Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Az izraeli CorNeat nevű cég szakemberei olyan mesterséges szaruhártyát fejlesztettek ki, amit a korábbiakhoz képest jóval egyszerűbb beültetni a betegek szemébe, ráadásul a gyógyulási idő is sokkal rövidebb, írha a HVG.

A tudósok régóta dolgoznak már azon, hogy valamilyen módon megpróbálják visszaadni a látásukat elvesztett emberek látását. Az egyik legígéretesebb munka a magyar Roksa Botond nevéhez fűződik, aki a vakság gyógyítása érdekében elvégzett munkája elismeréséül kapta meg 2020-ban a világ egyik legnagyobb, egymillió euró pénzjutalommal járó tudományos elismerését, a Körber Európai Tudományos Díjat.

A szakemberek azonban nemcsak a vakság gyógyításán, hanem a súlyosan látássérült emberek látásának visszaadásán is dolgoznak.

Egy izrael startup cég, a CorNeat egy olyan mesterséges szaruhártyát fejlesztett ki, ami segítségével az orvosok képesek voltak visszaadni egy 78 éves, súlyosan látássérült férfi látását. A KPro nevű implantátumot közvetlenül a szem falához lehet erősíteni, lecserélve ezzel a páciens saját szaruhártyáját.

Hírdetés

Bár ilyen típusú beavatkozást már korábban is végeztek, erre csak utolsó lehetőségként tekintettek a szakemberek. Ennek oka, hogy az eddigi, mesterséges szaruhártyákat meglehetősen bonyolult volt a szemhez rögzíteni. A KPro viszont egyszerűen, csupán néhány öltéssel rögzíthető a szemhez, ráadásul olyan biomimetikus anyagból készült, ami a sejtek szaporodására ösztönzi a szervezetet, így a vágások és öltések helye is gyorsabban regenerálódik, valamint gyorsabban épül be a szembe az implantátum.

Ahogy az a HVG cikkéből kiderül, a beteg közvetlenül a műtét után már fel tudta ismerni a családtagjait, sőt, a számokat is le tudta olvasni az elé tett tábláról.

A cég szerint hamarosan további 10 emberen tesztelik a technológiát Izraelben, emellett további kettőn Kanadában, haton pedig Franciaországban, az Egyesült Államokban és Hollandiában.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »