Mi Fán Terem? Saláta

Mi Fán Terem? Saláta

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Mikor ültessük, milyen szomszédokat kedvel?

Az egyszerű eledel múltja

A saláta a Földközi-tenger vidékén, gyomnövényként kezdte pályafutását, több mint 4500 évvel ezelőtt. A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ezt a szokást a rómaiak is megőrizték. Az önkényuralkodóként ismert Titus Flavius Domitianus (Kr. e 81-96.) viszont kifejezetten vendégei kínzatása céljából az étkezés elején tálaltatta a salátát, hogy az embereknek nehezére essen az uralkodó jelenlétében ébren maradniuk.

Az amerikai földrész Kolumbusz Kristóf révén ismerhette meg a salátát.

Nemcsak finom, de jó is

✓ A saláta étrendünk ízletes rostforrása.

✓ Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású.

✓ A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is.

✓ Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban.

Idénynövény adatbázis

Minek nevezzelek?

Talán legismertebb a fejes saláta, amely enyhén szétterülő fejével először májusban kerül az asztalra.

A jégsaláta levélszéle enyhén szeldelt, színe halványzöld. Nevét onnan kapta, hogy 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, és úgy szállították. A salátafélék közül ez a legkevésbé tápláló.

Az endívia levele lehet szeldelt, illetve fodros is. Ezek a keserű saláták kiválóak a méregtelenítésben.

A mészben gazdag cikóriát egy bizonyos termesztési mód során halványításnak vetik alá. Ennek következtében a fej puha és világos lesz. A cikória-saláták közé tartozik a vöröskáposztára hasonlító radicchio.

A római saláta lapított gömb alakú, kemény, sötétzöld fejű.

A tépősaláták közé tartozó „Lollo” fajták színe sárgásfehér, pirosas de haragos zöld is lehet. A tépősaláta igazi fejet nem képez.

A salátáról mondták…

„A saláta frissít, mértékletességre int, előnyös hatással van erkölcsi tisztaságunkra.” – John Evelyn, Acetaria: A Discourse of Sallets (1699).

Hírdetés

„A saláta olyan, mint a beszélgetés: legyen friss és határozott, annyira ropogós, hogy ne is vegyük észre a kesernyésségét.” – C.D. Warner ( XIX sz.)

Hogy vásároljunk salátát?

A friss szedésű saláta feje feszes, a levelek a fajtára jellemző keménységet mutatják. A bágyadt fej jó lehet vegyes salátába kiegészítőként, a foltos elszíneződés azonban nem kívánatos.

A hűtőszekrény hidegebb fiókjában lazán konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Ne tároljuk érett gyümölcsök mellett, mert a felszabaduló etiléngáz hatására barna foltosodás indul meg, és a salátánk megromlik.

A saláta felhasználásaA leveleket kézzel tépdessük, illetve rozsdamentes késsel daraboljuk, különben bebarnulnak.Próbálkozhatunk többféle öntettel. A zsíros alapú öntetek laktatóvá teszik a salátát, az almaecet pedig kellemes ízeket varázsol a salátástálba.Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, nagyszerű és szokatlan ízű finomságokat csalogathatunk elő a salátából párolással, pirítással is. Félbevágott római, vagy endívia salátával próbáljuk ki, hogy enyhén beolajozzuk, majd addig grillezzük, amíg éppen elkezd barnulni.Receptek

Tojásos vegyes saláta

Hozzávalók:

5 db főtt tojás1 fej lilahagyma1 csokor újhagyma, vagy metélőhagyma2 fej, különböző saláta1 csokor piros, vagy 1 db fekete retek1 savanykás alma

Az öntethez:

2 dl kefír1 ek olaj1 tk mustárízlés szerint kevés porcukor, só, curry és fehér bors

Elkészítés: Az öntetet mély tálban összekeverjük, majd beleforgatjuk a saláta apróra vágott, illetve felkarikázott hozzávalóit. Előételként, pirítóssal önálló vacsoraként, esetleg köretként fogyaszthatjuk.

Édesköményes radicchio-saláta

Hozzávalók:

3 kisebb radicchio, leveleire szedve, feldarabolva3 édeskömény-gumó, csíkokra vágva60g fekete olajbogyó

Az öntethez:

3 ek olívaolaj3 ek citromlé6 db fekete olajbogyó½ tk sóízlés szerint feketebors1 tk barnacukor

Elkészítés: Salátástálban összekeverjük a hozzávalókat, majd leöntjük a turmixgépben elkészített öntettel.

Termesztési tanácsok

A saláta hidegre nem érzékeny. Májusi szedéshez vethetjük március elején-közepén, ősz végi szedéshez, átteleléshez pedig augusztusban és szeptemberben.

Kerüljük a petrezselyem és a zeller közelségét. Kedvező szomszédai a sárgarépa és a hagyma. A napos helyet kedveli.

A saláta meghálálja a tenyészidőszak előtt kijuttatott komposztot, illetve az érett, lebomlott szerves trágyát. Vetés előtt lazítsuk, porhanyósítsuk a talajt.

A saláta gyökere gyenge. Emiatt egészen a fejképződésig gyakran, kis adagokkal öntözzük. A kezdeti fejlődés során figyeljünk a vízellátásra, és tartsuk gyommentesen.

Bármilyen saláta esetében, a már fejesedésnek indult növényekről folyamatosan szedegethetjük a rostban, ásványi- és tápanyagokban gazdagabb külső leveleket. A belső levelek meghagyásával a „szüret” elnyújtható. Előny, hogy ilyenkor az állományt is ellenőrizzük.

A felmagzás során a saláta magszárat fejleszt, amely kesernyés és erősen rostos. Ekkor a levelek élvezeti értéke is csökken.

Jelentősebb kártevői a pajorok és a drótférgek. Ellenük a ragadozók (vakond, madarak) számára vonzó, természetszerű kert-kialakítással védekezhetünk. A peronoszpóra nevű gombabetegség elsősorban a legyengült, nem megfelelő talajban sínylődő növényeket támadja meg. A sár felverődése ellen takarjuk a sorközt szalmával.

Készült a Nyitott Kert Alapítvány tartalma alapján.

Kép: freepik.com

The post Mi Fán Terem? Saláta appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »