Mesés hangulatú meccsen győzött és védte meg címét a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Mesés hangulatú meccsen győzött és védte meg címét a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Két itthon megnyert, majd két idegenben elvesztett mérkőzés után a Sepsi-SIC szombaton este hazai környezetben védhette meg bajnoki címét, miután a 2021–2022-es női kosárlabda Nemzeti Liga fináléjának mindent eldöntő utolsó mérkőzésén végig vezetve és magabiztos játékkal 78–60 arányban győzte le az Aradi FCC együttesét. A zöld-fehérek hetedik döntőjüket játszották és sorozatban hatodik bajnoki címüket szerezték meg. Kosarasaink idén ismét dupláztak, hiszen Zoran Mikes tanítványai februárban hetedszer hódították le a Román Kupát. Szép volt lányok, szép volt Sepsi-SIC és szép volt szentgyörgyi szurkolók.

A finálé mindent eldöntő ötödik mérkőzése már az első sípszó előtt elrajtolt, ugyanis a két csapat szurkolói fergeteges, igazi rangadóhoz illő hangulatot varázsoltak a Sepsi Arénában. Ezt a párharcot a megyeszékhelyiek nyerték, hiszen a kétezerötszáz torokból egykén felhangzó Szentgyörgy, Szentgyörgy és a Hajár, Szentgyörgy rigmus mind erőben, mind intenzitásban túlharsogta az aradiak olykor vérszegény és ötlettelen biztatását.

Két-két kimaradt támadás után Britney Jones törte meg a kosárcsendet, majd előnyünket Ștefania Cătinean tolta meg újabb két ponttal (4–0). A sérülés miatt Brankica Hadzovicot nélkülöző Aradi FCC Andreona Keys triplájával válaszolt és a 6. percben 6–6 volt az eredmény. Innen csak egy csapat volt a pályán és a zöld-fehérek egy 16–3-ás részsikerrel elléptek a Maros-parti vendégektől (22–9). A második szakasz elején felváltva pontoztak a csapatok, de a küzdőtéren tovább folytatódott az óriási taktikai csata. A 15. percben Jovana Pašić hármasával 15 pontra vezetett a címvédő szentgyörgyi alakulat (31–16), s Zoran Mikes tanítványainak lendületét a vendégek időkérése sem tudta megtörni. Az újabb hazai kosarakra, csak büntetőből tudott válaszolni a kék-sárga mezes gárda és félidő hajrájában brillírozó Jones első két triplájával a Sepsi-SIC megnyugtató előnnyel vonult szünetre (45–27).

Hírdetés

A térfélcsere után az aradi lányok indítottak jobban, de Ioana Ghizilă távoli dobása visszaállította a korábbi rendet a pályán (50–32). A negyed felénél már 23 pont volt a különbség a két csapat között (57–34), majd a mieink kissé visszakapcsoltak. Ezt használták ki Bogdan Bulj játékosai, akik két ponttal megnyerték a szakaszt és 59–43-as állásról indult a döntő utolsó tíz perce. Ezt Shereen Sutherland mezőnykosara nyitotta meg, amire Jones három és Cătinean egy duplával felet (67–45). A következőkben az FCC percei jöttek, de lendületüket Jones és Ghizilă triplái törték meg (76–53). Ekkor a lelátón már szólt az Újra itt van a nagy csapat című dal, a szentgyörgyi szurkolók önfeledt ünnepeltek. A véghajrában Zoran Mikes pályára küldte ifi játékosait is, a mérkőzést pedig Laura Vaida kosarai zárták (78–60). A Sepsi-SIC két hazai környezetben megnyert mérkőzés után Aradon kétszer is vereséget szenvedett, ám szombaton teltházas és elképesztő atmoszférájú mérkőzésen megvédte címét, amivel zsinórban hatodjára bizonyult a női kosárlabda Nemzeti Liga legjobb csapatának.

A találkozó és a mezőny legeredményesebb játékosát a SIC adta, hiszen Jones igazi mesterlövészként 23 ponttal zárta a hétvégi párharcot, mellette Ghizilă és Fraser egyaránt 14–14 egységgel vette ki részét a zöld-fehérek fantasztikus győzelméből. A meseszerű sikerhez sokat tett hozzá a hazai közönség, hiszen a mérkőzés teljes egésze alatt pörgött a dob és szóltak a biztató rigmusok, dalok. A túloldalon a 21 pontig jutó Keys jeleskedett.

Női kosárlabda Nemzeti Liga, döntő – 5. mérkőzés: Sepsi-SIC–Aradi FCC 78–60 (22–9, 23–18, 14–16, 19–17). Sepsiszentgyörgy, Sepsi Aréna. Közel 2700 néző. Vezette: Marius Ciulin, Alexandru Olaru, Ciprian Stoica. Sepsi-SIC: Cătinean 4, Ghizilă 14/9, Raber, Fraser 14, Jones 23/9–Wallace 9/3, Croitoru 2, Nemes, Pašić 5/3, Botos, Pop, Podar 7/3. Edző: Zoran Mikes. Aradi FCC: Vitulova 14, Keys 21/6, Akathiotou 4, Vaida 9, Manea 4–Sutherland 4, Hadzovic, Fleșer, Rotariu, Mîrne-Nagy 2, Vati, Ghiță 2. Edző: Bogdan Bulj.

Az A-osztály/ Nemzeti Liga legutóbbi tíz bajnoka: * 2012: Târgoviște * 2013: Aradi ICIM * 2014: Târgoviște * 2015: Târgoviște * 2016: Sepsi-SIC * 2017: Sepsi-SIC * 2018: Sepsi-SIC * 2019: Sepsi-SIC * 2020: a koronavírusos világjárvány miatt nem rendeztek döntőt * 2021: Sepsi-SIC * 2022: Sepsi-SIC.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »