Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Megemlékezés Kézdivásárhelyen Október 23-ára emlékeznek szombaton Kézdivásárhelyen Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak! mottóval. Az 1956-os forradalom hősei előtt 13 órától a református temető kopjafájánál tisztelegnek, ünnepi műsorral emlékeznek a Református Kollégium diákjai. 19 órától a megemlékező műsorban közreműködnek a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai; koszorúzás a Hősök emlékművénél. Előtte a kézdivásárhelyi diákok fáklyás felvonulást tartanak a Gábor Áron téren.

Dr. Szikszay Jenő-centenárium Szikszay Jenő 1921. október 19-én született a Balázsfalva tőszomszédságában levő színmagyar településen, Magyarpéterfalván. Balázsfalván érettségizett 1939-ben. A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem bölcsészkarán tanult, majd a bécsi döntés után Budapesten folytatta tanulmányait. 1944-ben Olaszországban szerzett tanári oklevelet, ugyanott doktori címet is. 1944–45-ben a kolozsvári Piarista Főgimnáziumban tanított. 1945-től a brassói Római Katolikus Főgimnázium, majd a Magyar Vegyes Líceummá átkeresztelt iskola, később, haláláig az Unirea Líceum magyar nyelv és irodalom szakos tanára volt. Szikszay Jenő, mint az állandóan sorvasztott brassói magyar oktatás legexponáltabb védelmezője, a Securitate állandó zaklatásának volt kitéve. 1977. április 12-én, húsvét harmadnapján, életének 56. évében, feladva az ellenállást, az örökélők sorába távozott. Dr. Szikszay Jenő tanárra emlékeznek ma Brassóban a következő program szerint: 15 órától egy-egy szál virággal a Postaréti temetőben levő sírjánál; 16 órától mellszobrának leleplezése az Áprily Lajos Főgimnáziumban, amit megemlékező ünnepély követ a díszteremben. Várják volt diákjait, barátait, tisztelőit, mai pedagógusokat és diákokat.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 17 órától 007 Nincs idő meghalni (magyarul beszélő), 17.15-től Addams Family 2. (románul beszélő), 19.15-től Perzsa nyelvleckék (román felirattal), 20 órától Az utolsó párbaj (román felirattal). Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Színház ELMARAD A BEMUTATÓ. Betegség miatt elmarad a színház legújabb előadásának, Örkény István Tóték című darabjának mára tervezett bemutatója és a következő előadás is. A személyesen vásárolt jegyek visszaválthatóak a jegyirodában, az online vásárolt jegyek árát pedig a Biletmaster mindenkinek visszautalja.

Hírdetés

Zene INDUL A 2021/2022-ES HANGVERSENYÉVAD. Október 29-én, pénteken kezdődik Sepsiszentgyörgyön az idei hangverseny­évad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyek helyszíne idén a Tamási Áron Színház nagyterme és a Krisztus Király katolikus templom. A jegyeket a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni, amely hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–15 óráig tart nyitva (telefon: 0267 312 104). A jegy ára 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. A rendezvény az érvényben lévő egészségügyi előírásoknak megfelelően zajlik, a helyek száma korlátozott. A belépéshez kötelező az oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi RT-PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi hitelesített antigéngyorsteszt vagy védettséget igazoló irat felmutatása.

Hitvilág MEGBOCSÁTÁS IMALÁNC. A sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport kezdeményezésére október 7. és november 4. között imamaratont tartanak, amelynek a megbocsátás a témája. Az imalánc második hetén azért imádkozunk, hogy tudjunk megbocsátani másoknak. A négy hét folyamán mindennap 7.30-tól és 21.15-től a Mária Rádió sugározza a videók hanganyagát, amelyeket látni lehet a RomKat.ro és a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalán. Ezek a videók tanúságtételeket tartalmaznak, papok, szerzetesek, szerzetesnővérek, családosok vallanak arról, mit jelent számukra a megbocsátás.

Képernyő RTV1. Ma 15.10-től: Bánk bán – beavatószínházi előadás Marosvásárhelyen. Egész napos rendezvénysorozattal indította évadát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. A magyar dráma napját ünneplő társulat a középiskolás diákok számára szervezett beavatószínházi elő­adást Katona József Bánk bán című drámája alapján. ♦ Jelentés – könyvbemutató és fotókiállítás Bukarestben. Forgách András Élő kötet nem marad című könyve 2021 tavaszán jelent meg román nyelven a Pandora M Kiadónál, az Anansi sorozatban Dosarele mamei mele címmel, Andrei Dósa fordításában, amelyet a Magyar Kulturális Központban szeptemberben mutattak be az író jelenlétében, valamint bemutatják testvére, Forgács Péter kiállítását, melyet az intézet tereire alkalmazott.

Ingyenes ügyintézés Mikóújfaluban és Esztelneken Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai október 20-án, szerdán 16–18 óráig Mikóújfaluban a kultúrotthon protokolltermében, valamint Esztelneken a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Röviden TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Játékfüggőségben szenvedőknek külön csoport alakult, várják a gyógyulni vágyókat (fiatalokat is). MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában újrakezdődnek a társaságitánc-tanfolyamok. Iratkozni a 0722 233 774-es telefonon lehet. INGYENES VÉRCUKORSZINT- ÉS VÉRNYOMÁSMÉRÉS lesz ma 9–14 óráig Sepsiszentgyörgyön a Natureka bioboltban (Csíki utca 15. szám).

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »