Merkel visszatáncolna: nem megfelelően foglalkoztak a migrációval

Merkel visszatáncolna: nem megfelelően foglalkoztak a migrációval

MTI nyomán

Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültek témájával és a schengeni külső határok védelmével – mondta Angela Merkel német kancellár egy szerdán megjelenő lapinterjúban. Sunyi beismerés, de legalább beismerés.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerdai – digitális formátumban kedd este kiadott – számában a német kormányfő kiemelte:

“Túl sokáig mi németek sem vettünk tudomást a problémáról” és arról, hogy “összeurópai megoldásra” van szükség.

Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok menekült érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, és ellenállt “a menekültek arányos elosztásának”.

Tagadhatatlan, hogy Németország a balkáni háborúk idején befogadott sok menekült után “nagyon örült” annak, hogy “a témát főleg másoknak kell megoldaniuk”

– jegyezte meg a kancellár.

Angela Merkel hangsúlyozta:

“mély meggyőződésből” mondta egy éve berlini nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy “sikerülni fog, megoldjuk”, és annak tudatában, hogy nagy és nehéz feladatról van szó.

A “német egység gyermekeként” világos volt számára, hogy ismét új utakra kell lépni, és le kell győzni a bürokratikus akadályokat és félelmeket.

Arra a kérdésre, milyen érzésekkel érkezett a sajtókonferenciára, felidézte, hogy nem sokkal korábban történtek a zavargások a szászországi Heidenauban, és a belügyminisztérium augusztus 19-én jelentette be, hogy a menedékkérők várható számáról adott előrejelzését 450 ezerről 800 ezerre módosítja, vagyis augusztus 31-én már régen világos volt, hogy Németország “hatalmas kihívás” elé került.

A kancellár a többi között kifejtette:

tudatosan törekedtek arra, hogy minden, amit a menekültekért tesznek, ne azok kárára történjék, akik mindig is itt éltek vagy nagyon régen itt élnek (az, hogy ebből nem sokat lehetett érzékelni, nyilván már a hálátlan nép hibája – a szerk.).

Ezzel lehet jelezni, hogy ők “ugyanannyira fontosak, mint eddig”, aminek révén az emberek félelmeinek legalább egy részét el lehet oszlatni.

“Az integrációs feladatok másmilyenek és nagyobbak, de meg lehet oldani őket, ha az értékeink irányítanak”

– mondta Angela Merkel.

A menekültek beáramlása és a terrorizmus összefüggésére vonatkozó kérdésre válaszul kiemelte: a hatóságok “természetesen” észrevették, hogy nem minden menekült jó szándékkal érkezik, és azt is tapasztalják, hogy iszlamista csoportok megpróbálják menekültekbe sulykolni nézeteiket.

Azonban “egyszerűen nem igaz, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett, hiszen már korábban itt volt a legkülönbözőbb formákban”

– tette hozzá Angela Merkel.

Az interjúból, minden látszólagos belátás ellenére azonban kiolvasható, hogy az eddigi menekültpolitikában nem számíthatunk lényegi vltozásokra

A kancellár ezzel az interjúval tulajdonképpen a most vasárnap Mecklenburg-Elő-Pomerániában esedékes tartományi választásokon várható CDU-s zakót óhajtotta megelőzni, vagy legalább valamelyest tompítani annak várható következményeit.

Elnézve az egyre zordabb német közhangulatot, ahhoz ennél valószínűleg többre lesz szükség.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »