Mese a kupagyőzelemről: csodát élt át a Futsal Klub Székelyudvarhely

Mese a kupagyőzelemről: csodát élt át a Futsal Klub Székelyudvarhely

A sportban igenis vannak csodák. Népmesebeli történet az, amit a Futsal Klub Székelyudvarhely vitt véghez: megnyerte a teremlabdarúgó Román Kupa 2020-as kiírását. Persze úgy, hogy nem a csapat volt a favorit, de minden úgy alakult, hogy a székelyföldiek felé billent a mérleg nyelve. A város együttese az első pillanatoktól napjainkig ott van a romániai futsalban, háromszor nyert bajnoki címet, kupagyőztes egyszer sem volt. Egészen mostanáig.
Amikor a három legény közül a kisebbik is elindul szerencsét próbálni – úgy, hogy nagyobb testvérei már visszatértek, többnyire kudarcokkal. Amikor pedig hazaért, akkor mindent hozott. Ha már a népmesebeli motívumot említettem, akkor ilyen a Futsal Klub Székelyudvarhely sztorija is. Belevágok, de ez nem mese, megtörtént eseményeken alapszik.

Kezdjük a legvégével, azzal, hogy 2020. október 14. aranybetűkkel íródott be Székelyudvarhely sportkönyvébe: a helyi Futsal Klub együttesének tagjai a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában emelhették magasba a Román Kupa serlegét.

A győzelmeket nem kell megmagyarázni, ez sem szorul arra, de azt maga a siker kovácsa, Jakab Zoltán sem tagadta le, hogy a szerencse is melléjük szegődött. A volt román szövetségi kapitány a kupagyőzelemből úgy vette ki a részét, hogy tavasszal még a klub elnöke volt, ősszel pedig már ő ült a kispadon, edzőként.

„Nem velünk történt meg először ez a csoda a sportban, de mindenképp jó az ilyet megélni. Valahogy a dánokéhoz tudom hasonlítani ezt a diadalt, ők 1992-ben a jugoszlávok helyett ugrottak be gyakorlatilag a strandról a labdarúgó Európa-bajnokságra, minden tehertől mentesen megnyerték a kontinenstornát.

– vázolta fel a szakember.

A futsal Román Kupa 2020-as kiírása még a pandémia kirobbanása előtt, februárban indult útjára. Az FK Székelyudvarhely a nyolcaddöntőben kapcsolódott be, az első akadályt simán vette, 12–5-re nyert a Ceahlăul otthonában. A negyeddöntőben már kicsit rezgett a léc: a Kézdivásárhelyi SE-t – akkor még a másodosztályban szereplő gárdát – csupán a végjátékban szerzett találatokkal ütötte el a továbbjutástól. A csapat a márciusi négyes döntőre készült, még nagyon úgy tűnt, hogy azt a tornát engedélyezik a hatóságok, aztán két nappal a rajt előtt lefújták. Októberig kellett várni a romániai teremlabdarúgás újraindulásáig.

Az eltelt hét hónap alatt sok minden megváltozott, az FK kerete is. Gyakorlatilag az első soruk eligazolt, élen az edző-játékossal, Mánya Szabolccsal, aki a magyar élvonalban folytatja. Ketten a Csíkszeredai Imperial Wetben rúgják (Biró Attila és Tifán Tamás), Szőcs László pedig a döntőbeli ellenfél mezét öltötte magára, azaz a Dévai Autobergamóét. „Ezzel az idénnyel úgy voltunk, hogy takaréklángon tartjuk a klubot. Nagyon sok volt a kérdés, lesz-e egyáltalán új szezon.

Hírdetés

– fejtette ki Jakab.

A szakszövetség döntése értelmében az elmaradt Final 4-t a csapatok az első teremtorna bajnoki mérkőzéseit követően játszották le. Nemcsak az udvarhelyi csapatnál változott a helyzet, hanem a kupa címvédőjénél, a Dunărea Călărași-nál is – amellyel az elődöntőt játszották a székelyföldiek. Alaposan meggyengültek, az FK pedig nem kegyelmezett: 10–5-re nyert ellenük. 

Így a klub fennállása első döntőjére készülhetett, elődje, a Sport Klub két finálét játszott: 2006-ban és 2007-ben, mindkettőt elveszítette.

Amíg az udvarhelyiek az első döntőjükre hangoltak, addig a dévaiak a negyedik trófeájuk megszerzésére készültek: az Autobergamo 2007-ben, 2015-ben és 2016-ban emelhette magasba a serleget, ezenkívül 2017-ben és 2018-ban is döntőt játszott.

Ha már a szerencsét emlegette az edző, akkor az is ide tartozik, hogy a szakma a házigazdákat, a Csíkszeredai Imperial Wet együttesét várta a döntőbe. Csakhogy őket „elintézte” a volt FK-játékos, Szőcs László, az utolsó pillanatban szerzett találattal 4–3-ra nyert a Hunyad megyei alakulat. Fortuna istennő az udvarhelyiek kezét fogta a finálé előtt is, az Autobergamo azon a meccsen elveszítette a másik húzóemberét, Obadă piros lapot kapott.

A Román Kupa döntőjében sokkal frissebb volt az udvarhelyi csapat – a dévaiak négy játékosukra az egész tornán nem számíthattak, koronavírus-fertőzés miatt otthon maradtak. Az első tíz percet követően elhúzott az FK, mindvégig irányította a játékot, megnyerte a csatát.

„Ez egy más év volt, mint a többi. Volt, hogy ott voltunk a diadal kapujában, egy sokkal jobb kerettel, csak nem tudtunk belépni rajta. De nem csak a szerencse volt mellettünk, hiszen sok munka van a háttrében, elvégeztük az edzéseket, mi is tettünk a sikerért.

– összegzett Jakab Zoltán.

Ez volt a székelyudvarhelyiek megélt meséje. Nem úgy kezdtem, hogy egyszer volt, hol nem volt, és nem is úgy fejezem be, hogy fuss el véle. Mivel a trófea bekerült a klub vitrinjébe.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »