Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

CSINTA SAMU író, újságíró, a Háromszék külső munkatársa legújabb könyvét, a POR alatt PARÁZS című interjúkötetet mutatja be a sepsiszentgyörgyi közönségnek szeptember 28-án, kedden 17 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerzővel Ferencz Csaba újságíró, felelős kiadó beszélget, a kötetet Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője méltatja.

Szárazajta áldozataira emlékeznek Szárazajta áldozataira, a 77 esztendővel ezelőtti szomorú eseményekre és a falu tizenhárom mártírjára emlékeznek vasárnap a 11 órakor a református templomban kezdődő istentisztelettel, majd az emlékműnél az ifjak műsorával és koszorúzással folytatódik a rendezvény.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés A kézdivásárhelyi Demokrácia Központ munkatársai ma 16–18 óráig Hatolykán a tekepálya épületében segítenek a magyar állampolgársági ügyintézésben. Ugyanitt a már magyar állampolgároknak tájékoztatást nyújtanak a születés, házasság, válás, haláleset magyarországi anyakönyvezésével kapcsolatosan. Az anyasági támogatás és a babakötvény ügyintézésében is segítséget nyújtanak.

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES legújabb előadása, az Átöltözés című néptáncszínházi produkció a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától látható. Rendező-koreográfus: Ivácson László. Jegyek a kulturális szervezőirodában vásárolhatók 9–16 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

Zene ÖKUMENIKUS KAMARAZENE-FESZTIVÁL. Szombaton 16 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban a Laudate Kamarakórus szervezésében tartják a XX. Ökumenikus Kamarazene-fesztivált, amely az esti szentmisével ér véget. Részt vevő kórusok: Laudate Kamarakórus (karvezető: Lőfi Gellért), a kézdivásárhelyi Kanta-templom kórusa és a Cantus Kamarakórus (karvezető: Fórika Balázs), a sepsiszentgyörgyi Szemerjai Református Dalárda és a Pro Musica Kamarakórus (karvezető: Sipos Zoltán), a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Dalárda (karvezető: Karácsony Gabriella), a csíksomlyói Kegytemplom kórusa (karvezető: Bíró János). EGO SUM-KONCERT kézdivásárhelyen. Szombaton 19 órától az Ego Sum zenekar Sztorik az album mellé című albumának bemutató koncertjén vehetnek részt az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház nagytermében, ahol a zenén kívül sok érdekességet megtudhat a közönség a zenekar tíz évéről. Jegyár: 20 lej. ORGONAKONCERT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Krisztus Király-templomban szeptember 26-án, vasárnap az esti szentmise után, 19 órától az erdélyi zenészcsaládból származó, Bécsben élő Windhager-Geréd Erzsébet orgonaművész koncertje hallható a felújított orgonán. Windhager-Geréd Erzsébet nemzetközi koncertek elismert művésze, karnagy, kamarazene-együttesek tagja, a bécsi Lutherische Stadtkirche orgonistája. Fellépése nyitja az idei évad koncertjeinek sorát a Gyár utcai templomban.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi műsorán ma: 16.30-tól Dzsungeltúra (magyarul beszélő) és Luca (románul beszélő), 18.30-tól Vad Románia (román dokumentumfilm), 18.45-től Miután elbuktunk (magyarul beszélő), 20.45-től Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (román felirattal) és Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (román felirattal). Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Kiállítás A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban szeptember 24-én, pénteken 17 órától Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező és Zolya-Katona József, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetségének tagja megnyitják az In memoriam Deák Károly című festészeti és grafikai tárlatot. Közreműködik a Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája Jakab Árpád karnagy vezetésével.

Hitvilág SZENTSÉGIMÁDÁS. Ma 17 órától a Hit és Fény közösség tagjai vezetik a szentségimádást a sepsiszentgyörgyi Gyár utcai templomban. PLÉBÁNIAI EST KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Ferenc pápa Patris corde – Apai szívvel kezdetű enciklikája alapján plébániai estet szerveznek férjeknek és édesapáknak a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban. A ma 19 órától kezdődő alkalom alatt a gyengéd férj és édesapa tulajdonságait ismerhetik meg. BÚCSÚ. Pénteken, Szent Gellért püspök és vértanú emléknapján a sepsiszentgyörgyi Csíki utcai templom búcsúünnepe 18 órától kezdődik.

Röviden IVÓVÍZ. Kézdivásárhelyen ma és pénteken 8–15 óráig a Bethlen Gábor utcai új ivóvízvezeték átkötési munkálatai miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Bethlen Gábor utcában a Petőfi Sándor és Tudor Vladimirescu utca közötti szakaszon. A munkálatok miatt a víz elszíneződésére számítani lehet. LOMTALANÍTÁSI KARAVÁN. Ma Ozsdolán, pénteken Ozsdolán és Hilibben gyűjti a Tega Rt. a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából. Ócska bútort, fölöslegessé vált tárgyakat, gumiabroncsokat és minden más limlomot ingyenesen szállítanak el. IDŐSEK NAPI RENDEZVÉNY. Az Aranyszívek Nyugdíjasok Egyesülete idősek napi rendezvényt szervez a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben október 2-án, szombaton 14 órától a polgármesteri hivatal támogatásával. Minden nyugdíjast szeretettel várnak. SEGÍTŐ HÁLÓ. Minden csütörtökön és kedden 18–20 óráig a 0743 408 028-as telefonon lehet hívni a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat önkénteseit, ha segítségre van szükség (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, beszélgetés). SZÜRETI BÁL BERECKBEN. A Berecki Művelődési Központban szombaton 19.30-tól fellép a berecki ifjúsági néptánc­csoport, a lemhényi Turul néptáncegyüttes zenés-táncos műsort ad elő, amelyet szüreti táncház követ. A jó hangulatot a kézdivásárhelyi Finom zenekar biztosítja. Belépő: 10 lej. EMLÉKTÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága emléktúrát szervez vasárnap a szárazajtai vesztőhelyre. Indulás 7 órakor a málnásfürdői vegyes áruház parkolójából a következő útvonalon: Málnásfürdő–Szilas-tető–Hosszú-sarok–Foglalás-tető–Szárazajta –Egyed-mezeje–Zalánpatak–Somos-nyereg–Málnásfürdő. Távolság: 24 km. Túravezető: György Ignác. ÚTLEZÁRÁS. A sepsiszentgyörgyi Sportnapok alatt, szeptember 24-én, pénteken  12 órától szeptember 26-án, vasárnap 21 óráig a forgalom elől lezárják az 1918. december 1. utat a Csíki utcai kereszteződésétől egészen a Kossuth Lajos és Kőrösi Csoma Sándor utca kereszteződéséig, hogy teret biztosítsanak a rendezvénynek. ♦ A rendezvény programja elérhető a sportnapok.ro honlapon.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Sensiblu – Dr. Max (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön A Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28. és október 2. között ez évben is napközis ingyenes felnőtt hímzőképzést-alkotótábort szervez a belvárosi Szent József római katolikus plébánián (Kós Károly út 6. szám), ahova várják az érdeklődőket. Előadók: dr. Illés Károlyné hímző, népi iparművész, a népművészet mestere (Békéscsaba) és Tarsoly Ibolya népi iparművész (Debrecen). A programban: a Kárpát-medencében előforduló hímzések kezdőknek és haladóknak lakástextíliákon, viseleteken, úri hímzés és baranyai szabadrajzú hímzések. A helyek száma korlátozott. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges szeptember 24-ig a 0727 273 056-os telefonszámon. Szervezők: Vinkler Aurélia Aranka hímző, népi iparművész és Köllő Irénke hímző.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »