Mesebeli alkotások a horgolás művészetével

Mesebeli alkotások a horgolás művészetével

Nagyszüleink egyik kedvelt időtöltése volt egykoron a horgolás. Az ügyes kezek által asztalterítők, kisméretű abroszok, fejfedők, zoknik születtek a család tagjainak illetve a háztartás számára. Bizonyára a legtöbb olvasónk rendelkezik ilyen műremekekkel. Napjainkban igazi műremekek születnek ezzel a technikával. 

A horgolás egy szövetkészítési módszer, mely során különböző anyagokból horgolótű segítségével textilt készítenek. Az anyaga legtöbbször cérna, horgoló fonál, selyem, műselyem avagy fémszál illetve raffia. Közkedveltségét egyrészt annak köszönheti, hogy egyetlen könnyen kezelhető, hordozható eszköze a horgolótű. Másrészt, hogy az elkészítés egyszerűsége mellett rendkívüli változatosságot enged meg. A munkamenet egysége és alapja a hurkolt szem. A szemek sorrendi vagy egymás közötti változata, beosztása, ritmusa adja a legkülönbözőbb mintákat.

Elődeink a legkülönfélébb ruházati termékeket készítettek ilyen módon. A sapka, zokni, egyéb fejfedő mellett közkedvelt díszítő eleme volt az egyes felöltőknek, pulóvereknek. Hamar elterjedt a háztartást díszítő elemek készítésénél is. S legújabban a technikával különféle bábok, kulcstartók, asztali és ünnepi díszeket készítenek az ügyes és fürge ujjak.

Csökkenti a stresszt és a szorongást. Mindamellett  fejleszti a kezek finommechanikai mozgását, a kézügyességet, hatással van a kreativitás erősítésére.

Mindennek tudatában kezdett el alig pár évvel ezelőtt a horgoláshoz az ipolyszalkai Józsa Ilona. Mint elmondta, egy komolyabb betegség következtében fordult a jótékony kézimunkához. A kezdeti ruházati termékek és háztartási díszek után nekifogott a bábok készítésének is.

Hírdetés

Ma már a Palóc Kistermelői Piactér online közösségi terében mutatja be a gyermekkorunk kedves mesefiguráit, bábjait, állatkáit. A mesefigurás kézimunkáival megjelenik a tágabb környék kézműves piacain és egyéb alkalmain is. Legutóbb október 16-án az ipolysági Városligetben rendezett kézműves minipiacon mutatta be alkotásait.

Mint portálunknak elmondta, a mesefigurák elkészítése hosszadalmas munka, amely kellő precizitást kíván. A bábok egyes testrészeit külön horgolja meg.  Az allergiamentes belső tömést követően varrja össze a bábok egyes részeit. Egy nagyobb báb elkészítése több tíz órányi munka eredménye.

Ugyanakkor a legkülönbözőbb kedvenc állatkáink köszönnek vissza horgolt változatban. Kulcstartók, borosüveg öltözéke is megtalálható. Legtöbb figura díszként vagy használati eszközként kerül az új gazdához, ugyanakkor játékként is vásárolják.

A kézimunka során igazi műremekek, alkotások születnek, melyben az alkotó lelkivilága is felfedezhető.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »