Mezbotrányok, oltási igazolás: friss hírek a katari vb-ről

Mezbotrányok, oltási igazolás: friss hírek a katari vb-ről

Két új nemzeti mez kapcsán is áll a bál: a dánok tiltakozásukat fejezik ki a pályán is, Marokkó pedig az algériai színek miatt morgolódik.

„Nem akarunk láthatóvá válni egy olyan futballtornán, amelynek megrendezése emberek ezreinek életébe került” – kommentálta a Hummel a visszafogott színvilágú mezt, amelyen saját logója és a dán válogatottra jellemző ikonikus design egyaránt visszafogottabb annál, amit eddig megszoktunk.

A nemrég bemutatott mezeken ezért a Hummel nem szerepelteti nevét, amivel Katar emberi jogok ellen vétett kihágásaival szemben tiltakozik – írja a Sky Sports.

Tiltakoznak a mezzel

„Az új mezekkel kettős üzenetet szeretnénk közvetíteni. Nemcsak a dán foci legnagyobb sikerére, az 1992-es Eb-re utalunk velük, hanem Katar és az ország az emberi jogokkal szembeni hozzáállása ellen is tiltakozunk” – fogalmazott a Hummel közleménye. A gyártó hozzáteszi,: a dán válogatottat továbbra is teljes mellszélességgel támogatják, de ez nem igaz a vb-nek otthont adó Katarra.

„Úgy hisszük, a sportnak közel kell hoznia egymáshoz az embereket. Amikor nem ez történik, akkor nekünk is meg kell szólalnunk”

– tették hozzá.

Gyászolják az elhunyt munkásokat

A dán válogatott hazai és idegenben játszott meccsekre készített mezein túl egy harmadik, gyászmezt is bemutatott a cég, amellyel a katari létesítmények építése közben elhunyt vendégmunkásokat gyászolják. A mezek összhangban vannak azzal, amit a Dán Futballszövetség tavaly novemberben ígért: akkor úgy fogalmaztak, a meccseken fontos üzenetet közvetítő színekben lépnek majd pályára.

Hírdetés

A FIFA tiltja a politikai állásfoglalást, de a dánok egyszerű, piros, fehér és fekete mezei

nem mennek szembe a szervezet elveivel,

amely a szimbólumok és szavak használatát tiltja. A Hummel logója beleolvad majd a mezbe. A FIFA ugyanakkor tagadja a Hummel azon állítását, miszerint emberek ezrei haltak volna meg a katari vb miatt.

Az algériai mez miatt is áll a bál

Egy másik gyártó, az Adidas is össztűzbe került az algériai válogatottnak készített meze miatt: Marokkó szerint a mez mintája túlságosan emlékeztet a marokkói mozaikokra. A sportszergyártó szerint az inspirációt az algériai Mechouar-palota adta. Mourad Elajouti ügyvéd ugyanakkor a Facebookon azt írta, hogy a marokkói kulturális minisztérium nevében jogi figyelmeztetést küldött az Adidasnak.

A BBC szerint a vállalat vezérigazgatójának, Kasper Rorstednek írt levelében Elajouti úgy fogalmazott az új design a marokkói kultúra kisajátítása,

„kísérlet a marokkói kulturális örökség egy formájának ellopására és kontextusán kívüli felhasználására”.

Azt követeli, két héten belül vonják vissza azt.

Kötelező teszt és alkalmazás

A mezbotrányok mellett az is kiderült, hogy akik nézőként szeretnének ott lenni a tornán, nem ússzák meg a Covid-tesztet még akkor sem, ha oltottak. 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet, vagy 24 óránál nem régebbi, hivatalos helyen készíttetett antigéntesztet fogadnak el minden hat év felettitől, a 18 év felettieknek pedig

le kell tölteniük telefonjukra a torna hivatalos applikációját,

amely mozgásukat és egészségi állapotukat is rögzíti.

Maszk csak a buszon kell – most

Zárt térbe csak az applikáció megadta zöld jelzéssel engedik be a nagykorú drukkereket, az oltás ugyanakkor nem kötelező. 1,2 millió embert várnak a november 20-án induló tornára. Az ország egy adag vakcinával való átoltottsága 97 százalékos, jelenleg csak a tömegközlekedésen kötelező maszkot viselni. Akik megbetegszenek koronavírussal, karanténba fognak kerülni Katarban a Euronews cikke szerint.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »