Mert megdolgozott érte: már gyönyörködhetnek a képernyőn Pakisztán első "transznemű" híradósában

Mert megdolgozott érte: már gyönyörködhetnek a képernyőn Pakisztán első "transznemű" híradósában

Marvia Malik három hónap felkészülés után került képernyőre pénteken egy magáncsatornánál.

Könnyes lett a szeme és ugrándozott örömében, amikor megtudta, hogy felveszik a Kohenoor nevű tévécsatornához – mesélte a BBC-nek Marvia Malik, aki azt mondta, hogy teljesült végre az álma, amelyért megdolgozott. Reméli, ő is hozzájárulhat majd ahhoz, hogy javuljanak végre a pakisztáni "transzneműek" életkörülményei.

Marvia képernyőre kerülése azért tekinthető mérföldkőnek, mert Pakisztánban a szegény transzneműek helyzete kifejezetten rossz: nem csupán diszkriminációról van szó, hanem arról is, hogy sokszor éri őket fizikai erőszak. A kirekesztésük miatt alig akar valaki munkát adni nekik, emiatt sokuk koldulásra vagy prostitúcióra kényszerül – írja az aggódó HVG.

Hírdetés

Marvia Malik újságírást tanult, de korábban "modellként" is dolgozott. Családja kitagadta, de azt tudták, hogy modellkedett, és tudnak híradós munkájáról is.

A Kohenoor csatorna tulajdonosa azt hazudta: Marvia azért kapta meg a munkát, mert megdolgozott érte, nem azért választották ki, mert transznemű.

Pakisztánban már törvény védi a transzneműek jogait, és engedélyezték nekik, hogy az identitásuknak megfelelő életét éljenek.

A valóság azonban nem ennyire aggasztó. 2016 júniusában például azért halt meg egy 23 éves "transznemű aktivista", mert kapott időben orvosi ellátást. Barátai szerint Alishát nyolc lövéssel szállították kórházba, ott azonban a személyzet nem tudta eldönteni, hogy férfi vagy női osztályon helyezzék-e el.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »