Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Visor Székelyföldi Fotófesztivál

Szombaton 11 órától Vancsó Zoltán fotográfus, fotóriporter egyéni kiállítása lesz megtekinthető a Szabadság téren; 11.30-tól kezdődik a Székelyföldi Fotóklubok harmadik alkalommal megrendezett szakmai szemléje (témája a székely ember/férfi, aki mint családfő példakép, erő és a gyengébbik nem támasza, társa); 12  órától a Székelyföldi Fotóklubok Fóruma a Kovászna Megyei Művelődési Központban, 15 órától Vancsó Zoltán Szándéktalan fény című filmjét láthatják a Művész moziban, 17 órától megnyílik Mira Mirincas Wabi-sabi című kiállítása a Tein Teaházban. Vasárnap 15 órától Nemlét és örökkévalóság címmel Vancsó Zoltán filmjét vetítik a Művész moziban.

Kiállítás ZABOLA. „Ha én zászló volnék…” címmel magyar történelmi zászlók rekonstrukcióiból álló kiállítás nyílik Zabolán a Mikes-kastély rendezvénytermében ma 17 órakor. Köszöntőt mond dr. Pozsony Ferenc akadémikus, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum alapítója, tárlatvezést tart dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke. A kiállítás kurátora dr. Dimény Attila történész, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatója. KOVÁSZNA. Az október 8–17. között zajló Székelyföld Napok keretében ma 17 órakor a Kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében kerül sor a Maros-mezőségi Művésztelep kiállításának megnyitójára. A tárlatot Czirjék Lajos festőművész, a művésztelep vezetője méltatja. EMŰK. Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (Olt. utca 2. szám) szombaton 16 órától az Ösztön – I. Erdélyi Képzőművészeti Seregszemle című kiállításhoz kapcsolódóan Madaras Péter kurátor interaktív tárlatvezetésen mutatja be a kiállítást létrehívó elképzelést, a kiállító alkotókat és a műveket.

Mesélő Háromszék Ma Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban 10 és 12 órától Laci királyfi – a MárkusZínház mesés bábelőadása; Sepsiszentgyörgyön a kamarateremben 10 és 12 órától Écsi Gyöngyi: Angyalbárányok – mesés bábelőadás; Páván a Mesekunyhóban 11 órától Mese, mese mátka – mesés-játékos foglalkozás Benkő Évával; Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban 16 órától mesebarangolás: Kilencet egy csapásra! – kilenc állomáson mesés próbatételek; a Míves Házban 18 órától mesetáncház: Előbb a tánc, utána a lakoma Benkő Évával és a Folker együttessel. Jegyek előfoglalása és szervezett csoportok jelentkezése (a mesesimogatásra is) a 0755 335 400-as telefonon Csüdöm Eszternél. Jegyár: 10 lej.

Hírdetés

Mozi A 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle háromszéki eseményei: SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Művész moziban ma 16 órától magyar rövidfilmek, 18 órától Űrpiknik (magyar vígjáték), 20 órától Természetes fény (román felirattal), közönségtalálkozó Bajkó Lászlóval; szombaton 11 órától Hahó, Öcsi (magyar vígjáték), 16 órától Filmgalopp – Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2., 18 órától Hasadék (magyar filmdráma), a közönségtalálkozón részt vesz a film rendezője, Krasznahorkai Balázs, Szántó Gábor producer, Orbán Levente színész, Marity Bianka gyártásvezető, valamint az erdélyi stáb képviseletében Major Lajos és Tofán Zsolt; vasárnap 17 órától Filmgalopp – Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 3., 19 órától Habfürdő: zenés trükkfilm szívdobbanásra (magyar animációs fim), 21 órától Post Mortem (magyar horror). Telefon: 0787 526 102. KÉZDIVÁSÁRHELYEN a Vigadó Művelődési Házban ma 10 órától Hahó, Öcsi!, 18 órától Űrpiknik, 20 órától Hasadék; szombaton 18 órától Hab (magyar vígjáték), 20 órától Így vagy tökéletes (magyar vígjáték), vasárnap 18 órától Tündérország – Ferenc útja (magyar dokumentumfilm), 19.30-tól Legjobb tudomásom szerint (magyar film­dráma). Telefon: 0730 600 279. KOVÁSZNÁN a Művelődési Központban ma 18 órától Becsúszó szerelem (magyar vígjáték); szombaton 18 órától Így vagy tökéletes (magyar vígjáték); vasárnap a Lángolj és világíts! magyar dokumentumfilmet a  Szent István római katolikus templomban a 11 órakor kezdődő szentmise után vetítik. A vetítésekre a belépés díjtalan, az érvényes aktuális járványügyi előírások betartása kötelező.

Hitvilág CSERKÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma 17 órától elkezdődnek a cserkészfoglalkozások. Várják a cserkészet iránt érdeklődő gyermekeket. UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz vasárnap 16 órától a kovásznai belvárosi református templomban. ÚJ MISEREND. Vasárnap a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban 8, 10, 12 és 18 órától, a Krisztus Király-templomban 9, 11 és 18 órától kezdődnek a szentmisék. A SZÉPKORÚAK VASÁRNAPJÁN a kovászna-vajnafalvi református templomban vasárnap a 11 órai istentiszteleten a Városi Művelődési Ház Neo-Gitár-Alfa zenekar koncertezik.

Gombanap Sepsiszentgyörgyön A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében szombaton hagyományos gombanapot tartanak a Kónya Ádám Művelődési Házban. Az idei téma: az érdestinóruk. A program 8.45-kor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, melyen szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén elmarad a túra). Túravezető: Zoltán Sándor. Gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, a Művészeti és Népiskola előtt. A délutáni program: 13.45–14.45-ig a Bástya és a Park vendéglő gombás ételeket kínál; 15.15-tól Zoltán Sándor és Zsigmond Győző vetített képes előadást tart Az érdestinóruk, illetve Érdestinóruk a magyar néphagyományban címmel; 15–16.30-ig műhelyfoglalkozás Csáki-Bartha Zonga és Vinceffy Orsolya közreműködésével. Több kiállítás is megtekinthető: bemutatják a szedett gombákat, Gerendi Enderle Anikó érdestinórukról készített festményeit, friss kiadványok is kaphatóak lesznek. 16.30-tól gombaismeretből vetélkedhetnek a III–VIII. osztályos tanulók. A belépés ingyenes. Részletek az sznm.ro és a gombasz.ro honlapon.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089), hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Grigore Bălan tábornok úti Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden MEGEMLÉKEZÉST tartanak Sepsiszentgyörgyön szombaton 11 órától a Fogolyán-háznál a romániai holokauszt emlék­napján. IVÓVÍZ. Szotyorban és Kökösben ma 8–13 óráig javítási munkálatok miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás. LOMTALANÍTÁSI KARAVÁN. Ma Kézdimartonoson és Ojtozban, hétfőn Lemhényben gyűjti a Tega Rt. a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából. Ócska bútort, fölöslegessé vált tárgyakat, gumiabroncsokat és minden más limlomot ingyenesen szállítanak el. ASZFALTOZÁS. Aszfaltoznak Sepsiszentgyörgyön a Dália utcában, a Grigore Bălan tábornok út és Gyöngyvirág utca közötti szakaszon. Kérik a lakókat, hogy az aszfaltozás ideje alatt ne parkoljanak az említett szakaszon, továbbá az utca elején található parkolót se használják.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »