Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

EMLÉKKIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség első ízben mutatja be Erdélyben a Magyar Távirati Iroda (MTI) 56 kép 56-ról című dokumentumfotó-válogatását az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából október 23-án, szombaton 17 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban. A tárlaton most megtekinthető képek Tóth László, Samai Antónia, Erich Lessing, Mező Sándor, Fényes Tamás, Munk Tamás, Bojár Sándor, Horling Róbert, Jármai Béla, Müller Lajos, Hollós Tibor, Petrovits László, Bartal Ferenc, Fehérvári Ferenc, Elek Emil, Farkas Tamás és ismeretlen fotósok munkái. Bevezető áhítatot mond Zelenák József evangélikus esperes, ünnepi beszédet tart Mile Balázs konzul – Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda, a kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsanna – Liszt Intézet, Sepsiszentgyörgy.

Színház V. MAGYAR SZÍNHÁZFESZTIVÁL. Brassóban a Drámai Színházban október 20–25. között zajlik az V. Magyar Színházfesztivál. A mai program: 17 órától Bódi Attila: Lázadni veletek akartam – a Yorick Stúdió kamara-előadása a Drámai Színház kamaratermében, 19.30-tól A Gondolatnak ősze rám köszönt – Szabó Enikő színművész verses-zenés előadóestje a Drámai Színház előcsarnokában. Pénteken: 19 órától Darvasi László: Karády zárkája – zenés monodráma Bartha Boróka előadásában a Drámai Színház kamaratermében. p Jegyeket online a bilete.ro oldalon a www.bilete.ro/v-magyar-szinhazfesztival linken, illetve az RMDSZ brassói irodájában lehet vásárolni (Alecu Russo utca 4. szám, telefon: 0721 297 631) hivatali időben. A nagyszínpadi előadásokra a jegyek ára 40 lej, a stúdió-előadásokra 20 lej.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16 órától Luca (magyarul beszélő), 16.15-től Bébi Úr: Családi ügy (románul beszélő), 18.15-től A létra (román történelmi dráma), 20 órától 007 Nincs idő meghalni (magyarul beszélő), 20.45-től Lux Aeterna (román felirattal), 21.35-től Az emberi hang (román felirattal). Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES Rézhúron című előadását október 27-én, szerdán 19 órától Olaszteleken a kultúrott­honban játssza. Zenei szerkesztés: Fazakas Levente, koreográfia: Tekeres Gizella, Melles Endre, színpadi megjelenítés: Ivácson László. Jegyek előadás előtt a helyszínen vásárolhatóak 20 lejért.

Hírdetés

Hitvilág A KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOMBAN ma 17 órától az Élet a Lélekben imacsoport tagjai vezetik a szentségimádást. GYÁSZSEGÍTŐ CSOPORT. 12 alkalmas gyászsegítő csoport indul a sepsiszentgyörgyi unitárius parókián szombat délutánonként. Jelentkezni a [email protected] e-mail-címen vagy Péterfi Ágnesnél lehet a 0756 777 899-es telefonon. Az első alkalomra november 6-án 17–19 óráig kerül sor.

MOL Gyermekgyógyító pályázat Október 24-én, vasárnap éjfélig lehet pályázni a MOL Gyermekgyógyító 13. kiírásában meghirdetett finanszírozásért. A programban olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek különleges igényű, krónikus betegségekben szenvedő vagy fogyatékkal élő gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat. A támogatási alap 400 000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25 000 lej támogatásban részesülhet. A program támogatja a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület szervezésében mostanáig öt alkalommal megrendezett MOL Gyermekgyógyító Kupát is, amely az első és egyetlen országos lovas terápiás verseny. A sajátos rendezvénynek fontos szerepe van a beteg és fogyatékkal élő gyermekek társadalmi integrációjában. A programot a Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia anyagi támogatásával. Részletek és pályázati űrlap a pentrucomunitate.ro/hu/gyermekgyogyito honlapon.

Fűtéstámogatás SEPSISZENTGYÖRGY. Már nem szükséges a városházára menni a földterületekkel kapcsolatos igazolásért. Az új szabály szerint az igénylők a szociális támogatási igazgatóság székhelyén kitöltenek egy kérést, amely alapján a nyilvántartó részleg munkatársai eljuttatják az igazolást az illetékes intézményhez. A kérést a fűtéspótlék igényléséhez szükséges iratcsomó benyújtásakor kell kitölteni a Bánki Donát utcai székhelyen. Az új törvény értelmében a legtöbb öt hónapra (november–március) megítélhető fűtéspótlék igénylését október 18-tól tehetik le a rászorulók. A kérelmeket november 20-ig kell benyújtani, hogy a teljes fűtésszezonra megkapják a támogatást. Az új előírások szerint azok a családok részesülhetnek támogatásban, ahol az egy főre eső havi átlagjövedelem nem haladja meg az 1386 lejt. Egyedülálló személyek esetén a felső jövedelmi határ 2053 lej. A támogatást százalékarányosan határozza meg a törvény, jövedelmi kereteket állítva fel: 200 és 320 lej közötti egy főre eső jövedelem esetében a pótlék százszázalékos, ezen felül pedig 120 lejenként 10 százalékkal csökken a megítélhető támogatás mértéke egészen az említett felső határokig. KÉZDIVÁSÁRHELY. Fűtéstá­mogatást igényelni és kéréseket leadni a közönségkapcsolati iroda órarendje szerint hétfőtől péntekig 8–16 óráig lehet. Azok a családok fordulhatnak támogatásért, amelyeknek az egy főre eső havi átlagjövedelme nem haladja meg az 1386 lejt, ez az összeg az egyedülálló személyek esetében havi 2053 lej. A fűtéstámogatás teljes értéke a szolgáltató által kiállított számlán lesz feltüntetve. A kizáró lista, a jövedelmi határértékek, a támogatás összege, valamint a típuskérések a kezdi.ro/ro/directia-de-asistenta-sociala oldalról letölthetőek és tanulmányozhatóak. E-mail: [email protected].

Röviden CSAK ELŐJEGYZÉSSEL A VÁROSHÁZÁN. Sepsiszentgyörgy önkormányzata újból bevezeti az előjegyzést a hivatali ügyintézésnél, így a hivatal irodáiba kizárólag előzetes bejelentkezéssel és időpontfoglalással lehet bejutni. Előjegyzést kérni a 0267 316 957-es központi telefonszámon lehet. Az anyakönyvi hivatal a 0267 318 144-es telefonszámon érhető el. Az intézkedést a koronavírus-fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében rendelte el az önkormányzat. FELÚJÍTÁS A FIÓKKÖNYVTÁRBAN. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Sport utcai fiókkönyvtára felújítási munkálatok miatt október 22-től várhatóan egy hónapig zárva tart. ELMARAD Kézdivásárhelyen az október 23-ai megemlékezés.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »