Mérséklődik a magyarok építkezési kedve

Mérséklődik a magyarok építkezési kedve

Összesen 6517 új lakás épült idén az első félévben, ami 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 első félévében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

Az idei első félévében az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal több lakás épült, ugyanakkor Budapesten és a községekben a növekedés ennél nagyobb, mintegy másfélszeres volt. A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között – derül ki a KSH által közölt legújabb adatokból.

Eszerint az új épületben használatba vett lakások

A használatba vett lakások átlagos alapterülete egyébként 5 négyzetméterrel növekedett, így annak értéke elért a 101 négyzetmétert.

Hírdetés

A KSH jelentésében kitér rá, hogy az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 8,9 százalékkal 18 066-ra csökkent.

Az építendő lakások száma Budapesten 27, a megyei jogú városokban és a községekben 3,5 százalékkal csökkent, csak a többi városban emelkedett (17 százalékkal).

Az építtetők az esetek 42 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével, ez az arány Budapesten 7,1 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben már elérte a 84 százalékot.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 1,8 százalékkal kevesebb, összesen 6717 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 2033, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »