Mert megérdemlik: Handó Tünde 27 százalékos illetményalap-emelést javasol a bíróknak

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 27 százalékos illetményalap-emelést javasol a bíróknak a jövő évi költségvetésben. Az elnök erről a bíróságok 2015. év első félévéről szóló beszámolója kapcsán beszélt az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén szerdán.

Handó Tünde üdvözölte, hogy a bírósági fejezet költségvetése 2011-hez képest mintegy 25 százalékkal emelkedett, ám – mint mondta – egy területen még mindig jelentős elmaradás van, ez pedig a bírói fizetések.

A magyar bírák illetménye az EU-ban az utolsó helyen áll, még a szlovák vagy a román bírókétól is jelentősen elmarad. Egy kezdő járásbíró nettó fizetése ma Magyarországon 286 ezer forint, és ez 22 év után érheti el egy "kezdő" minisztériumi osztályvezető jövedelmét – ismertette az OBH elnöke.

Kérdésre válaszolva az OBH elnöke elmondta azt is: a bírói utánpótlással gondok vannak, 50 százalékkal csökkent a fogalmazók száma, ami nem független attól, hogy a diplomás bírósági fogalmazók éveken át nettó 140 ezer forintot keresnek, az alsó bírói korhatár pedig 30 év.

Handó Tünde felidézte, hogy a bírói alapilletmény 2004-ben 304 ezer forint volt, idén 391 ezer, így a nemzeti bruttó átlagkeresetben kifejezve 2,3 százalékról 168 százalékra csökkent. Mindeközben a kirendelt ügyvédek óradíja ötezer forint, ami egy hónapban 21 – nyolc órás – munkanappal számolva 840 ezer forint.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »