Mesterséges vér: rengeteg emberen segítene

Gillian Leak törvényszéki szakértő szerint a mesterséges vér nem igényelne hűtést, és a fertőzések is elkerülnék.

A BBC egyik tudományos műsorában, a Fórumban (The Forum) minden héten komoly tudóssal, filozófussal vagy művésszel beszélgetnek, akinek egy percben kell előadnia jövőbemutató tervét, gondolatait valamelyik globális probléma megoldásával kapcsolatban.

A legutóbbi műsor vendége Gillian Leak volt. A tapasztalt törvényszéki szakértő mesterséges vér előállításával oldaná meg azon országok problémáit, ahol a nagy meleg miatt nehezen tárolható emberi vér, vagy hiány van belőle. Manapság, mikor már képesek vagyunk belenyúlni a dns-szerkezetbe, megszüntetni vagy csökkenteni egy súlyos betegség kockázatát, kellő pénz és energia ráfordításával valószínűleg rövid időn belül lehetővé válna a vér mesterséges úton való előállítása.

Leak szerint ha kiforrott a technológia, akkor olcsón lehetne előállítani a művért, amely olyan egyéb tulajdonságokkal is rendelkezhetne, mint a melegnek való ellenállás vagy a garantált steril állapot, hiszen a mesterséges előállítás miatt nem lenne mondjuk hiv vírussal fertőzött. Ezek miatt Afrikában tökéletes megoldást jelentene, hiszen ott komoly problémát okoz a vérplazmák megfelelő hőfokon tartása, és az aids-fertőzöttek száma is igen magas.

A mesterséges testnedvet emellett háborús helyzetekben is használni lehetne, ahol azonnal szükség van nagy mennyiségű vérre. „Vérátömlesztés esetén akár már a szükséges gyógyszereket is hozzá lehetne adni a mintához, és ezzel csökkenthetnénk a beteget érő beavatkozásokat” – tette hozzá a szakértő.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Olyasmire képes Zuckerberg mesterséges intelligenciája, amire nem is gondolnaVeszélyes mesterséges édesítők – Nőhet tőlük a cukorbaj kockázataRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, vér, fertőzés, emberekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »