Meztelen bulvár

Meztelen bulvár

Lassan egy hete rukkolt elő a New York Post nevű bulvárlap Melania Trump kilencvenes évek közepén készült meztelen fotóival (sőt egy második cikkben bemutatott fotókon egy másik nővel enyelgett). Donald Trump republikánus elnökjelölt szlovén felesége a közelmúltban azzal került a hírekbe, hogy bizonyos részleteket átemelt Michelle Obama egy 2008-as beszédéből, mintha azok saját gondolatai lennének. A mostani meztelen fotók azonban bonyolultabb helyzetet teremtettek, mint a plagizálás ügye.

Egyrészt azért pikáns, ami történt, mert a New York Post áprilisban, a New York államban tartott előválasztást megelőzően Donald Trump mellé állt. „Trump tökéletlen közlője egy nagyon erős üzenetnek. Ráadásul ő reflektál leginkább a New York-i értékekre, és ő jelenti a reményt azoknak az amerikaiaknak, akik jogosan érzik átverve magukat a politikai elit révén” – írták akkori szerkesztőségi állásfoglalásukban.

A mostani „szivárogtatás” – a képek egy azóta már megszűnt francia férfimagazinban jelentek meg eredetileg – normál esetben óriási botrányt okozott volna az Egyesült Államokban. Ám ez a kampány – és főleg Trump – már igencsak megedzette az amerikaiak tűrőképességét. Olyannyira, hogy ami másnak kudarcot jelentett volna, abból a populista republikánus pozitívan jött ki. Könnyen lehet, hogy Melania Trump meztelen képei is a rendhagyó elnökjelölt sikerét hozzák – ki tudja, mit gondol az amerikai kisember, ugyebár. Ráadásul Trump kampányának jól is jött, hogy a képek elterelték a figyelmet egy muszlim amerikai katonacsaláddal kapcsolatos necces kijelentéseiről.

E három faktor (mármint a „szivárogtató” lap támogató szerepe, az esetleges pozitív végkimenetel és az elterelés) miatt felmerült az is, hogy maga Donald Trump (illetve kampánygépezete) állhat a meztelenfotó-dömping mögött. Ezt jelzi az is, ahogy Jason Miller, a republikánus elnökjelölt szóvivője reagált a képekre a CNN Money-nak adott interjújában. Elmondása szerint Melania akkor a legsikeresebb modellek egyike volt, és sok ilyen fotósorozatot készítettek róla, amelyek Európában divatosak és megszokottak (amivel azért lehetne vitatkozni). Hozzátette: „Ez az emberi test esztétikai értékeinek ünneplése. Nincs szégyellni való ebben. Gyönyörű nő.” Más kérdés, hogy a libertárius Reason egyik szerzője a „nincs szégyellni való ebben” kijelentést már úgy értelmezte, mint amitől már csak egy lépés az, hogy egy amerikai elnökjelölt a szexmunkások mellett álljon ki…

Emlékezhetünk, hasonló esemény Magyarországon is történt a közelmúltban: Tóbiás József akkori MSZP-elnök feleségének, Rába Tímeának a szintén évtizedekkel korábbi meztelen képeit közölte a Századvég-elnökhelyettes és stratégiai igazgató G. Fodor Gábor vezette 888.hu heccportál. A már törölt cikkben az azóta már megbukott pártelnök kislányáról is borzasztókat írtak. Más kérdés, hogy G. Fodornak nem érte meg: az ELTE etikai vizsgálatot indított ellene. Válaszul elhagyta az egyetemet, így tudományos pályája a 888.hu miatt tört ketté.

A kormányközeli bulvármédia-birodalom (888.hu, Lokál, Ripost) kimondatlan célja, hogy a nyugati mintát honosítsa meg nálunk is, azaz lehessen beszélni a politikusok (főleg az ellenzékiek) magánéletéről: kivel csalják az asszonyt, hová járnak vásárolni, és készültek-e meztelen fotók a feleségéről – húsz évvel ezelőtt. Vannak rá jelek, hogy ez az új birodalom jól érzett rá erre a vonalra, hiszen a kormányfő gyermekeiről vagy Kocsis Máté magánszférájáról is sokat cikkeznek, és ezeket sokan olvassák is. Én viszont reménykedem, hogy még sokáig békén hagyjuk politikusainkat, nem vájkálunk a magánéletükben, és ezáltal – legalább egyvalamiben! – a Nyugat előtt járhatunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »