Mi a napelem telepítésének a menete?

Napelemes rendszer most, akár 50% állam támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A folyamat nem csupán abból áll, hogy a vevő elhatározás után felszerelteti a neki tetsző elemeket, ennél sokkal körültekintőbben kell eljárni annak érdekében, hogy megfelelő számú napelem és a legideálisabb inverter kerüljön elhelyezésre az épületen.

A NAPELEMSZERELÉS FOLYAMATA

Alább bemutatjuk a napelem szerelés főbb lépéseit, sőt kiemeljük azokat a tényezőket is, amik befolyásolhatják a sikeres telepítést. Mindenképpen ki kell emelni, hogy a hosszú távú biztonságos üzemeltetés érdekében fontos, hogy hozzáértő szakemberek végezzék el a napelemes rendszer telepítését.

Napelemek telepítésével hazánkban nagyjából az 1990-es évektől kezdődően foglalkoznak vállalkozások. Azóta a termékek és a felszerelési technológia is nagyon sokat változott, ami lehetővé tette az alkotóelemek könnyebb felhelyezését, egymáshoz illesztését, valamint a telepítési idő lecsökkenését. A napelemes rendszerek telepítésének nulladik mérföldköve maga a beruházás melletti elhatározás. Amint ez megszületik, akkor azt ideális esetben a következő 10 lépés követi:

Helyszíni szemle, tervezés

A telepítések esetében fontos felmérni, hogy milyen felszínre, tetőre (ferde/lapos) kerül majd elhelyezésre a napelemes rendszer. Az épületek tetejére szerelt berendezéseknél fontos tényező a tető típusa, fedése, dőlésszöge, kitettsége és teherbírása. Mindezt pedig csak egy helyszíni szemlével lehet pontosan felmérni, hisz bizonyos esetekben más-más technológiát kell alkalmazni. Szintén a helyszíni szemle alkalmával kerül sor a fogyasztás mennyiségi és időbeli felmérésére és leegyeztetésére. Az így kapott információk alapján kezdhető meg a tervezés, ami minden esetben a legoptimálisabb, a szükségletekhez igazított legnagyobb rendszer kialakítását veti papírra.

Árajánlat készítés és elfogadás

A felmérést követően a tervező és kivitelező cég egy árajánlatot tesz az ügyfél részére, ami tartalmazza a napelemes rendszer kiépítésének minden beépítésre kerülő elemét. Amennyiben ez elfogadásra kerül, akkor a kivitelezés időpontját leegyezteti a vállalkozó az ingatlan tulajdonosával.

Tartósín rögzítők és kampók felszerelése

A napelem táblákat tartószerkezet rögzíti a tetőhöz. A fémszerkezet tartósínekből és kampókból tevődik össze. A fémkampók az épület gerendázatához erősítik a szerelők. Nem kell aggódni, hogy a fémszerkezet elcsúfítja az épületet, mivel a cseréptetőknél mindössze néhány centiméternyi alumínium lesz csak látható végeredményképpen.

Hírdetés

A tartósínek elhelyezése

A tartósíneket, melyekre közvetlenül a napelem táblák kerülnek speciális rozsdamentes csavarok erősítik a tetőhöz. A szerkezet súlyának minimalizálása érdekében a teljes tartószerkezet általában alumíniumból készül.

A napelem panelek felhelyezése

A kész tartószerkezetre szép sorban felhelyezésre kerül a szükséges mennyiségű napelem tábla. A panelek a hátoldalukon található csatlakozódobozokkal és kábelekkel kerülnek összekötésre. A kábelek biztonságos összekötését ugyancsak speciális, vízzáró csatlakozók teszik lehetővé.

Inverter felszerelése

A napelemes rendszer szívét az inverter jelenti. Ez a berendezés alakítja váltóárammá a napelemek által megtermelt egyenáramot, hogy később a háztartás elektronikai berendezései számára felhasználható legyen.  Az inverter elhelyezésének külön szabályai vannak, melyről a kivitelező már a helyszíni felmérés során egyeztet a beruházóval.

A napelemek és az inverter összekötése

Direkt napelem szereléshez használatos kábelek és csatlakozók segítségével a rendszer két fő eleme, a napelemek és az inverter összekötésre kerül.

Védelmi berendezések integrálása

A napelemes rendszerek esetében szükséges bizonyos védelmi berendezéseket is integrálni a szerkezetbe annak érdekében, hogy se a rendszer, se az ingatlan elektromos hálózata, vagy általános állapota ne sérüljön esetleges nem várt helyzet esetén. Ilyen például a tűzvédelmi kapcsoló.

Próbaüzem

A próbaüzem során kipróbálásra kerül, hogy a teleptett napelemes rendszer megfelelően végzi-e a munkáját, és átadásra késznek minősíthető-e.

A villanyóra cseréje

A napelemes rendszerek telepítésének utolsó lépése a villanyóra cseréje. Erre azért van szükség, mert a berendezés működését követően a hálózatról nem csak fogyasztás történik, hanem rátermelés is. Mindezért egy oda-vissza mérő villanyórára van szükség, ami követi az elfogyasztott és betáplált áram mennyiségét.  Az óracserét már a területileg illetékes áramszolgáltató munkatársai végzik, ami külön költséget már nem jelent az ingatlantulajdonos számára. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a mérőóra cseréje csak 3×16 amper alatt ingyenes, de előfordulhatnak olyan esetek is, hogy korszerűsítésre van szükség a villanyóra, vagy az elosztószekrény esetében, ami viszont plusz költséget jelenthet.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »