Merkelnek a legrosszabb forgatókönyv esetén sem kell aggódnia

Merkelnek a legrosszabb forgatókönyv esetén sem kell aggódnia

A Merkel-kormány menekült-politikáját bíráló Alternatíva Németországnak nevű párt megerősödése várható a holnapi választásokon. Vasárnap összesen 3 tartományban voksolhatnak a helyi törvényhozás tagjaira.

„A CDU jobb oldalán helyezkedünk el. Egy lépés csak, de pontosan látható lépés. A CDU jobb oldalára pozicionáltuk magunkat, egyenes irányvonalat követünk. Hölgyeim és Uraim, az országban élő emberek ilyen őszinteséget szeretnének. Hinni akarnak abban, amit a politikusok mondanak, és Szász-Anhalt tartományban az AfD ezt képviseli” – hangsúlyozta Szász-Anhalt tartomány jelöltje, André Poggenburg.

A keleti szász tartományban ráadásul a 3. legnagyobb pártnak számít az alternatíva Németország, a CDU és a Baloldal után. Az erős riválist a tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke is látja. „Úgy tekintek erre az ellenzéki protestmozgalomra, mint, amelyik a hagyományos pártokat tanítja: ‘cselekedjetek úgy, ahogy mi gondoljuk, ami hosszú távon jó Németországnak, és értékrendszerünknek.’ Ezért kell még keményebben dolgozni, ezért küzdök minden egyes szavazóért” – így Reiner Haseloff, Szász-anhalt tartomány miniszterelnöke.

Az egyik közvélemény-kutató szerint a voksolás eredményéből nem lehet országos szintű következtetéseket levonni, mert az emberek máshogyan szavaznak a tartományi voksoláson. „Nagyon más szavazói viselkedést látunk akkor, ha az embereket arról kérdezzük, hogy kire szavaznának, ha általános választásokat rendeznének most, és akkor, ha arról kérdezzük, kire szavaznak a regionális választásokon. A CDU támogatásának mértéke teljesen más, ha nemzeti vagy regionális szinten kérdezzük. Szerintem az eredmény nem nagyon lesz hatással Merkel pozíciójára” – jelentette ki peter Matuschek, a Forsa közvélemény-kutató intézettől.

Elemzők szerint még a lehető legrosszabb forgatókönyv sem rendítené meg Merkel posztját, ha a CDU az egyik legfontosabb bázisként számon tartott Baden-Württembergben elveszítené első helyét, vagy Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokraták nyernének, ahogy 1991 óta mindig. Baden-Württembergben egyébként a Zöldek újabb sikerre számítanak. 2011-ben 50 év után a fukusimai atomkatasztrófának köszönhetően hódították el a tartomány vezetését, és a szociáldemokraták együtt irányítják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »