Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Színház

Kiállítás A SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM november 4-én, csütörtökön 18 órakor nyitja legújabb időszakos kiállítását Éltemet ha elpipáztam. A dohány története Háromszéken címmel a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház emeleti termeiben. A járványügyi korlátozásokra való tekintettel a megnyitó zárt körű lesz, a tárlat november 5-étől zöldigazolvány felmutatásával látogatható hétköznapokon 9–16, hétvégén 10–14 óráig. A megnyitón a vendégeket Vargha Mihály igazgató, Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató és Tóth-Bartos András történész köszönti. AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (Olt utca 2. szám) november 5-én, pénteken 18 órakor nyílik a Paralel című kiállítás. A tárlatot Várallyay Réka művészettörténész nyitja meg, beszédet mond Bordás Beáta, az EMŰK vezetője, Szili Katalin, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi tagja, Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Lengyel Péter, a PTE Művészeti Karának dékánja. A kiállítás december 4-éig látogatható a járványügyi szabályozások betartásával.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 11 órától Hibás Ron (magyarul beszélő), 11.15 órától A farkas és az oroszlán (románul beszélő), 16.15 órától Venom 2. – Vérontó (román felirattal), 16.30 órától Dűne (román felirattal), 18.30 órától La Civil (román felirattal), 19.15 órától Venom 2. – Vérontó (magyarul beszélő). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102; honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Ma a szentmisék előtt közösen imádkozzák a reggeli, illetve az esti dicséretet a zsolozsmából. Csütörtökön 17 órától a Háló közösség tagjai vezetik a szentségimádást. MEGBOCSÁTÁS-IMALÁNC. A sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport által szervezett megbocsátás-imalánc az utolsó hetéhez érkezett. A negyedik hét témája a bocsánatkérés. Ma és holnap 7.30-tól és 21.15-től a Mária Rádió sugározza a videók hanganyagát, amelyeket látni lehet a RomKat.ro és a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalon. November 4-én, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban tartják az egy hónapos megbocsátás-imalánc befejező szentmiséjét, amelyet Karácson Tibor atya, a Mária Rádió műsorigazgatója mutat be és a Mária Rádió élőben közvetít. A szentmisén a maszkviselés kötelező.

Hírdetés

Konferencia A Kisebbségi Jogvédő Intézet november 4–6. között online formában tartja idei őszi konferenciáját az elmúlt esztendő kisebbségvédelmi eseményeiről, eredményeiről és kudarcairól. Részt vesznek neves magyarországi közéleti személyiségek és külhoni partnerek is. Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni november 3-áig a [email protected] e-mail-címen lehet. A konferencia Zoom szoftver segítségével kerül lebonyolításra. A regisztrációt követően a jelentkezők e-mailben kapják meg a belépéshez szükséges adatokat.

Megemlékezés Barcaföldváron Koszorúzással egybekötött megemlékező istentiszteletet tartanak – immár huszonkettedszer – az egykori barcaföldvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben a nemzeti gyásznapon, november 4-én, csütörtökön 15.30-tól. A szervezők kérik a résztvevőket a törvényes előírások és egészségügyi szabályok betartására.

COVID-igazolvány igénylése Az EU-s digitális COVID-igazolvány a certificat-covid.gov.ro portálon igényelhető. A regisztrációhoz egy e-mail-cím szükséges, amelyre a felhasználó megkapja a rendszer által küldött linket, majd azt felhasználva léphet tovább a platformon. Az „új igazolvány” gombra kattintva ki kell választani a dokumentum típusát, amely alapján a felhasználó oltásra vagy tesztelésre regisztrált. A román állampolgárok, illetve a román személyi számmal rendelkező külföldi állampolgárok a „CNP” gombra kattintva megadják az ott kért személyi adatokat, és kiválasztják a tanúsítvány típusát. A külföldi állampolgároknak az „útlevél/személyazonossági igazolvány” gombra kell kattintaniuk, ahol a kért adatok megadása után ki kell választani a tanúsítvány típusát. A tanúsítványnak három típusa van: az egyik azt igazolja, hogy tulajdonosa be van oltva, a másik, hogy tulajdonosa átesett a COVID-19-en, a harmadik pedig azt, hogy a koronavírustesztje negatív. Az oltási igazolvány kiállítása érdekében meg kell adni a szérum típusát, a megyét, ahol az immunizálás történt, illetve az időpontot. A betegségen átesett személyeknek kiállítandó igazolványhoz a megyét és a hónapot kell megadni, akárcsak a teszt alapján kérelmezett tanúsítvány esetében. A Mentés gombra kattintva az alkalmazás regisztrálja a kérelmet. A generált tanúsítvány az „igazolványok listájában” jelenik majd meg. A kérelmező értesítést kap e-mailben az igazolvány  kibocsátásáról. A felhasználó számára a platformon kialakított fiókban hozzáférhető az igazolvány, de le is menthető PDF-formátumban és kinyomtatható. A COVID-igazolvány ingyenes, kiállításához 14 évnél fiatalabb kiskorúak esetében szülői beleegyezés szükséges.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyör­gyön ma 9–12 óráig javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgáltatás a Grigore Bălan tábornok út 62. szám 1-es és 2-es tömbházaiban, valamint a Fazakas Dental fogászati klinikán. IFJÚSÁGI IRODA. Ifjúsági irodát nyitott Sepsiszentgyörgyön a város önkormányzata a Kőrösi Csoma Sándor utca 5. szám alatt. Arra kérik a lakosságot, bármilyen ifjúságot érintő probléma kapcsán forduljanak az iroda munkatársaihoz. Elérhetőségek: [email protected], [email protected]. ONLINE ÜGYINTÉZÉS. A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség tájékoztatja az érdekelt cégeket, vállalkozásokat, hogy a kényszerszabadság igényléséhez szükséges iratokat november 1-jétől a [email protected] e-mail-címen továbbíthatják az intézményhez. Naprakész tudnivalók: www.anofm.ro. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a [email protected] e-mail- címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Telefon: 0741 568 527.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »