlölök és szeretek (román felirattal), 20.30-tól A tábor (román családi akciófilm).

Hitvilág A VALLÁSSZABADSÁG törvényének kihirdetésére emlékeznek ma 18 órától ünnepi istentisztelet keretében a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda, vezényel Karácsony Gabriella karnagy, valamint díjazzák a Vallásomban szabadon című pályázat legjobb alkotásait. VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban ma az esti szentmise után virrasztás és szentségimádás lesz 21.30-ig a Szűzanya tiszteletére.

Kiállítás A BRASSAI 2021 sajtófotó-kiállítást Csíkszeredában a Megyeháza Galériában ma 18 órától megnyitja Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke. A tárlaton Barabási Attila Csaba, Albert Levente, Huszár Szilamér, Kerekes István, Kocsis Csaba, Móricz Sabján Simon, Ótos András, Pongrácz Panni, Sarány István, Sánta István Csaba, Sinka Pál, Szigeti Vajk István és Szekeres Attila fotói láthatók. A kiállítás február 2-áig látogatható. DOKUMENTUMFOTÓK. A brassói Reménység Házában január 20-án, csütörtökön 17 órától a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy, a brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, valamint a Reménység Háza közös szervezésében a Magyar Kultúra Napja alkalmából első ízben láthatják az érdeklődők Brassóban a Magyar Távirati Iroda (MTI) 56 kép 56-ról című dokumentumfotó-válogatását az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából. A kiállítás mellé rövid hanganyag is készült Hangok ’56-ról címmel az MTVA Rádióarchívum prózai részlege munkatársainak köszönhetően.

Röviden IVÓVÍZ. Sepsiszentgyörgyön ma 8–15 óráig javítási munkálatok miatt szünetel a vízszolgáltatás a Gyár utca Császár Bálint és a Nicolae Grigorescu utca közötti szakaszán, vagyis a Gyár utca 33-as, 35-ös, 37-es, 39-es, 41-es, 45-ös, 47-es és 49-es házszámainál, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola hőközpontjának épületében, a római katolikus plébánián és a King’s autómosónál. ♦ Január 14-én 8–15 óráig a Tavasz utcában is szünetel a vízszolgáltatás. Az újraindítás után a víz elszíneződésére lehet számítani. A problémákat a következő telefonszámokon lehet jelezni: 0744 326 104 vagy 0267 315 393. MEGHALLGATÁS. Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa ma 14 órától meghallgatást tart a baróti polgármesteri hivatalban. Az audien­ciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a [email protected] e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. MEGEMLÉKEZÉS KATROSÁN.  A katrosai kettős apostoli keresztnél január 15-én, szombaton a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya szervezésében a Don mentén elesett hősökre emlékeznek. Találkozó a katrosai csárda előtt 10.30-kor, megemlékezés a helyszínen 11.30-kor. Várnak minden érdeklődőt és rendtársat.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »