Messze még az euró: a legoptimistább forgatókönyv szerint is legkorábban négy év múlva csatlakozhat Románia az euróövezethez

Messze még az euró: a legoptimistább forgatókönyv szerint is legkorábban négy év múlva csatlakozhat Románia az euróövezethez

Az euró bevezetését további reformoknak kell megelőzniük ahhoz, hogy az ország tejesítse a valós konvergenciakritériumokat – állapította meg kedden késő este az euró bevezetését előkészítő országos bizottság, amelynek ülésén részt vett az akadémia és a jegybank elnöke is.
A kormány által kiadott közlemény megállapítja, hogy „Románia jelentős eredményeket ért el az euró bevezetésének feltételét jelentő konvergenciakritériumok teljesítésének terén”.

Dr. Aura Socol egyetemi tanár rámutatott:

Hírdetés

a lehetséges csatlakozás időpontja attól függ, hogy Románia milyen célt tűz ki: hogy az eurózóna (EZ) átlagos fejlettségi szintjének 70, 75 vagy 80 százalékánál akar-e csatlakozni az egységes pénznemhez, illetve attól, hogy milyen ütemben bővül a román gazdaság.

„Ha a ZE19 70 százalékát tűzzük ki célul, ezt Románia hat év alatt érheti el 4%-os gazdasági növekedéssel és négy év alatt 5%-os gazdasági bővüléssel. A ZE19 75 százaléka kilenc év alatt teljesíthető 4%-os, és hat év alatt 5%-os növekedéssel” – részletezte a professzor.

Az ülésen résztvevők egyetértettek abban, hogy az euró bevezetését további reformok kell, hogy megelőzzék – írja az Agerpres.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »