Mesterségem címere Vágfarkasdon KÉPEKKEL

Mesterségem címere Vágfarkasdon KÉPEKKEL

A régi mesterségek művelését elevenítették fel Vágfarkasdon. A mátyusföldi falu apraja-nagyja fonta a kosarat, agyagozott, néptáncolt, miközben az idős asszonyok szívesen kínálták a helyi, hagyományos népi-paraszti ételeket.   

Mesterségem címere elnevezésű vidám népi-paraszti-gasztronómiai vigasságra és kreatív délutánra gyűltek össze a vágfarkasdiak a falu kultúrházában november 13-án. A rendezvény célja a régi mesterségek bemutatása és felelevenítése volt,

az érdeklődők minden kedvükre való kézműves mesterséget ki is próbálhattak, valamint nézelődhettek a helyi és régióbeli termelők és kézművesek által kialakított portékás-vásáron is.

A kínálatban olyan mesterségek felelevenítése szerepelt, mint a korongozás, agyagozás, tűzzománc, üvegfestés vagy a kosárfonás.

A helyi nyugdíjasklub asszonyai hamisítatlan, vágfarkasdi népi ételekkel készültek. Elnökük,

Hírdetés

Juhász Marika néni vezetésével szívesen kínálták az ízes étkeket, kalácsokat, a „jaj de jó habos süteményt”.

Mint megtudtuk, a vágfarkasdi töltött káposzta – a takart – attól különleges, hogy rizs helyett kukorica kerül a gombócba. Az öntött gömbőce mindössze vízből, zsírból, lisztből és sóból gyűrt, vízben főtt gombóc, amely édesen és sós ételek, mártások kísérőjeként is remekül fogyasztható. De nagyon finom a csikorgóval, vagy pudlutkával is.

Ha az ember még bírt enni, akkor folytathatta a kóstolást kukorica görhönnyel, vagy kukorica gancával túróval – ez szintén fogyasztható édesen és sósan is – árulták el a szépkorú asszonyok, kínálva a meggy-, a szilva, és a baracklekvárt hozzá. Az asztal végén ülő nyugdíjas férj pedig odaszólt, hogy ő bizony a gancát pirított szalonnával szereti enni.

A Mesterségem címere rendezvény a Csemadok Vágfarkasdi Alapszervezetének javaslatára került megrendezésre. Keresztesi Ildikó, a szervezet helyi elnöke elmondta, a megrendezésre ezer eurót nyertek pályázaton Nyitra megyétől.  Roppant mód örült annak, hogy a helyi szervezetek, mint a Nyugdíjas Klub, a Helyi kézművesek és termelők, az iskola mellett működő Szülői Munkaközösség, a tanári kar és a helyi ifjúsági klub – az IFI egyként sorakoztak fel és vállaltak oroszlánrészt a szervezési munkálatokban.

Restár János, Vágfarkasd polgármestere örült annak, hogy a helyi Csemadok hosszú stagnálás után újra munkaképes, és a fiatal generáció is tevékenynek látszik.

A vágfarkasdiak egy közösségként mozdultak meg és vettek részt a rendezvényen. A nyugdíjas klub tagjai pedig már azt tervezgetik, mi jót főznek és sütnek majd az adventi időszakban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »