Mesemondási világrekord

Mesemondási világrekord

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál keretében önkéntes mesemondókat várnak.

A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület egyik fő célja a szövegfolklór – ezen belül főként a népmesemondás – hagyományainak bemutatása, továbbvitele, éltetése, megőrzése és ápolása.

Fontosnak tartják, hogy a mesemondás régi, hagyományos helyszínei, alkalmai helyett új, a mai kornak megfelelő módot és alkalmakat teremtsenek. Szeretnék megőrizni, magukévá tenni és továbbadni az elődeiktől örökölt gondolkodásmódot, bölcsességet, a világot elbeszélő képességet, hiszen mindez nagyon fontos szerepet játszik identitásunkban, kultúránkban.

Egyesületük a Csűrdöngölő Kulturális Egyesülettel közösen és a Hagyományok Háza szakmai támogatásával 2021-ben ismét megrendezi a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. (A fesztivál időpontja: szeptember 9–12.)

A fesztivál célja a Kárpát-medencéből származó népmesei szövegfolkór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása.

Hírdetés

Nagy örömükre évről, évre nő a Hetedhét Hatvan Népmese­fesztiválra látogató mesemondók száma. Úgy érzik, elérkezett az ideje annak, hogy közösen, méltó emléket állítsanak nagy mesemondóiknak, és népmesei hagyatékunknak.

Ezért – 2021-ben, az Önkéntesség évében – felhívást intéznek mesemondókhoz, pedagógusokhoz, meseszerető gyermekek­hez és felnőttekhez, hogy csatlakozzanak hozzájuk és állítsanak fel közösen egy új világrekordot: a leghosszabb folyamatos népmesemondás rekordját.

Bíznak benne, hogy felhívásukhoz számos mesemondó, mesemondással foglalkozó szervezet csatlakozik, és egy különleges, 168 órán át tartó eseménnyel járulnak hozzá az élőszavas mesemondás megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.

Terveik szerint a programot – szeptember 11-én, szombaton – a hazai mesemondás legkiválóbb mesterei zárnák. Ennek keretében szeretnének felkérni minden meseszeretőt, hogy csatlakozzanak hozzájuk és egy önkéntes mesemondással gazdagítsák programjukat!

Kérik a részvételi szándék jelzését, hogy a részleteket is megoszthassák a jelentkezőkkel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »