Merkelnek szüksége van az amerikai multikra

Angela Merkel szerint nem jutottak zsákutcába az EU és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folyó tárgyalások, folytatni kell a megbeszéléseket.

„Amellett vagyok, hogy várjuk ki a megbeszélések végét, és akkor értékeljük a helyzetet” – mondta a német kancellár pénteken a Funke Mediengruppe médiacsoportnak adott nyilatkozatában.

Ezzel Merkel ismét elhatárolódott Sigmar Gabriel alkancellártól, aki a közelmúltban kijelentette, hogy a TTIP-tárgyalások de facto zátonyra futottak, noha ezt hivatalosan senki sem fogja deklarálni. Három év után egyetlen lényeges kérdésben sem sikerült megállapodni, a kérdést az amerikai elnökválasztás után ismét napirendre lehet tűzni, amikor az amerikai félnek esetleg más tárgyalási mandátuma lesz – mondta a gazdasági miniszteri posztot is betöltő szociáldemokrata politikus.

Merkel szerint a szabadkereskedelmi és beruházási partnerségről szóló megállapodás megadná a sürgősen szükséges impulzusokat az európai konjunktúrának, mert az EU sok tagországában magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében. „Ezért mindent támogatnunk kell, ami képes munkahelyeket teremteni, és a szabadkereskedelmi megállapodás ilyen” – jelentette ki a kancellár. A további tárgyalási processzustól függ, hogy van-e esély még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt tető alá hozni a TTIP-egyezményt – tette hozzá.

A német vállalatok és szakmai szövetségek változatlanul nagy energiával támogatják a TTIP-t. Az extrém rossznak minősített júliusi exportadat kapcsán a német kereskedelmi szövetség (BGA) elnöke kijelentette: a kereskedelempolitikának kellene impulzusokat biztosítani, és ebben a tekintetben első helyen áll a Kanadával és az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »