Mexikó beengedte az Egyesült Államokba tartó hondurasi migránskaravánban lévő nőket és gyerekeket

Mexikó megnyitotta Guatemalával közös határát az Egyesült Államokba tartó migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból a múlt szombaton elindult, mintegy 3000 emberből álló csoport egy része pénteken behatolt mexikói területére, de a határnál több száz mexikói rendőr állta útjukat. A migránsok és a rendvédelmi szervek összecsaptak, ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat, de a többiek visszavonulót fújtak.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerint a migránsok illegálisan akartak belépni Mexikó területére, bántalmazva a szövetségi rendőrség fegyvertelen tagjait. A rendet a mexikói biztonsági erők állították helyre. A mexikói hatóságok tájékoztatták a karaván tagjait arról, hogy aki be akar lépni, megteheti a megfelelő úti okmányok és vízum birtokában. Tudatták velük, hogy menedékkérelmet is benyújthatnak, amiben az ENSZ segítséget nyújt – mondta Nieto.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök a héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. A Fox amerikai televízió későbbi tudósítása szerint az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően.

Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa, különösen az országban tevékenykedő bandák és a kábítószer-kereskedelem miatt. Emellett a kilencmilliós lakosság 68 százaléka szegénységben él.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »