Mérlegen az érpataki modell

Mérlegen az érpataki modell

Feloszlatta magát a polgármesteréről és annak különös módszereiről ismertté vált Érpatak képviselő-testülete.

Orosz Mihály Zoltán, a település független (Jobbik által támogatott) polgármestere a Magyar Nemzetnek a történtek hátteréről azt mondta: „Sajnos az érpatakiak 2014-ben nem helyeztek elég súlyt a képviselők személyére, így olyanok is bekerültek a testületbe, akik nem az itt élők érdekeit tartják szem előtt, hanem önös érdekeiket, kicsinyes sértődöttségüket.” Szerinte a hat független képviselőből négy folyamatosan akadályozta a munkát, és mondvacsinált indokokra hivatkozva nem volt hajlandó az előírt határidőig, május 31-ig megszavazni a zárszámadást, emiatt a település normatíváját az állam felfüggesztette. Mivel Érpataknak – sok önkormányzattal ellentétben – jelentős megtakarítása volt, mostanáig tudták fizetni a béreket. A polgármester beszámolt arról, hogy a keddi testületi ülésre meghívta a helyi közmunkásokat, akik közül körülbelül huszonöten el is jöttek, és nagy valószínűséggel az ő jelenlétük hatására a négy „renitens” képviselő közül az egyik végül „isteni csoda folytán” hajlandó volt megszavazni a zárszámadást, a közmunkások bérének rendezését és a testület önfeloszlatását.

Megjegyezte, korábban már ötször-hatszor javasolta az önfeloszlatást a képviselőknek, mondván, ennek a helyzetnek a település látja kárát. Orosz Mihály Zoltán szerint a munkát blokkoló, a települést kis híján csődhelyzetbe juttató négy képviselő „aknamunkája” mögött Simon Miklós (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője állt. Azt állította: a keddi ülés szünetében is őt hívták telefonon a „renitensek”, tőle várták a tanácsokat. Arra a kérdésünkre, indul-e az időközi választáson, a polgármester igennel válaszolt, hozzátéve: bízik benne, hogy „megtisztul” a testület.

„Ez felelőtlenség, károkozás”

Simon Miklós lapunknak nyilatkozva visszautasította Orosz Mihály Zoltán vádját, szerinte a polgármesternek tévképzetei vannak. Az érpataki születésű politikus kijelentette: a képviselő-testületben nincsenek Fidesz-politikusok, a testvére, Simon Barnabás is független képviselő. – Egyébként az a blokkolás, ha a képviselők azt kérik a polgármestertől, számoljon el a közpénzekkel? – tette fel a kérdést. Arra is kitért, hogy tudomása szerint az állam jogszabályszerűen átutalta a közmunkások bérét egy úgynevezett nyitott alszámlára, ám ezt az összeget a polgármester az alszámláról átutaltatta az inkasszóval terhelt főszámlára, ezért nem kaptak eddig fizetést a közmunkások. „Ez felelőtlenség, károkozás” – fogalmazott Simon Miklós. Kérdésünkre, indítanak-e polgármester-jelöltet, illetve fideszes képviselő-jelölteket az időközi önkormányzati választáson, azt válaszolta, mérlegelik a helyzetet. – Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ami ott történik, az érpatakiak számíthatnak a Fideszre – tette hozzá.

Kardos Csaba, a település Bökönnyel közös önkormányzati hivatalának jegyzője arról tájékoztatott, időközi választást kell tartani a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, miután kedden a képviselő-testület feloszlatta magát. A testület erről négy igen szavazattal, három nem ellenében döntött. (A képviselők mellett a polgármesternek is szavazati joga van.) A helyi választási irodának a feloszlatástól számított 90–120 nap között kell kiírnia az időközi választást. Ez azt jelenti, hogy decemberben vagy januárban lesz majd a szavazás.

„Nulla tolerancia van”

Ismeretes, Orosz Mihály Zoltán 2005-ben lett Érpatak polgármestere. Az ő nevéhez köthető az úgynevezett érpataki modell bevezetése. Ennek lényegét így foglalta össze: „Az együttélés szabályait be kell tartani. Nulla tolerancia van. Ha valaki nem érti meg, akkor annak a fejébe kell verni.” A rendteremtés egyfelől a bűnözés látványos visszaszorítását eredményezte, amelynek köszönhetően Oroszt azóta többször újraválasztották. Másfelől jogvédők hevesen tiltakoznak módszerei ellen, mondván, azok megfélemlítésen alapulnak. A polgármester modellje három pilléren nyugszik: rend, együttműködés, és a „rombolók” elleni harc. „Ha valaki rendszeresen zavarja a szomszédokat, akkor reggel héttől berendeljük közmunkára. Ha cirkuszol, akkor rendkívüli felmondással elbocsátjuk. Ezzel három évre kimarad a szociális ellátórendszerből, elveszíti a segélyét” – nyilatkozta erről egy korábbi interjúban.

Orosz Mihály Zoltánnak egyébként több bírósági ügye is volt. A Nyíregyházi Járási Ügyészség például folytatólagosan elkövetett, közösség elleni uszítás bűntette miatt vádat emelt ellene, miután izraeli politikusokat mintázó bábukat akasztatott fel a falu főterén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »