Mi fán terem? Görögdinnye

Mi fán terem? Görögdinnye

Ha a perzselő napsütésben megszomjazunk, kanyarítsunk egy hűs görögdinnyeszeletet – nemcsak szomjunkat oltja, de egészséges is! Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. A tökfélék családjába tartozó gyümölcsöt júliustól szeptember elejéig fogyasztjuk. Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

Természetes és mesés vizes palackA középkori utazók vízforrásként cipelték magukkal.Botanikai értelemben a termése zöldségnek tekintendő.A kocka alakúra formázott dinnyéket speciális edényben termesztik. Növekedés során a dinnye felveszi az edény alakját. A speciális figyelmet igénylő termesztés miatt a kockadinnyék ára legalább duplája a hagyományosénak.Jelenleg több mint 1200 fajta van termesztésben.Ha vendégségbe megyünk Kínában vagy Japánban, illendő dolog görögdinnyét vinni a házigazdának.

A görögdinnye őse ma is megterem vadon az afrikai Kalahári-sivatagban. Magas pektintartalma miatt Zimbabwe területén ma is felhasználják lekvárkészítéshez. Legfontosabb erénye azonban a rendkívül magas víztartalom: Afrika egyes vízhiányos részein kifejezetten vízforrásként termesztik.

Feljegyzések szerint egy menekülésben levő katona csak görögdinnyéhez jutott hozzá és másfél hónapig életben maradt. Ez a történet hasonlít a vietnami legendához, amelyben egy hat hónapig száműzetésben levő herceg számára egy madár a csőréből ejt ki egy görögdinnyemagot. A gondozott növény termést hozott, így a herceg túlélte a veszélyes időszakot.

Az egyiptomi sírkamrákban talált görögdinnyemag-leletek nyomán a tudósok arra következtetnek, hogy a növényt már a fáraók korában is termesztették.

Az Egyiptomi Birodalom idején a görögdinnyét Kínában termesztették, ahova valószínűleg kereskedelmi útvonalakon jutott el, mivel Ázsiában vadon nem él meg. Hamar népszerű lett Kis-Ázsiában, Oroszországban és a Közel-Kelet melegebb országaiban is. Európába a mórok közvetítésével került a XIII. században.

 

A XVI-XVII. századi Európában már sokféle fajtát termesztettek. Volt sárga, fehér és piros belű; foltos magvú; fehér, piros, barna, zöld és fekete magvú.

Idénynövény adatbázis

Mitől egészséges?!

✓ Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin.

✓ Antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ezek mennyisége a szobahőmérsékleten történő tárolással egyenes arányban nő. A béta-karotin védi a sejteket a káros mutációktól. A likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, enyhíti az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket.

✓ Fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit.

✓ A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?A frissen szedett dinnye méretéhez képest nagy, a héj kissé fényes, a kocsány még nem száradt el.A görögdinnye alján látható világos, sárgás folt azt jelenti, hogy a dinnye a termőföldön, az indán érett be.A félbevágott dinnyén nézzük meg a magokat: legyenek sötétek, foltmentesek.Hűtőszekrényben tároljuk. Csomagoljuk be, különben könnyen átveszi más ételek illatát.Hogyan használjuk fel?

A görögdinnye felkockázott húsa gyakran kerül gyümölcssalátába. Sőt, magából a dinnyéből is készíthetünk egy éles késsel és némi kézügyességgel gyümölcsös kosarat.

A szeletekre vágott húst keményítővel készült könnyű palacsintatésztában kisüthetjük.

A magvak nyersen is ehetőek, de meg is pörkölhetjük, mint a tökmagot.

Héját lekvárkészítéshez használhatjuk.

Hírdetés

Az apró, már be nem érő termésekből savanyúságot készíthetünk.

Kóstoljuk meg sós, pl. fetás vagy épp kecskasajtos salátában!

5 elemes receptGörögdinnye kecskesajttal, bazsalikommal

Hozzávalók 2 személyre

görögdinnyekecskesajthidegen sajtolt, jó minőségű olívaolaj1 mokkáskanál sópehelybazsalikom (lila bazsalikommal szerintem még finomabb)ElkészítésVágjuk falatnyi darabokra a görögdinnyét.Szeleteljük fel a kecskesajtot.Rendezzük el egy tányéron mindkettőt.Szórjuk meg egy kevés sópehellyel.Öntsük le olívaolajjal, és szórjuk meg bazsalikommal.Azonnal fogyasztható, de elvihetjük magunkkal a vízpartra vagy egy kerti partira is.

Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Görögdinnye leves  (hűsítő, sós leves 6 személyre)

Hozzávalók

1 Ek olaj1 vöröshagyma, felkarikázva250 g cékla, kockára vágva1 l víz (zöldségleves alaplé)sóegy fél görögdinnye, kockára vágva

Elkészítés

Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a céklát. Kis lángon, sűrű kevergetés közben adagoljuk bele a vizet, sózzuk ízlés szerint és főzzük puhára.Tegyünk félre néhány cékladarabot. Adjuk a leveshez a dinnyét, és merülő mixerrel pürésítsük durvára. Tegyük vissza a félretett céklát.Tálalás előtt legalább 4 órán át pihentessük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Lilahagymás dinnyesaláta  (friss ízű nyári saláta)

Hozzávalók

1 kisebb hagyma150 g málna2 Ek málnaecet2 tk méz2 Ek olívaolaj2 lilahagyma1 csokor rukkola1/3 görögdinnyesó, petrezselyemlevél

Elkészítés

Keverőtálban készítsük el a mártást és keverjük bele a hosszúkás szeletekre vágott zöldségeket.Rövid pihentetés után tálalhatjuk.Termesztési tanácsok

A görögdinnye meleg, napsütéses helyet igényel. Az árnyékot nem viseli el. Fagyérzékeny, ezért májusban vessük illetve palántázzuk.

Kedveli a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt, de a komposzttal feljavított laza homokon is megterem. Viszonylag jól tűri a szárazságot, legfeljebb komoly aszály esetén kell öntözni.

Nagy helyigénye van, legalább 1-1,5 négyzetméteres területet számítsuk egy bokorra. Ha kiválasztottuk a területet, tél végén dolgozzunk be lebomlott komposztot vagy érett trágyát a leendő dinnyeföldbe.

Palántázás előtt ismét ássuk fel, és mulcsozzuk a talajt. A mulcsozás megőrzi a nedvességet, visszaszorítja a gyomokat, folyamatos bomlásával újabb tápanyagokat juttat a gyökerekhez.

A szedés időpontja akkor jött el, amikor az alsó fehér folt krémes, sárga színű lett.

Nedves nyarakon, különösen hűvös éjszakák esetén a leveleit könnyen megtámadják a gombás betegségek (lisztharmat; illetve a didimellás és kolletotrichumos levélbetegség). Megelőzésként ne telepítsük önmaga és más kabakosok (tökfélék) után.

Állati kártevők közül a levéltetvekre lehet számítani, amelyek természetes ellenségei könnyen megtalálják élőhelyüket a változatosan kialakított, gyógynövényekkel és bokrokkal tűzdelt kertben.

Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash

Ez a poszt Mi fán terem? Görögdinnye először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »