Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

Könyvbemutató IOCHOM ISTVÁN író, újságíró, lapunk munkatársa Az esztelneki dajka című könyvének díszbemutatóját, majd az azt követő hadiárva-találkozót csütörtökön 18 órától tartják a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színháztermében. Fővédnök: Tóth László főkonzul. Házigazda: Kiss Erika, a Kézdiszéki EMNT elnöke. A könyvet bemutatja Ferencz Éva tanárnő. Közreműködik Mocanu-Prezsmer Erika előadóművész és Albu Erika énekes, szaval Józsa Irén ny. magyartanárnő. KATALÓGUS. A Székely Nemzeti Múzeum szervezésében Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban csütörtökön 18 órától Szőcsné Gazda Enikő muzeológus ismerteti a KEGYESSÉG és/vagy reprezentáció. Erdély református öröksége című, a reformáció 500. évfordulójára készített kiállítás katalógusát. SIKLI LÁSZLÓ Kísértés vagy belső parancs? című könyvének interjúval egybekötött sepsiszentgyörgyi bemutatóját október 1-jén, pénteken 18 órától tartják az unitárius templomban, ahol Benedek Mihály József beszélget a szerzővel. LEVELESKÖNYV. Az Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! – Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848–1849-ből című könyvet Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében október 2-án, szombaton 17 órától és Zabolán a kastély rendezvénytermében október 3-án, vasárnap 17 órától mutatják be.

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál KÉZDIVÁSÁRHELY. Szeptember 27. – október 1. között számos érdekes és színes tevékenységgel várják a gyermekeket, felnőtteket és családokat egyaránt a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Ma 10 órától a Vigadó Moziban Székelyföldi Legendárium (első évad) és 11.30-tól ugyanez román nyelven; csütörtökön 10 órától és 11.30-tól Szabó Enikő: Mesematek, 18 órától a Vigadó Moziban Székelyföldi Legendárium (első évad). Jegyár: 5 lej. SEPSISZENTGYÖRGY. A Bod Péter Megyei Könyvtárban szeptember 30-án, csütörtökön 17 órától dr. Kádár Annamária mesepszichológus, dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó és Szabó Enikő meseterapeuta, mesemondó közös előadásával és élőszavas mesemondással ünneplik meg a népmese napját. A rendezvény címe: Mit tudnak a mesék a rugalmas alkalmazkodóképességről? Reziliencia a népmesékben. A mesefesztivál minden programja, így ez az előadás is előzetes regisztrációhoz kötött. További információk a facebook.com/holnemvoltmese linken az események címszó alatt találhatóak.

Mesélő Háromszék A kisbaconi Benedek Elek Emlékháznál szeptember 30-án, a magyar népmese napján veszi kezdetét a Mesélő Háromszék rendezvénysorozat a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány szervezésében. A program: 15 órától köszöntőbeszédek, 15.15-től A csillagszemű juhász Benkő Éva mesemondó előadásában, 15.30-tól Mesemécses újratöltve, 16 órától a Cimborák Bábszínház A buták versenye című, Benedek Elek meséi alapján készült játéka.

Bábszínház A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ A fák titkos szíve című előadását ma 18 órától játssza Sepsiszentgyörgyön a bábszínház stúdiótermében. Jegyfoglalás Csüdöm Eszternél a 0755 335 400-as telefonszámon.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Mancs őrjárat: A film (románul beszélő) és 16.30-tól magyarul beszélő, 18 órától Vad Románia (román dokumentumfilm), 18.15-től Halálos iramban 9. (magyarul beszélő), 20.15-től Miután elbuktunk (román felirattal), 21 órától Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (román felirattal). Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hírdetés

Előadás és beszélgetés A Symposion Alapítvány és az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület közös szervezésében ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben előadásra és beszélgetésre kerül sor a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion szervezőivel és résztvevőivel. A belépés ingyenes.

Tánc ELMARAD betegség miatt a Háromszék Táncegyüttes szeptember 30-i Tiszta című sepsiszentgyörgyi előadása. A megvásárolt jegyek visszaválthatóak a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) vagy érvényesek maradnak egy későbbi előadásra.

Konferencia a bántalmazott édesanyákért A Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekjóléti és családsegítő ágazata Sepsiszentgyörgyön az Írisz Házban szeptember 30-án, csütörtökön 18 órától Konferencia a bántalmazott édesanyákért címmel tart rendezvényt. Olyan szakembereket és intézményképviselőket hívtak, akik tanácsokkal tudják ellátni a bántalmazott édesanyákat vagy az őket segíteni kívánó személyeket.

Szívünk napja, 2021 A Szívünk napja, 2021 című lakossági egészségmegőrző rendezvényt ma 17 órától új helyszínen, Sepsiszentgyörgyön a Sugás vendéglő termében tartják. A program: kardiovaszkuláris szűrővizsgálatok, szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetés. Előadások: dr. Tatár Márta – Pszichoszociális kockázati tényezők és lehetséges balneoklimatológiai kezelésük; dr. Halmágyi Ildikó – A kardiometabolikus szindróma balneológiai vonatkozásai, különös tekintettel a cukorbetegségre; dr. Máthé Zsolt – Hosszú távú protonpumpa gátló kezelés és a borvizes ivókúra; dr. Albert István – Megelőzés és mozgásterápia: a csoportos edzés. Moderátor: dr. Albert István, házigazda a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete.

Ügyintézés Kilyénben Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig a kilyéni kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrá­cióval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Röviden LOMTALANÍTÁSI KARAVÁN. Ma Kézdiszentkereszten és Bélafalván, csütörtökön Kézdiszentléleken gyűjti a Tega Rt. a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából. Ócska bútort, fölöslegessé vált tárgyakat, gumiabroncsokat és minden más limlomot ingyenesen szállítanak el. HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót, az egészségügyi szabályok betartását figyelembe véve. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a [email protected] e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. HATÁRIDŐ. A Szülőföldön magyarul program 2020/2021. évi pályázatainak határideje szeptember 30. Információk a szulofoldonmagyarul.ro honlapon és a 0266 244 450-es telefonszámon. HOSSZABBÍTOTT PROGRAM. Sepsiszentgyörgyön a helyi adóhivatal (Olt utca 2. szám) csütörtökig hosszabbított programmal, 8–18 óráig tart nyitva. A második félévi helyi adók és illetékek befizetési határideje szeptember 30. ELMARAD az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület október 2-ára, szombatra hirdetett idősek napi rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »