Mesterséges intelligenciával működő határellenőrzést tesztelhet az EU a magyar határon

Mesterséges intelligenciával működő határellenőrzést tesztelhet az EU a magyar határon

Az Azonnali szúrta ki a New Scienctist cikkét, miszerint animált, mesterséges intelligenciával működő, hazugságvizsgáló határellenőrt tesztel magyar, lett és görög határállomásokon az EU, a projektet pedig a magyar rendőrség irányítja.

Azt írják, az iBorderCtrl nevű rendszer George Boultadakis, a projekt koordinátora szerint a biometrikus adatokon túllépve a megtévesztés biomarkereit fogja figyelni.

Hírdetés

Lényegében arról van szó, hogy a rendszer az ellenőrzőponton már átjutott embereknek kérdéseket tesz fel, például arról, hogy mi van a bőröndjében, illetve ha kinyitnák azt, akkor valóban azt találnák-e benne, amit korábban mondott. Mindeközben a gép a válaszok során az arcot figyeli, azon belül harmincnyolc mikrogesztust, és ebből rájön, hogy hazudik-e a vizsgált személy.

Aki nem megy át a teszten, azt ezután rendes határőrökre bízzák. A rendszer a cikk szerint még „csak” 76 százalékos pontosságú, a cél a 85 százalék elérése.

A programra 4,5 millió eurót szánt az Európai Unió, de részleteket még nem tudni róla. Az iborderctrl.eu honlapon viszont valóban ott szerepel a magyar rendőrséggel való együttműködés és az, hogy hamarosan tesztelni fogják a rendszert a magyar határon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »