Mesejáték Mátyás királyról Csíkkarcfalván és Csíkszentdomokoson

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház március 31-én, csütörtökön Csíkkarcfalván játssza Thuróczy Katalin – Csurulya Csongor: Mátyás mesék című mesejátékát a Csíki Játékszín gyerekbérleteseinek.

MATYAS MESEK FOTO BALAZS ATTILA_b(fotó: Balázs Attila)

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház március 31-én, csütörtökön Csíkkarcfalván játssza Thuróczy Katalin – Csurulya Csongor: Mátyás mesék című mesejátékát a Csíki Játékszín gyerekbérleteseinek. Az előadásoat 11.30-tól és 13.30-tól tekinyheti meg a közönség a helyi művelődési házban. Április 1-jén, pénteken 12 órától Csíkszentdomokoson a Cekapecc gyerekbérletes nézőknek játsszák a mesejátékot, a bérletes előadásokra a fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók a helyszínen.

„Thuróczy Katalin remek ötlete, mely szerint a Mátyás királyról szóló meséket és legendákat fűzzük fel egy történetre, lehetővé teszi, hogy egy olyan uralkodó karaktere rajzolódjon ki előttünk, akit méltán tartunk történelmünk nagy alakjának, olyannak, akinek uralkodása alatt fényes és irigylésre méltó országgá nőtte ki magát az akkori Magyarország. Ez elsősorban a gyerekeket megszólító előadás, azokat a cselekedeteket meséli el, melyekből »Mátyás, az igazságos« vagy a bölcs jelzők maradtak ránk, de ugyanakkor történelmünk egy-egy pillanata is felvillan. A történetekből választ kaphatunk arra is, hogyan került a holló a Hunyadiak címerébe, hogyan viselkedett bölcsen Mátyás felesége, miért is igazságos Mátyás és miért mondják őt a szegények védelmezőjének – persze mind a mese eszközeivel, hiszen ez csak egy mese”– írta az előadásról Csurulya Csongor rendező.

A Mátyás mesék főbb szerepeiben Páll Attila, Szűcs-Oltváry Gellért, László Kata, Kulcsár-Székely Attila, Vidovenyecz Edina látható.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »