Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

IOCHOM ISTVÁN író, újságíró, lapunk munkatársa Az esztelneki dajka című könyvének díszbemutatóját, majd az azt követő hadiárva-találkozót szeptember 30-án, csütörtökön 18 órától tartják a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színháztermében. Fővédnök: Tóth László főkonzul. Házigazda: Kiss Erika, a Kézdiszéki EMNT elnöke. A könyvet bemutatja Ferencz Éva tanárnő. Közreműködik Mocanu-Prezsmer Erika előadóművész és Albu Erika énekes, szaval Józsa Irén ny. magyartanárnő. KATALÓGUS. A Székely Nemzeti Múzeum szervezésében Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban szeptember 30-án, csütörtökön 18 órától Szőcsné Gazda Enikő muzeológus ismerteti a KEGYESSÉG és/vagy reprezentáció. Erdély református öröksége című, a reformáció 500. évfordulójára készített kiállítás katalógusát.

Zene KASSÁK-EST. Harcsa Veronika jazzénekesnő, Márkos Albert színházi és filmes zeneszerző, Péndi Balázs és Benkő Róbert, a magyar free jazz meghatározó alakjai és Keszég László színművész Kassák Lajos válogatott verseiből készült előadása Kézdivásárhelyen ma 19 órától a Vigadó dísztermében, Sepsiszentgyörgyön szerdán 19.30-tól az Andrei Muresanu Színházban hallható. A belépőjegyek megvásárolhatóak elővételben a városi kulturális szervezőirodában és a koncert előtt a helyszínen (a teljes árú jegy 20 lej, kedvezményes jegy 10 lej). A BAROZDA EGYÜTTES 45 jubileumi lemezbemutató koncertjét Sepsiszentgyörgyön október 2-án 18 órától tartja a Háromszék Táncstúdióban. Jegyek a helyszínen az előadás megkezdése előtt egy órával vásárolhatóak, a jegy ára 25 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.

Bábszínház A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ A fák titkos szíve című előadását szeptember 29-én, szerdán 18 órától játssza a bábszínház stúdiótermében. Jegyfoglalás Csüdöm Eszternél a 0755 335 400-as telefonszámon.

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES Tiszta című előadását Juhász Zsolt rendezésében szeptember 30-án, csütörtökön 19 órától játssza Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Jegyek a központi jegyirodában kaphatók (telefon: 0267 312 104). Felhívják a nézők figyelmét, hogy a kötelező távolság betartása miatt a helyek száma korlátozott.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 17 órától Bébi úr: Családi ügy (magyarul beszélő), 17.15-től Mancs őrjárat: A film (románul beszélő), 19 órától Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (román felirattal), 19.15-től Miután elbuktunk (magyarul beszélő). Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág BÚCSÚ. Lemhényben szeptember 29-én, szerdán 11 órától kezdődik a búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök. A szentmise keretében megáldják a felújított templomot.

Hírdetés

Közös meseírás A magyar népmese napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös meseírásra hívja az elemi és gimnáziumi osztályok tanulóit. Olyan mesét várnak beküldésre, amely az osztályközösségről szól. A meséket A3-as lapon, kézzel írott formában, esetleg illusztrálva a könyvtár gyermekrészlegén lehet leadni. A beérkező alkotásokat a népmese napján, szeptember 30-án kiállítják a könyvtár előterében. Kérik feltüntetni a következőket: iskola, osztály és tanító/tanár neve. Osztályonként egy mesét várnak. Beküldési határidő: szeptember 29., 17 óra. A részt vevő osztályok között könyvcsomagot sorsolnak ki.

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál Szeptember 27. – október 1. között számos érdekes és színes tevékenységgel várják a gyermekeket, felnőtteket és családokat Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A részletes program: ma 10 órától és 11.30-tól Rotundu Cojocaru Mirela: A fost odată ca niciodată (román nyelven); szerdán 10 órától a Vigadó moziban Székelyföldi Legendárium (első évad) és 11.30-tól ugyanez román nyelven.

Szívünk napja, 2021 A Szívünk napja, 2021 című lakossági egészségmegőrző rendezvényt szeptember 29-én, szerdán 17 órától új helyszínen, Sepsiszentgyörgyön a Sugás vendéglő termében tartják. A program: szív-érrendszeri szűrővizsgálatok, szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetés. Előadások: dr. Tatár Márta – Pszichoszociális kockázati tényezők és lehetséges balneoklimatológiai kezelésük; dr. Halmágyi Ildikó – A kardiometabolikus szindróma balneológiai vonatkozásai, különös tekintettel a cukorbetegségre; dr. Máthé Zsolt – Hosszú távú protonpumpa gátló kezelés és a borvizes ivókúra; dr. Albert István – Megelőzés és mozgásterápia: a csoportos edzés. Moderátor: dr. Albert István, házigazda a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete.

Nyelvtanfolyamok A CoRepeta Nyelviskola októbertől Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen indít nyelvtanfolyamokat gyermekeknek és felnőtteknek. A tanórák 6–8 fős csoportokban zajlanak, korosztály és tudásszint szerint. Már óvodáskortól várják a jelentkezőket a román, angol és német tanfolyamokra. Érdeklődni: www.corepeta.ro, [email protected], 0771 517 183.

Ingyenes ügyintézés Kilyénben Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai szeptember 29-én, szerdán 16–18 óráig a kilyéni kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden LOMTALANÍTÁSI KARAVÁN. Ma Hatolykán, Kézdimartonfalván és Kézdimárkosfalván, szerdán Kézdiszentkereszten és Bélafalván gyűjti a Tega Rt. a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából. Ócska bútort, fölöslegessé vált tárgyakat, gumiabroncsokat és minden más limlomot ingyenesen szállítanak el. ELMARAD. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28. – október 2. közöttre meghirdetett ingyenes felnőtt hímzőképző-alkotótábora objektív okok miatt elmarad. HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót az egészségügyi szabályok betartását figyelembe véve. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Játékfüggőségben szenvedőknek külön csoport alakult, várják a gyógyulni vágyókat (fiatalokat is). MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában újrakezdődnek a társaságitánc-tanfolyamok. Iratkozni a 0722 233 774-es telefonon lehet. INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Telefon: 0741 568 527.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »