Mesekocsmával tarkított programok kavalkádja a Bodrogközben

A Bodrogközben májusban szinte minden hétvégére, de a hétköznapok egy-egy estéjére is jutott valamilyen program. Majálisok, anyák napi programok, családi napok, nyitott pincenapok, lóverseny, a hét első felében népmesemondó verseny elődöntője és egy „Mesekocsma” elnevezésű rendezvény is színesítette a kulturális programok sorát.

A nem mindennapi rendezvénynek a bodrogközi Kistárkányban az Aranka Vendégház adott otthont. A Meseszó Egyesület tagjai kizárólag felnőtteknek szóló mese-összeállítással érkeztek a Bodrogközbe.

A rendezvényen jelen volt Farkas József, a  Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia kirendeltségének vezetője és munkatársa, Varga Norbert folklórkutató, aki köszöntötte a jó hangulatú bodrogközi társaságot, és említést tett arról, hogy a mesemondók és egyben „meseszakértők”, nem kizárólag e program kedvéért érkeztek a Bodrogközbe, hanem az Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny társszervezőjeként és szakmai partnereként zsűriként vettek részt a Kisgéresben zajló elődöntőn.

Elmondta, hogy a felnőtteknek szóló meseprogramot első alkalommal Bodrogszerdahelyen mutatták be, és a nagy sikerre való tekintettel második alkalommal is elhozták most a Bodrogközbe.

A rövid bevezetőt követően a kiváló tehetségű mesemondók léptek színre, akik nagy szakértelemmel vezették be a gyönyörűen terített asztalok mellett ülő, és mindenféle finomságokat fogyasztó hallgatóságot a felnőtteknek szóló mesék birodalmába. Szabad Boglárka (Mátészalka), Bukovics János (Apc) és Pintör Zsolt (Tura) mesemondók hamar megtalálták a közös hangot a társasággal, és egy-egy közbevetett megjegyzésükre is a felnőtt mesék nyelvén reagáltak.

Láthatóan több órán keresztül sem unatkozott, hanem jól érezte magát a közel 50 fős társaság. Nem is lehetett ez másképpen, hiszen a kemence melletti kültéri fogadóban a házigazda terített asztallal, finom pogácsával és üdítővel várta a vendégeket. Ahogy a mesék hangulata fokozódott, a gazdasszony pálinkával és borral kínálta a vendégeket, felidézve ezzel az egykori falusi kocsmák hangulatát.

Hírdetés

A hangulatot fokozó italok mellett finom étkek kínálatával lepte meg a háziasszony a résztvevőket. Disznótoros, bableves, zsíros kenyér, volt ott minden, mi szem s szájnak, no és a fülnek ingere, hiszen a debreceni Sugalló zenekar népzenével teremtett igazi táncos hangulatot a helyszínen.

Kondás Aranka régi vágya, hogy olyan programoknak adjon otthont a vendégház és udvara, amelyek felidézve az egykori falusi hangulatot, újra összekovácsolják az embereket. A mai rohanó világban az emberek szinte elfelejtettek beszélgetni, közösségben, jó hangulatú együttlétek során szórakozni, egymást meghallgatni, segíteni.

Programok szervezője vagy éppen befogadójaként minden korosztályra igyekszik odafigyelni. Ezt bizonyítja az is, hogy május elejétől a gyerekek egy játszóteret vehettek birtokba a vendégház udvarán, ugyanis április 30-án átadták, és hivatalosan is megnyitották a magyar kormány a külhoni magyar családok éve pályázati támogatásának köszönhetően létrehozott Tiszakert játszó- és pihenőparkot.

Kondás Aranka nagyra értékeli segítői munkáját, hiszen egymaga képtelen lenne a szervezőmunkát, vendéglátást, és az egyéb feladatokat elvégezni. Az említett két program szervezését Balázs Lilla, a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa is segítette, aki jelenleg az Ung-vidéken és a Bodrogközben teljesít szolgálatot, és elsősorban néptánc oktatásával és programokkal színesíti a rendezvényeket.

Kistárkányban a Patrónus Polgári Társulás szervezésében, a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai részlegének szakmai partnerségével valósult meg a rendezvény.
A Hagyományok Háza, mint a Kárpát-medencei magyar néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézménye 2017-ben hozta létre a Hagyományok Háza Hálózat külhoni fiókintézményeit.

A szlovákiai fiókintézmény kereteit a füleki székhelyű Élő Hagyomány Polgári Társulás biztosítja. Céljuk a szlovákiai magyarság hagyományos kultúrájának és népművészetének megismertetése, népszerűsítése, dokumentálása, valamint az oktatásban, a közművelődésben és az előadó-művészetben betöltött szerepének megerősítése. Szervezésük és szakmai támogatásuk által számos program valósul meg az ország magyarlakta régióiban, így a Bodrogközben is.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »