Meteorraj lepheti el az eget csütörtök éjszakától

A Perszeidák meteorraja lepi el az eget a csütörtökről péntekre virradó éjjel, és ha a felhőtakaró nem áll az emberi szem útjába, ritkán látható látványosságot kínál az égi meteorzápor.

“Egyes években szerencsésebbek vagyunk, mint máskor, ám vannak olyan kivételes esztendők is, mint az idei” – közölte Mark Bailey, az észak-írországi Armagh megyében működő csillagvizsgáló kutatója.

A csillagász szerint pénteken hajnali 1.30 óra körül 200-300 hulló csillag suhan át az égbolton egy-két órán keresztül, szemben az elmúlt évek 100-120 meteorjával.

A Föld északi féltekéjéről lehet jobban látni a páratlan látványosságot, amelyet a Perszeidák nevű meteorraj idéz elő minden évben, amikor bolygónk pályáját keresztezi.

A jelenség nagyjából két hétig tart, ennyi idejébe kerül a Földnek, hogy a porfelhőn áthaladjon. Amikor a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó meteorraj belép a Föld légkörébe, az üstökös apró porszemcséi összeütköznek a légkör molekuláival, az ütközés hatalmas ereje felhevíti a porszemcséket, és azok elégnek, ezt érzékeljük lentről hulló csillagként.

Az üstökös pályája évről évre változik valamennyit, így a több mint egymillió kilométer hosszú meteorfelhő porából sem ugyanannyi esik minden évben a Föld útjába. A felhőn belül az üstökös porának egyes csíkjai sűrűbbek, ezek akkor jönnek létre, amikor a kométa közelebb kerül a Naphoz.

Idén a Föld egyszerre három ilyen csíkon halad át, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki. Aki péntek hajnalban figyeli az eget, annak olyan kivételes látványban lehet része, amilyet legközelebb 2028-ban tapasztalhat – mondta Mark Bailey.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Nem meteor volt az amerikai eget beragyogó tűzgömbFéldrágakőre bukkantak az antarktiszi meteoritbanAszteroida, üstökös és meteor: mi a különbség?Rovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, meteor, meteorraj, látványosság, szabad szemmel látható, jelenség, perszeidákForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »